Fereastră spre Kandahar

CODIȚĂ Dumitru
Publicat pe 11.05.2020

Jurnalistul Mario Hadrian Balint

Vineri, 8 mai, s-a lansat online cea de-a doua expoziţie fotografică din cadrul activităţilor organizate cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.

Fotografiile de pe simezele virtuale sunt realizate de corespondentul de război Mario Hadrian Balint şi expuse sub titulatura „Fereastră spre Kandahar”. Imaginea de ansamblu a demersului jurnalistic are semnificaţia unei ferestre spre o altă lume. În primul rând, „lumea” specifică statului Afganistan, despre care jurnalistul spunea că: „este azi mărturia unui trecut cosmopolit. Imaginea oamenilor şi culoarea pielii lor poartă urmele invaziilor, dar şi ale carnagiilor şi resurecţiilor.”

În al doilea rând, „Lumea noastră, a corespondenţilor, care am avut privilegiul de a face cunoştinţă cu spaţiul politico-geografic denumit «cimitirul imperiilor».”

„Oameni simpli, copii, afacerişti, talibani convertiţi la principii democratice, maliki, poliţişti. Pe toţi i-am întâlnit acolo, departe de România. Despre toţi am vorbit sau am scris în corespondenţele transmise în ţară. Pe toţi, războiul de 40 de ani i-a marcat. Sunt generaţii întregi care nu cunosc firescul păcii! Împreună cu militarii români prezenţi în Asia din 2002, am participat la zeci de misiuni şi am relatat zeci de poveşti extraordinare despre profesionalismul acestora, despre omenie, despre viaţă. Viaţa aia, adevărată, în care preţuieşti cum se cuvine şi apa de la robinet, şi becul electric.”

„«Fereastră spre Kandahar» este o galerie de personaje despre care românii ştiu deja destule lucruri. Imaginile au fost expuse la Reşiţa şi Botoşani. De această dată, o oferim publicului cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.”

Fiecare imagine ne dezvăluie specificul unei culturi, diferită de a noastră, dar în care chipurile oamenilor exprimă aceleaşi sentimente şi trăiri specifice oricărei fiinţe umane. Fiecare imagine este, în fapt, o „fereastră” pe care jurnalistul o deschide pentru noi, spre acea parte plină de mister a lumii islamice.

 

                                                                               * * *

Mario Hadrian Balint s-a născut la data de 18 iulie 1970 în Lugoj şi este profesor asociat de jurnalism şi corespondent de război. A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universităţii Tibiscus din Timişoara şi Colegiul Naţional de Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti. Are un master în ştiinţe militare şi informaţii/combaterea terorismului. A urmat cursul de corespondenţi de război organizat de Ministerul Apărării Naţionale, precum şi cursul EBU de corespondenţi de război, la Scholsshexenagen, Germania.

A debutat în presă la 26 aprilie 1988, iar în prezent este corespondent special al Societăţii Române de Radiodifuziune. A fost, de asemenea, corespondent în conflictele din: Croația (1991), Transnistria (1992), Kosovo și fosta Iugoslavie (1999), Afganistan (2002 – 2018), Irak (2003 – 2010), precum şi în Republica Moldova, Iordania, Siria, Kuweit, Turcia și Tunisia.

Este autor sau coautor a 16 lucrări, 4 albume de fotografie, 7 expoziții fotografice, organizator și instructor al Boot-camp-ului Hest pentru jurnaliști, profesor asociat de jurnalism, alfabetizare media și științele comunicării. A fost distins cu Emblema de Onoare a Statului Major General.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 295
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORICUL "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 503
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 613
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 471

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 878

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 513
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,555

25 0ctombrie - Ziua Armatei Române
Publicat pe: 24-10-2019
Afişări: 707

Citeşte şi:

Afganistan. A mai rămas o săptămână de misiune pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei. Până atunci, infanteriștii gălățeni mai au o...
În data de 11 aprilie, în spiritul Sărbătorilor Pascale, ministrul apărării naţionale, domnul Mihai-Viorel Fifor, împreună cu o delegaţie condusă de...

Comentarii