Spectacol de 8 Martie, la Cercul Militar Ploieşti

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 11.03.2021

Spectacol de muzică populară organizat de Asociaţia Vigisstar

Vineri, 5 martie, Cercul Militar Ploieşti a organizat o expoziţie de mărţişoare, realizate artizanal de copiii din Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploieşti, şi un spectacol de muzică populară, prezentat doamnelor şi domnişoarelor de Asociaţia „Vigisstar” din Fierbinţi, Ialomiţa.

Cu toate că vremurile pe care le traversăm sunt potrivnice unor astfel de activităţi, Baza 2 Logistică „Valahia” şi Cercul Militar Ploieşti şi-au reunit eforturile pentru a aduce un zâmbet pe chipurile doamnelor şi domnişoarelor din garnizoană. În calitate de gazdă, comandantul bazei, colonelul ing. Sorin Mimiligă, a declarat: „Acum suntem la o dublă activitate la Cercul Militar Ploieşti, prilejuită de Ziua Femeii. Este vorba de spectacolul organizat în sprijinul unui copil cu probleme, iar cea de a doua este expoziţia de mărţişoare confecţionate de copiii cu nevoi speciale din Complexul de Servicii Comunitare «Sfântul Andrei» din Ploieşti. Copii care au realizat, din câte am văzut, lucruri excepţionale”.

Anul 2020 a avut şi pentru Baza 2 Logistică aceleaşi provocări generate de pandemia COVID-19, ca şi celelalte unităţi militare din ţară, cu misiuni specifice pe care militarii ploieşteni au trebuit să le execute. „Am fost implicaţi şi în activităţile desfăşurate pentru limitarea răspândirii acestei pandemii – declară colonelul ing. Mimiligă– prin asigurarea cooperării cu Ministerul Afacerilor Interne pe timpul stării de urgenţă, înfiinţarea, la sfârşitul anului, a unui call center pentru persoanele care doresc să se vaccineze şi, în acelaşi timp, am executat ordinele primite, pe această linie, de la structurile noastre superioare”. Pentru perioada următoare, după ce se va primi bugetul pentru anul în curs, baza va începe achiziţiile ordonate de către Statul Major al Forţelor Terestre în sprijinul unităţilor subordonate acestuia, la care se adaugă activităţile specifice de transport, mentenanţă şi depozitare a bunurilor materiale, fiind în măsură să sprijine autorităţile publice locale, atunci când unitatea este solicitată. Dar, aflându-ne la o activitate cu un alt specific, vom lăsa grijile de o parte, pentru a ne bucura de spectacol.

Spectacol pentru Ştefania

Ştefania s-a născut fără vedere. Ea nu ştie ce înseamnă un câmp verde de grâu presărat cu maci, cunoaşte doar trilul unei păsări, fără să-i ştie coloritul penajului, iar un apus de soare, vara, este pentru ea doar o senzaţie cutanată, fără bogăţia de culori care cuprinde cerul şi norii.

După cum se prezintă în pagina pe care Asociaţia "Vigisstar" o are în Facebook, ea este o minune de fată! „Este inteligentă, ambiţioasă şi hotărâtă să răzbată în această lume prin propriile puteri, chiar dacă soarta nu prea a fost de partea ei. Nu ştie cum arată culorile, cifrele şi literele, dar a terminat liceul cu diplomă de Bacalaureat la o şcoală specială din Buzău. Însă nu se opreşte aici! Se pregăteşte să meargă la Facultatea de Psihologie din Bucureşti. Vrea să meargă la cursuri de zi”.

Spectacolul de muzică populară prezentat la Cercul Militar Ploieşti a avut şi scopul de a o aduce pe Ştefania în atenţia publicului prahovean, pentru a o sprijini în demersul ei de a urma studii universitare. Pe scenă au urcat interpreţi din Ialomiţa şi din Prahova, care au încântat publicul cu cântece culese atât din cele două judeţe, cât şi cu cântece ale unor mari interpreţi, precum Maria Tănase. Din păcate, molima căreia trebuie să-i facem faţă a rărit publicul, atât ca distanţare, cât şi ca număr. Am apreciat rigurozitatea cu care s-au aplicat măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.

Terapie prin artă

În foaierul sălii de spectacole a cercului militar au fost expuse, pe simeze, mărţişoare lucrate de copiii cu handicap sever din Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei” din Ploieşti. Am aflat de la personalul prezent că este o muncă delicată cu aceşti copii, iar mărţişoarele, pe care nu le-am fi trecut cu vederea nici dacă ar fi fost etalate pe tarabele vânzătorilor, reprezintă pentru copii o victorie pe care au repurtat-o împotriva bolii cu care se confruntă.

Mihaela Şindilă, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Prahova, a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte despre copiii din Complexul „Sfântul Andrei” din Ploieşti. Dumneaei a fost bucuroasă că atât Cercul Militar Ploieşti, cât şi Baza 2 Logistică „Valahia” au fost de acord cu iniţiativa de a organiza această expoziţie de mărţişoare, deoarece oamenii pot vedea ce lucruri minunate pot face copiii cu handicap sever, care sunt ocrotiţi în cadrul Centrului „Sfântul Andrei”. „Sunt copii pentru care a fost necesar să se stabilească o măsură de protecţie în cadrul unui serviciu social, cum este acesta, dar pentru care noi dezvoltăm toată gama de servicii necesare, pornind de la nevoile lor, dar şi de la abilităţile pe care le identificăm la ei. Ca atare, ceea ce vedem astăzi la cercul militar este munca desfăşurată de instructorii de educaţie împreună cu celelalte categorii ale personalului de specialitate".

Este o muncă desfăşurată zilnic, explică doamna Şindilă, cu copii care au vârste cuprinse între câteva luni de viaţă şi până la 18-20 de ani. „Sunt activităţi pe care noi le desfăşurăm zilnic şi în care ei aleg să participe cu plăcere uneori, alteori le înlocuim cu alt gen de activităţi, care sunt mai sportive, mai puţin creative, mai consumatoare de energie fizică. Avem grijă să le alternăm tocmai pentru că urmărim să oferim copilului nu numai supraveghere şi hrană adecvată, ci şi o dezvoltare emoţională, psihologică şi socială, atât cât i se permite. Ştim că aşa ceva nu se poate realiza decât cu răbdare şi cu multă dăruire”.

Aceste expoziţii sunt, în opinia mea, un mijloc foarte bun prin care centrul îşi poate face cunoscută activitatea şi, de ce nu, progresele pe care copiii le fac în lupta cu boala. De aceea nu am fost surprins să aflu că expoziţia de la Cercul Militar Ploieşti nu este o premieră. „Înainte de pandemie - spune doamna Şindilă - aveam o tradiţie în a organiza astfel de expoziţii cu lucrări realizate de copiii noştri şi nu numai din cadrul acestui centru – Direcţia are în subordine mai multe astfel de centre, unde se află copii sau adulţi, cu sau fără handicap – deoarece în acest mod putem arăta tuturor că aceşti copii pot şi vor să participe la astfel de activităţi şi că, în definitiv, acolo se întâmplă lucruri frumoase, cu rezultate demne de apreciat”.

La „Sfântul Andrei” nu sunt numai copii instituţionalizaţi, sunt şi copii din oraş sau din alte localităţi care vin doar pentru terapie într-un centru de zi. „Complexul cuprinde două tipuri de servicii  -  continuă doamna Şindilă. O dată pentru cei cu dizabilităţi, pe care i-am adus astăzi în prim-plan prin prisma realizărilor lor în confecţionarea acestor mărţişoare, dar avem şi un centru de zi pentru recuperarea copiilor cu handicap, care locuiesc în propria familie. În centrul de zi avem organizate mai multe cabinete: de kinetoterapie, de psihologie, de terapie ocupaţională, de logopedie, unde copiii care nu au măsură de protecţie, precum cei din centrul de plasament, şi  care locuiesc în propria familie, au recomandări din partea unor medici de specialitate să desfăşoare, pentru a ameliora sau a înlătura anumite afecţiuni, diferite activităţi recomandate de specialiştii noştri. Aceşti copii petrec câteva ore în centrul nostru de recuperare, unde toate serviciile de care ei beneficiază sunt gratuite”.

În încheiere, doamna Mihaela Şindilă a afirmat că se doreşte extinderea acestei colaborări cu Cercul Militar Ploieşti, observând că reprezentanţii acestuia şi ai Bazei 2 Logistice şi-au manifestat deschiderea nu numai de a colabora pe viitor, ci şi de a oferi un spaţiu unde, pe tot parcursul lunii martie, să fie expuse lucrările realizate de copiii din Complexul de Servicii Comunitare „Sfântul Andrei”.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 23.03.2022
Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană “Geparzii de Fier” au participat, alături de aliații Grupului de Luptă și de militarii Brigăzii 15...
Publicat pe 23.03.2022
Elevii cantemiriști au marcat și în acest an Ziua Internațională a Francofoniei, printr-un eveniment ce a cuprins un spectacol artistic menit a...

Comentarii