La mulţi ani, Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”!

Cu o istorie bogată ce datează din anul 1912, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, instituţie etalon a învăţământului preuniversitar românesc, care de-a lungul anilor s-a afirmat prin tradiţie, dăruire, prin unicitatea spiritului cantemirist, ce a dezvoltat şi consolidat personalităţi militare puternice, împlineşte astăzi 106 ani de nobilă şi demnă existenţă.

Reuşitele celor 13.000 de absolvenţi, cuprinşi în 94 de promoţii, confirmă şi consolidează valoarea acestui lăcaş militar de învăţământ, cultură şi educaţie.

În peste un secol de existenţă, colegiul a avut parte de o pleiadă strălucită de profesori, de o seamă de instructori militari şi comandanţi ai subunităţilor de elevi cu o pregătire şi o dăruire excepţională, şi de o armată luminoasă de elevi cantemirişti, elevi care au devenit apoi parte din Armata României. Echipele de comandă, directorii-adjuncţi şi colectivele din cadrul şcolii au dus gloria “Cantemirului”, pentru că în fiecare activitate a acestui liceu a fost pusă o picătură din inima celor care l-au condus.

Luminată de nesecatul izvor de înţelepciune mănăstirean, şcoala noastră este, astăzi, ca şi ieri, făuritoare de caractere puternice.

Performanţă şi valoare, efort şi dăruire, pasiune şi devotament, aspiraţie spre ideal şi eficienţă practică – sunt termeni definitorii ai demersului educaţional promovat de instituţia noastră.

Drumul spre excelenţă al colegiului a fost deschis şi presărat la tot pasul cu succese educaţionale concretizate în premii şi menţiuni obţinute, an de an, la concursurile şi olimpiadele şcolare, în rezultate deosebite la examenele de Bacalaureat, în performanţe notabile realizate de absolvenţi la concursurile de admitere în instituţiile militare de învăţământ superior, în implicarea şi realizarea proiectelor europene.

Este pentru a treia oară, consecutiv, când Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” primeşte titlul de “Şcoală Europeană” în cadrul competiţiei organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.  Recunoaşterea vine ca urmare a  performanţelor deosebite obţinute  de instituţia militară de învăţământ preuniversitar din Armata României în activitatea de cooperare europeană şi a contribuţiei aduse la promovarea şi dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” este locul în care se cern adevăratele valori, iar acest fapt este confirmat în prezent de performanţa elevului plutonier-adjutant Răzvan Cristea, admis la Academia Militară „West Point” din Statele Unite ale Americii, chiar de pe băncile instituţiei, unde a reuşit să împletească pregătirea temeinică cu spiritul riguros, temperamentul dinamic şi sacrificiul, pentru o carieră de succes. Reuşita acestuia este generată şi de competenţa profesională a cadrelor didactice şi a ofiţerilor colegiului, educatori şi instructori exemplari, care-şi regăsesc împlinirea profesională în rezultatele de excepţie ale cantemiriştilor.

Despre colegiul de azi se pot spune foarte multe: are un nucleu de valori, are competitivitate şi, cel mai important, elevi care îi continuă tradiţia prin performanţele atinse în diverse domenii de activitate. Sunt cei care validează idealuri şi anunţă mereu izbânda viitorului. Şlefuiţi cu migală de dascălii lor şi de instructorii militari - oameni de valoare, profesionişti în adevăratul sens al cuvântului - tinerii cantemirişti se remarcă printr-o disciplină interioară care se reflectă în conduită, în comportament şi în rezultate.

Purtăm pe umeri povara trecutului care nu ne apasă şi nu ne îngreunează, ci ne obligă să ne ridicăm fruntea, încrezători în păstrarea tradiţiei şi valorificarea diversităţii în acest loc în care, normalitatea, ca stare instituţională, înseamnă excelenţă în toate domeniile şi laturile activităţii, iar personalul colegiului, pe coordonate de perseverenţă şi de lucru bine făcut, cu aptitudini organizatorice care întregesc structura celor pedagogice, generează permanent calitatea.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Prin ambiţia de a fi mereu la înălţime şi de a-şi ridica propriile standarde, elevul plutonier-adjutant Răzvan Cristea a reuşit performanţa de a fi...
Publicat pe 30.05.2018
Pentru liceenii militari ai Promoţiei cu numărul 94, ce poartă denumirea onorifică “Centenarul Marii Uniri”, a fost ultima apariţie în careul festiv...

Comentarii