EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 28.11.2019

Existența - prin ochii cărților

Târgul de carte GAUDEAMUS Radio România 2019 și-a deschis porțile pentru pasionații de carte, în pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo, în perioada 20-24 noiembrie, sub patronajul directorului Teatrului Național București, Ion Caramitru, și al scriitorului Mircea Dinescu, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România în perioada 1990-1993.

Pe o vreme plină de intemperii care l-ar fi făcut fericit pe George Bacovia și care se cambra așa de bine pe stilul lui inconfundabil, Bucureștiul a devenit, preț de câteva zile, și capitala cărților din România. Și afirm acest lucru pentru că pe tot parcursul târgului, zeci de edituri, sute de titluri și mii de cărți s-au jerfit pe altarul culturii, în așteptarea cititorilor de toate vârstele. Vântul care săpa adânc în obraji, temperaturile la limita dintre sincronul pozitiv - negativ și ploaia care se simțea pe pielea feței ca niște mici înțepături de ace de brad nu au putut opri temerarii înarmați cu voință și poftă de lectură.

Și dacă tot m-am încumetat să purced, m-am înarmat și cu o listă de cărți (ce-i drept furată - dacă pot spune așa - de la un prieten pe a cărui părere critică în materie de literatură pun mare gaj) pe care să nu le ratez cu această ocazie. Ușor de spus, dar mai greu de realizat, în amalgamul de lume și evenimente care se succedau cu o precizie demnă de invidiat. Cu toate acestea, am pus totuși mâna pe „Omul care mută norii. Șapte întâmplări” a lui Radu Paraschivescu, editată la Humanitas și câștigătoare a premiului de cea mai râvnită carte a târgului, și nu oricum, ci cu autograful autorului, dar și pe alte volume mai mult sau mai puțin obscure, de la editurile, să le spunem mici, ticsite în spații înguste, căci bugetele probabil nu le-au permis un spațiu amplu. Despre ele chiar cred că duc o luptă înverșunată pentru supraviețuire, atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectiva oamenilor care se mai încumetă să scrie, mai bine sau mai rudimentar, și care nu sunt băgați în seamă de așa-zișii granzi, fie dintr-o lipsă evidentă de valoare, fie dintr-un deficit vădit de notorietate.  

Nici fără unii, nici fără ceilalți nu se poate și pare că totul coexistă într-o simbioză din care toată lumea are de câștigat, fără doar și poate, după riscul pe care și l-au asumat. Nu cred că sunt eu în măsură să fac o analiză a beletristicii românești, a valorii acesteia, dar consider că marile edituri preferă să traducă autori consacrați la nivel mondial sau să publice scriitori români cu nume, dar cu o operă de calitate medie, căci nici ei nu sunt Midași ai literelor și nu le pot transforma pe toate în aur, pentru siguranța financiară. În situația de față, debutanții cu potențial rămân pentru categoria a doua sau chiar a treia de editori, care se încumetă să-i publice pe acești iluștri necunoscuți. Oportunitățile apar destul de greu și sunt îndeajuns de rare ca să te facă să te întrebi dacă nu cumva sorgintea de inspirație a literaturii române nu stă să sece, căci nu știu astăzi câți mai reușesc să ajungă să soarbă un strop de înțelepciune din ea.

Dar cum fiecare carte este un izvor pentru o nouă viață, uneori mai dulce și bogată, alteori mai rece și sărăcăcioasă, nu pot să nu mă bucur de fiecare titlu nou apărut. Pe toate nu le voi putea parcurge, dar cel puțin pe cele care mi-au căzut în mână le voi savura de la prima și până la ultima pagină.

Punctez că la eveniment au răspuns prezent Editura Militară, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I” și Centrul Tehnic-Editorial al Armatei, prima cu trei volume noi față de oferta prezentată la propriul târg, POLEMOS, desfășurat în urmă cu aproximativ o lună, dar și cu o gamă variată de titluri de unde împătimiții de carte militară (istorie, ştiinţă şi artă militară, relaţii internaţionale şi studii de securitate, memorialistică) și curioșii s-au putut înfrupta după bunul plac.

                                                            Impresii printre cărți ...

Cum ai trecut pragul pavilionului B2 ți se deschide în față o lume antagonică și afirm asta pentru că oamenii au lăsat la intrare agitația orașului și pășesc într-un mediu prietenos. În plus, schimbi vremea rea de afară pe căldura din interior. Organizatorii târgului au cooptat în calitate de voluntari studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, a Universității București. Aceștia au fost prezenți la punctele de informații, au întâmpinat vizitatorii, i-au îndrumat și informat în privința standurilor și evenimentelor în derulare, oferind, totodată, zâmbete cordiale tuturor ipochimenilor.

La ora deschiderii, copii încolonați în mici plutoane dezordonate de către învățătoare și profesori atacă cu zburdălnicie standurile care li se germină în față. Sunt întâmpinați cu lansări de carte pentru copii, însoțite de mici spectacole de teatru, work-shop-uri cu jocuri interactive, cărți de colorat și puzzle-uri pregătite să le absoarbă atenția. Prilejul de a da câteva ore de școală pentru prezența la târg le-a surâs elevilor de toate vârstele, și nu doar pentru a putea chiuli, căci sunt convins că în universul antamat al cărților nu își călăuzesc drum decât aceia care pun pe primul loc dragostea de învățătură. 

De asemenea, printre elevii prezenți la târg și-au făcut apariția și micii generali, alături de cadre militare ale Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, aflați în București cu prilejul pregătirii, în vederea participării la Parada Militară Națională de pe 1 Decembrie. „Azi am avut ocazia să trecem pe lângă sute, chiar mii de cărți, să cunoaștem și să interacționăm cu autorii acestora, în vederea deschiderii universului cultural” - a spus elev fruntaș Ingrid Vârlan. La rândul său, elev caporal Laurențiu Stănescu a adăugat: „Am avut ocazia să ne deschidem noi orizonturi în spectrul universal al cărților. Am putut cunoaște cele mai mari personalități literare, prin opera lor, prin amprentele eterne asupra concepțiilor tipologic umane.

În spațiile de evenimente „Mircea Sântimbreanu” și „Mircea Nedelciu”, la sala „Virgil Madgearu”, dar și în jurul standurilor proprii, lansările de carte au defilat una după alta, atrăgând atât cunoscuți ai autorilor, cât și vizitatori gata să-și îmbogățească colecția culturală cu noi tomuri iscălite de autorii care li se afișau înainte cu emoții și recunoștință. De asemenea, și la standul Radio România au avut loc lansări de carte ale Editurii Casa Radio, dar mai cu seamă emisiuni de radiodifuziune, sub oblăduirea Radio România Cultural și București FM.

Această poveste s-a repetat în fiecare zi a târgului, până spre orele închiderii. La final, când s-a tras cortina și cifrele au luat locul cărților, acestea au scos în evidență câteva aspecte cu caracter substanțial. Primul se referă la cei aproximativ 115.000 de oameni care au vizitat cea de a 26-a ediție a evenimentului. Al doilea calup de numere ne scoate în evidență cele 900 de lansări de carte, dezbateri și sesiuni de autografe a celor peste 250 de participanți reuniți în 200 de standuri, ce au acoperit o suprafață de 8.300 metri pătrați. De asemenea, organizatorii au anunțat că proiectul „Cărțile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes, fondul de carte îmbunătățindu-se cu peste 1.500 de volume donate de către vizitatori.

Toate aceste lucruri vor da, cu siguranță, un vot de încredere organizatorilor și puterea de a o lua de la capăt și de a începe să pregătească ediția de anul viitor. Închei parafrazându-l pe Constantin Noica, care spunea: „Ai atâtea vieți câte cărți ai citit.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Expoziţia cu tema „Între violenţe, sufletul combatantului”, lansată în mediul online în data de 3 mai (Ziua Mondială a Libertăţii Presei), deschide...

Comentarii