PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Invitaţie la lectură – "Memoriile unui ofiţer de artilerie"
Publicat pe 04.05.2015

La Editura "Ateneul Scriitorilor" din Bacău a apărut cartea colonelului (rtr) Constantin Zavati, "Memoriile unui ofiţer de artilerie". Autorul este veteran de război, absolvent al Liceului Militar "Ştefan cel Mare", promoţia 1942.
În semn de respect şi apreciere a ataşamentului autorului faţă de spiritul "ştefănist" (nanogenarul Constantin Zavati păstrând şi acum legătura cu colegiul militar câmpulungean), cartea a fost lansată în Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare", în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Veteranilor de Război.
"Memoriile unui ofiţer de artilerie" de Constantin Zavati constituie oglinda unei vieţi. În evocarea anilor fericiţi ai copilăriei şi a perioadei de mai târziu, cu momente întunecate uneori, ne apare chipul tânărului plin de năzuinţe, ce a avut puterea de a parcurge drumul sinuos al unui destin împlinit, printr-o permanentă sete de cunoaştere.
Profesorul colonel (rtr) ne face cunoştinţă cu persoanele pe care le‑a cunoscut de-a lungul timpului şi cu evenimente care l-au marcat, publicând în volum amintiri "ce fuseseră păstrate în memoria mea şi la care nu mă mai gândisem de ani de zile sau poate deloc". În paginile cărţii, cel care l-a întâlnit pe Hitler şi a luptat pe două fronturi ne dă o lecţie de curaj şi spirit al datoriei.
"Sunt unul dintre absolvenţii promoţiei 1942 a Liceului Militar «Ştefan cel Mare» din Cernăuţi, colonel în rezervă şi veteran de război Zavati Constantin". Astfel îşi începe confesiunea autorul, în revista "Muşatinii", ediţia aniversară a 90 de ani de la înfiinţarea liceului militar.
Cartea evocă o lungă perioadă de timp, aduce în prim-plan omul care s-a pregătit pentru o carieră militară în ţară şi în Germania, care a servit atât pe frontul de Est, în URSS, în cadrul stagiului de front de 3 luni, cât şi pe cel din Vest, ca ofiţer al Biroului operaţii în Brigada 2 Artilerie, dar care a profesat mai târziu în cariera didactică. A făcut-o cu dăruire şi pasiune, ca întotdeauna pe unde a trecut.
Autorul vorbeşte cu foarte multă acurateţe despre viaţa de zi cu zi, despre activitatea de pregătire militară, timp liber, bombardamente sau lupte, despre profesori, cadre militare, colegi. De altfel, argumentează apariţia acestei cărţi memorialistice dintr-o mare dragoste pentru camarazii săi din anii petrecuţi în Liceul Militar "Ştefan cel Mare" din Cernăuţi şi pentru cei cu care a continuat cursurile şcolilor militare de ofiţeri activi din Germania. Împreună au luptat şi au cunoscut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial. Un gând aparte îi poartă, mai ales, salvatorului său: "Dedic acest volum caporalului german Kurt, care mi-a salvat viaţa când am fost trimis ca elev ofiţer la stagiul de pe FRONTUL DE EST, la Orel, în URSS (01.04.1943 – 01. 07.1943)".
Pentru tot ce a fost şi este, numele Constantin Zavati merită respectul cuvenit din partea noastră şi prin invitaţia spre lectură a volumului său de memorii!
Comentarii