Între violențe, sufletul combatantului

CODIȚĂ Dumitru
Publicat pe 04.05.2020

Între violențe, sufletul combatantului

Expoziţia cu tema „Între violenţe, sufletul combatantului”, lansată în mediul online în data de 3 mai (Ziua Mondială a Libertăţii Presei), deschide seria manifestărilor din cadrul celei de-a VII-a ediţii a Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.

Colonel (rz.) Andrei Covrig, colaborator constant al Asociaţiei Române de Drept Umanitar – filiala Prahova, ne-a facilitat contactul cu reputaţi jurnalişti din Republica Moldova, care au surprins, pro-memoria, mărturii ale „conflictului transnistrean”.

Printre aceştia şi fotograful-jurnalist Nicolae Pojoga, căruia îi adresăm cele mai calde şi frăţeşti mulţumiri, pentru că a acceptat să fie prezent cu imagini-document ce redau tragediile acelui război. Cu experienţe din alte zone fierbinţi ale estului Europei (Vilnius, Riga, Nagorno-Karabah, Bosnia), fotojurnalistul surprinde în imaginile oferite multiple perspective asupra a ceea ce înseamnă războiul. Indiferent de perspectiva pe care încercăm să o prezentăm, este omniprezentă ideea de a informa decidenţii militari şi politici, opinia publică naţională şi internaţională.

Cineva spunea că războiul este „lecţia sângeroasă de geografie pe care Dumnezeu o predă oamenilor”. Cu siguranţă nu Dumnezeu face asta, dar acest „conflict refulat” a reprezentat strigătul disperat al unui popor  care îşi revendica dreptul la istoria, la viaţa şi destinul său propriu. Aşa lumea a aflat despre istoria Moldovei, de numele unor zone şi localităţi cum ar fi: Tighina, Tiraspol, Dubăsari, Râbniţa, Cocieri, Criuleni, Vadul lui Vodă, Bender, Coşniţa,  Pohrebea, Doroţcaia, Speia, Tocmagiu, Mălăieşti etc.

Expoziţia fotografică prezentată online pe site-urile şi paginile facebook ale organizatorilor are două părţi.

Prima [https://is.gd/WwSzSX] redă grozăviile războiului: violenţe, suferinţe, distrugeri, lipsuri şi mizerie. Iar în această „nebunie” în care chiar şi gloanţele rătăcite îşi aleg cu precizie ţinta şi fac victime, aproape nicio regulă nu se respectă, scapă cei „norocoşi”. 

A doua parte [https://is.gd/V2rcSR] surprinde ipostazele profund umane ale combatantului care îşi dezvăluie sentimentele şi trăirile cu gândul la familia şi casele părăsite pentru apărarea gliei străbune. Cu prilejul altei expoziţii se spunea în acest sens că „este o selecţie care permite privitorului să mediteze asupra acestui conflict refulat colectiv. Să intre într-un segment suprarealist din spaţiu-timp, în care tinerii mureau în livezi în floare, oamenii îşi îngropau morţii cu arma în spate, iar seara îşi aduceau caprele de pe deal”.

Fotografiile surprind viaţa în timp de război. Cu ochi de profesionist, dar cu sentimente umane. Ele nu poartă un nume.

Războiul a trecut, soluţiile nu au satisfăcut pe cei care şi-au sacrificat viaţa, spaţiul rămânând pe mai departe o rană deschisă pe harta Europei.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Existența - prin ochii cărților
Publicat pe 28.11.2019
Târgul de carte GAUDEAMUS Radio România 2019 și-a deschis porțile pentru pasionații de carte, în pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo,...

Comentarii