Ziua Dreptului Internaţional Umanitar, în contextul evenimentelor actuale

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 25.05.2022

Bannerul purtat de elevele Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria” pe Bulevardul Independenţei

Ca în fiecare an, la 14 mai, filiala prahoveană a Asociaţiei Române de Drept Umanitar a celebrat cea de-a IX-a aniversare a Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, în sala „Marea Unire” din Palatul Culturii al municipiului Ploieşti; tematica acestei ediţii a fost „(Re)construcţia societală a drepturilor omului în contextul recesiunii pandemice şi al noilor conflagraţii”.

Chiar dacă restricţiile impuse pe timpul pandemiei COVID-19 au fost ridicate de ceva timp, acestea încă mai apasă asupra rutinei zilnice a concitadinilor noştri, dovadă fiind reticenţa care încă mai există în ceea ce priveşte participarea la activităţi culturale în spaţii închise. Sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploieşti nu a mai fost la fel de plină ca la ediţiile „antepandemice”,  însă au fost suficienţi curajoşi – majoritatea tineri – care au fost prezenţi la eveniment, în data de 13 mai.

Potrivit celor comunicate de organizatori, scopul principal al acestei activităţi a fost de „a conştientiza autorităţile, instituţiile cu răspunderi şi toate persoanele asupra importanţei cunoaşterii şi afirmării prevederilor tratatelor umanitare”. Organizatorii au apreciat, de asemenea, că „din nefericire, în acest an, scena evenimentelor internaţionale a confirmat necesitatea şi utilitatea demersurilor noastre, insuficient conştientizate până în prezent”.

Dreptul internaţional umanitar, în contextul evenimentelor regionale actuale: între ignorare şi necunoaştere

Autorităţile prahovene au conştientizat importanţa acestui demers, dovadă că la fiecare ediţie au fost prezenţi atât reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova, cât şi parlamentari prahoveni. Doamna deputat Rodica Paraschiv este, deja, o prezenţă constantă la ediţiile aniversare ale filialei prahovene a Asociaţiei Române de Drept Umanitar (ARDU). Cu această ocazie a subliniat importanţa cunoaşterii şi respectării normelor de drept internaţional umanitar: „Realitatea cruntă a conflictului armat, la care suntem martori şi-l privim cu îngrijorare, demonstrează cât de importante şi cât de necesare sunt prevederile dreptului internaţional umanitar. Ele fac diferenţa între viaţă şi moarte! Suntem deosebit de îngrijoraţi de încălcarea flagrantă a regulilor de purtare a războiului, iar nesocotirea lor dezonorează orice armată”. Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” este printre puţinele unităţi de învăţământ din ţară şi singurul din judeţ – în afară de Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza – unde se studiază dreptul internaţional umanitar. Poate şi din acest motiv, doamna Paraschiv le-a promis elevilor din sală că vor avea ocazia să facă o vizită în Parlamentul României.

Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” a sprijinit în fiecare an organizarea activităţilor de Ziua Dreptului Internaţional Umanitar, iar doamna Mihaela Radu, directoarea bibliotecii, a subliniat că abordarea unei asemenea tematici în contextul actual, la graniţa dintre o pandemie şi un război în vecinătatea României,  are darul de a pune în evidenţă ideile şi soluţiile „demne să conducă la salvgardarea dreptului umanitar, demersuri ce se propun a fi un ghid util autorităţilor naţionale şi instituţiilor publice”. În ceea ce priveşte lucrarea care a fost lansată cu această ocazie, „Dreptul Internaţional Umanitar. Re(construcţia) societală a drepturilor omului în contextul recesiunii pandemice şi al noilor conflagraţii” o consideră a fi un „proiect ambiţios, care-şi propune să fie bulgărele ce provoacă puternica avalanşă a conştientizării importanţei dreptului internaţional umanitar, într-un scenariu ce pare dominat de improvizaţie, de necunoscut”. Avem promisiunea că, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, vom primi cartea ca fişier pdf pentru a-l încărca în website-ul „Revistei forţelor terestre”.

S-au adresat publicului reprezentanta elevilor Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria”, directorul Centrului Judeţean de Cultură Prahova, Claudiu Dosaru, şi directorul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a municipiului Ploieşti, Marian Dragomir. În încheiere, domnul Valentin Bădescu, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, a făcut o scurtă prezentare a cărţii lansate cu ocazia Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.

Ultima parte a programului a constat într-un flash mob organizat de eleve ale Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria”. Cu sprijinul Centrului Judeţean de Cultură, ele au confecţionat din pânză un banner lung de peste zece metri, pe care au inscripţionat sloganuri specifice dreptului internaţional umanitar şi desene sugestive. Acesta a fost purtat de douăzeci de eleve pe Bulevardul Independenţei, din Piaţa Victoriei şi până la Piaţa 1 decembrie 1918, de la Gara de Sud.

Ediţia a IX-a a Zilei Dreptului Internațional Umanitar, văzută prin prisma organizatorilor

Doamna Roxana Vişan, vicepreşedintele filialei Prahova a Asociaţiei Române de Drept Umanitar (ARDUPH), a avut amabilitatea ca, după încheierea activităţilor de la Palatul Culturii din Ploieşti, să ne răspundă la câteva întrebări:

- Fiecare ediţie a Zilei Dreptului Internaţional Umanitar a venit cu ceva nou faţă de cele precedente. În ce constă noutatea la ediţia din acest an?

În afara demersului ştiinţific realizat de partenerii noştri, noutatea acestei ediţii constă în realizarea unui flash mob de către elevii care studiază disciplina Drept internaţional umanitar, la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” din Ploieşti, o disciplină opţională apărută prin ordin de ministru încă din 2011, ca urmare a unui parteneriat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Crucea Roşie Internaţională şi Crucea Roşie Română. Ca urmare a acestui protocol, au fost instituite la nivelul învăţământului preuniversitar discipline cu caracter opţional, prin intermediul cărora elevii să studieze noi domenii de activitate şi de acţiune dar, în egală măsură, să-şi dezvolte noi competenţe: sociale, civice, umanitare, reprezentate de o educaţie globală în acest sens.

Acesta ar fi elementul de noutate şi, bineînţeles, parteneriatele cu Centrul Judeţean de Cultură Prahova, care ne-a sprijinit în realizarea flash mob-ului şi, de asemenea, în activitatea de prezentare în cadrul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga”.

- Ce a stat la baza alegerii tematicii de anul acesta: Re(construcţia) societală a drepturilor omului în contextul recesiunii pandemice şi al noilor conflagraţii?

Considerăm că efectele pandemiei COVID-19 s-au reflectat în viaţa noastră de zi cu zi, dar şi în activităţile umane desfăşurate atât în periplul educaţional cât şi ştiinţific. Ni s-a părut a fi o temă de actualitate, pentru că pandemia încă îşi face simţite efectele în anumite zone geografice, iar pe lângă pandemie ne confruntăm şi cu noile conflagraţii, chiar la hotarele ţării noastre. În acest caz, credem că a fost un demers constructiv, important, să abordăm această tematică.

Direcţiile tematicii prevăd foarte multe aspecte: pornim de la normele cutumiare ale dreptului internaţional umanitar, de la valorile umanitarismului, de la normele de bază prevăzute în Convenţiile de la Geneva şi reflectate – de ce nu? – în viaţa de zi cu zi, dar şi în cercetarea ştiinţifică academică la nivelul specialiştilor din domeniu, precum şi la nivelul tinerei generaţii.

În acest sens, filiala Prahova a Asociaţiei Române de Drept Umanitar marchează în acest an ediţia a IX-a dedicată Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, o ediţie care prilejuieşte lansarea unei publicaţii ştiinţifice în coordonarea prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu, a subsemnatei, absolventă a şcolii doctorale din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, şi a colonelului (rz.) prof. univ. dr. Dumitru Codiţă, preşedintele ARDUPH, căruia îi mulţumim pentru tot demersul pe care l-a realizat şi pentru că a creat un centru civic, un centru al umanitarismului în judeţul nostru, mai ales în comunitatea ploieşteană.

- O ultimă întrebare: ce activităţi mai sunt planificate până la viitoarea ediţie a Zilei Dreptului Internaţional Umanitar?

Continuăm, până la sfârşitul anului şcolar, să studiem această disciplină, precum şi să facem cunoscut la nivelul comunităţii dreptul internaţional umanitar, inclusiv prin acţiuni de tipul acestui flash mob – ceea ce nu s-a mai întâmplat până în prezent în comunitatea ploieşteană. Vrem să mulţumim, pe această cale, directorului Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria”, doamna profesor Lucia Ionescu, pentru deschiderea şi sprijinul acordat în realizarea acestor activităţi. Întrucât ele sunt atât curriculare cât şi extracurriculare, uneori se suprapun şi trebuie găsit un echilibru între ele pentru a le desfăşura în integralitate.

Intenţionăm, de asemenea, să organizăm şi o expoziţie în şcoală şi, pentru diseminarea dreptului umanitar internaţional în cadrul comunităţii, am primit acceptul de la cotidianul „Prahova” pentru o rubrică pe această temă.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii