A VIII-a ediţie a Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, la Ploieşti.Interviu cu preşedintele filialei Prahova a Asociaţiei Române de Drept Umanitar, colonel (rz.) prof.univ.dr.Dumitru Codiţă

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 18.05.2021

Preşedintele filialei Prahova a Asociaţiei Române de Drept Umanitar, colonel (rz.) Dumitru Codiţă, la celebrarea Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.

Începând din 2014, în fiecare an, la 14 mai se celebrează Ziua Dreptului Internaţional Umanitar. Filiala prahoveană a Asociaţiei Române de Drept Umanitar a organizat (cu constrângerile impuse de situaţia sanitaro-epidemiologică pe care o traversăm) şi în acest an o serie de activităţi, despre care ne-a vorbit preşedintele filialei, colonelul (rz.) dr. Dumitru Codiţă.

- Domnule colonel, Ziua Dreptului Internaţional Umanitar din anul acesta a fost dedicată mediului înconjurător. De ce aţi ales această temă?

- Așa după cum vă este cunoscut, în fiecare an, Asociația Română de Drept Umanitar – filiala Prahova organizează cu ocazia celebrării Zilei Dreptului Internațional Umanitar, instituită prin Legea nr.177/2013, o serie de manifestări specifice domeniului. În acest an ne-am oprit asupra problematicii care vizează protecția mediului natural ca urmare a semnalelor tot mai puternice că degradarea acestuia a atins cote alarmante, punând în pericol chiar existența vieții pe Planetă. Un alt motiv mai de actualitate, pe care am dorit să-l semnalăm în acest context, îl reprezintă faptul că ne aflăm în al doilea an al unui fenomen de contaminare a stratului inferior  al atmosferei cu un virus ce ne poate conduce la ideea unui război biologic, declanșat intenționat sau accidental, nu mai are importanță, dar care și-a pus amprenta asupra întregii existențe a Planetei.

Paleta activităților pentru acest an a cuprins: o lansare de carte – „Drept internațional umanitar. Legislația internă și internațională cu privire la protecția mediului la pace, în situații de criză și conflict armat”; o expoziție fotografică cu tema „Consecințele conflictelor armate asupra mediului natural” cu imagini de la conflictele clasice până la războiul geoclimatic, cu consecințe „întinse, grave și durabile”; o competiție interdisciplinară ce s-a adresat publicului larg și lansarea unui apel adresat autorităților cu responsabilități în domeniul protecției mediului.

- Ce legătură este între protejarea mediului înconjurător şi Dreptul Internaţional Umanitar?

- Degradarea mediului natural are drept cauze principale acțiunile omului, care eliberează în toate mediile – apă, aer, sol – rezidurile toxice ale prelucrării resurselor naturale. Între aceste activități cu impact negativ asupra mediului, un loc important îl ocupă acțiunile militare. Dreptul internațional umanitar are ca principal obiectiv protecția persoanelor și bunurilor în caz de conflict armat, iar în acest context, protecția mediului natural ocupă un loc aparte.

- La fiecare dintre ediţiile precedente ale Zilei Dreptului Internaţional Umanitar a fost organizat şi un concurs, dedicat în special tinerilor. Cum s-a desfăşurat concursul din anul acesta?

- Da, am avut concursuri de pictură, concursuri de eseuri ș.a., toate pe tematica ediției respective. În acest an, contactul cu tinerii și nu numai s-a stabilit prin organizarea online a  unei competiții interdisciplinare cu tema: „Să cunoaștem dreptul internațional umanitar cu privire la protecția mediului natural!” Competiția a avut loc în perioada 22 aprilie – 11 mai 2021, astfel încât participanții au putut fi premiați chiar cu ocazia celebrării Zilei Dreptului Internațional Umanitar. Menționez faptul că dacă în ediția precedentă am desfășurat în format online toate activitățile, în acest an, o parte dintre acestea au fost organizate la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești.

Am beneficiat de colaborarea, deja tradițională, cu unele unități școlare, cum ar fi: Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” – coordonator profesor drd. Elena Roxana Vișan; Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „Victor Slăvescu” – coordonator profesor Carmen Chifor; dar și cu parteneri din Republica Moldova, cărora le mulțumesc pentru colaborare. De asemenea, doresc să adresez mulțumiri doamnei deputat Rodica Paraschiv, care și în acest an a făcut o Declarație politică în Parlamentul României, cu tema: „Să protejăm Planeta – casa noastră comună!”. Prin urmare, informațiile cu caracter local sunt transmise și pe plan național și poate, într-o zi, cei care conduc destinele țării vor afla că există o lege în baza căreia ar trebui să facă ceva!

- O altă constantă a ediţiilor Zilei Dreptului Internaţional Umanitar este „Apelul de la Ploieşti”, cu un conţinut care reflectă tematica aniversării. Am observat că acest document ca formă – atât cât poate constata un nespecialist – respectă „canoanele” unui document juridic. Ce importanţă are acest act emis anual de către filiala prahoveană a Asociaţiei Române de Drept Umanitar?

- Am încercat, de fiecare dată, ca această manifestare să aibă nu numai un aspect festiv, ci să prezinte, chiar și sub forma unui APEL, un semnal de alarmă pentru autoritățile naționale militare și civile cu răspunderi în problema abordată de noi și prezentarea măsurilor care se impun în spiritul tratatelor naționale și al legislației interne pentru rezolvarea acestora. Suntem, iată, în situația prezentării Apelului de la Ploiești cu nr.5. Să nu așteptați să vă spun dacă cineva le ia în considerare! Desigur, sunt alte probleme mai importante, iar acestea, de care depinde însăți viața pe Planeta Albastră, nu sunt de luat în seamă!

- Nu în cele din urmă, trebuie să spun că website-ul ARDUPH mi-a atras atenţia prin noua „faţă” pe care o are: este mai apropiat de tendinţele grafice ale momentului, dar şi mai prietenos cu utilizatorul. Ce ne puteţi spune despre această înnoire şi despre website-ul asociaţiei?

- Suntem în pas cu vremurile: digitalizare, informatizare, transmiterea informației online etc. Încercăm astfel să facem ceea ce nu fac cei cu responsabilități în domeniul cunoașterii și aplicării dreptului internațional umanitar. Să informăm opinia publică și să semnalăm autorităților de existența foarte multor instrumente juridice internaționale, specifice domeniului, la care România este „Înaltă Parte Contractantă” și ale căror prevederi mai așteaptă să fie implementate.

- În încheierea interviului, vă rog să adresaţi câteva cuvinte cititorilor „Revistei Forţelor Terestre” cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.

- Suntem onorați, ca de fiecare dată, că „Revista Forțelor Terestre” face cunoscut acest eveniment.  Cititorii interesați găsesc în biblioteca virtuală o parte din lucrările apărute în „Colecția Cartea ARDUPH” și, desigur, vizitând site-ul oficial al Asociației. Tuturor vă adresez îndemnul: informați-vă și cunoașteți-vă drepturile! Vă așteptăm cu o implicare mai activă la edițiile următoare. Numai bine!

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii