Fereastră spre Kandahar

CODIȚĂ Dumitru
Publicat pe 11.05.2020

Jurnalistul Mario Hadrian Balint

Vineri, 8 mai, s-a lansat online cea de-a doua expoziţie fotografică din cadrul activităţilor organizate cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.

Fotografiile de pe simezele virtuale sunt realizate de corespondentul de război Mario Hadrian Balint şi expuse sub titulatura „Fereastră spre Kandahar”. Imaginea de ansamblu a demersului jurnalistic are semnificaţia unei ferestre spre o altă lume. În primul rând, „lumea” specifică statului Afganistan, despre care jurnalistul spunea că: „este azi mărturia unui trecut cosmopolit. Imaginea oamenilor şi culoarea pielii lor poartă urmele invaziilor, dar şi ale carnagiilor şi resurecţiilor.”

În al doilea rând, „Lumea noastră, a corespondenţilor, care am avut privilegiul de a face cunoştinţă cu spaţiul politico-geografic denumit «cimitirul imperiilor».”

„Oameni simpli, copii, afacerişti, talibani convertiţi la principii democratice, maliki, poliţişti. Pe toţi i-am întâlnit acolo, departe de România. Despre toţi am vorbit sau am scris în corespondenţele transmise în ţară. Pe toţi, războiul de 40 de ani i-a marcat. Sunt generaţii întregi care nu cunosc firescul păcii! Împreună cu militarii români prezenţi în Asia din 2002, am participat la zeci de misiuni şi am relatat zeci de poveşti extraordinare despre profesionalismul acestora, despre omenie, despre viaţă. Viaţa aia, adevărată, în care preţuieşti cum se cuvine şi apa de la robinet, şi becul electric.”

„«Fereastră spre Kandahar» este o galerie de personaje despre care românii ştiu deja destule lucruri. Imaginile au fost expuse la Reşiţa şi Botoşani. De această dată, o oferim publicului cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.”

Fiecare imagine ne dezvăluie specificul unei culturi, diferită de a noastră, dar în care chipurile oamenilor exprimă aceleaşi sentimente şi trăiri specifice oricărei fiinţe umane. Fiecare imagine este, în fapt, o „fereastră” pe care jurnalistul o deschide pentru noi, spre acea parte plină de mister a lumii islamice.

 

                                                                               * * *

Mario Hadrian Balint s-a născut la data de 18 iulie 1970 în Lugoj şi este profesor asociat de jurnalism şi corespondent de război. A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universităţii Tibiscus din Timişoara şi Colegiul Naţional de Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti. Are un master în ştiinţe militare şi informaţii/combaterea terorismului. A urmat cursul de corespondenţi de război organizat de Ministerul Apărării Naţionale, precum şi cursul EBU de corespondenţi de război, la Scholsshexenagen, Germania.

A debutat în presă la 26 aprilie 1988, iar în prezent este corespondent special al Societăţii Române de Radiodifuziune. A fost, de asemenea, corespondent în conflictele din: Croația (1991), Transnistria (1992), Kosovo și fosta Iugoslavie (1999), Afganistan (2002 – 2018), Irak (2003 – 2010), precum şi în Republica Moldova, Iordania, Siria, Kuweit, Turcia și Tunisia.

Este autor sau coautor a 16 lucrări, 4 albume de fotografie, 7 expoziții fotografice, organizator și instructor al Boot-camp-ului Hest pentru jurnaliști, profesor asociat de jurnalism, alfabetizare media și științele comunicării. A fost distins cu Emblema de Onoare a Statului Major General.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Ziua Internațională a Francofoniei
Publicat pe: 22-03-2021
Afişări: 261
Spectacol de muzică populară organizat de Asociaţia Vigisstar
Spectacol de 8 Martie, la Cercul Militar Ploieşti
Publicat pe: 11-03-2021
Afişări: 319

Câștigător în campania ,,#WeAreNATO”
Publicat pe: 22-01-2021
Afişări: 257

Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 650
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORIC "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 832
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 897
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 664

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 1,123

Citeşte şi:

În data de 11 aprilie, în spiritul Sărbătorilor Pascale, ministrul apărării naţionale, domnul Mihai-Viorel Fifor, împreună cu o delegaţie condusă de...
Publicat pe 24.10.2018
”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru...
Publicat pe 18.10.2019
Pentru cineva care păşeşte pentru prima dată în Afganistan, senzaţia este unică: o altă lume, desprinsă parcă de pe alt tărâm. Nisip cât vezi cu...

Comentarii