Noaptea Muzeelor – "Bal la garnizoană", ediţia a II-a

Căpitan Ovidiu PĂLĂMIDĂ
Publicat pe 19.05.2015

Palatul Oştirii, un edificiu cu o vechime de 135 de ani, a găzduit şi o expoziţie inedită (şi temporară) cu tema "Armata Română, 1877-1918"

Sâmbătă, 16 mai, alături de sute de oraşe europene, Iaşiul a sărbătorit "Noaptea Muzeelor". Tramvaiul de epocă a circulat pe traseul Copou – Târgu Cucu, un traseu care a atins majoritatea punctelor de interes ale acestui eveniment. Au putut fi vizitate gratuit muzeele literare, Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Muzeul Kogălniceanu şi Muzeul Universităţii, la care s-a adăugat Palatul "Alexandru Ioan Cuza" de la Ruginoasa.

Ca şi la ediţiile precedente, au participat la eveniment şi alte instituţii care nu au profil muzeal, printre acestea numărându-se, pentru al doilea an consecutiv, şi Palatul Oştirii din Copou, sediul comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate, clădire-monument istoric, construită în secolul al XIX-lea. Instituţia militară ieşeană s-a alăturat astfel celei de-a unsprezecea ediţii a proiectului european "Noaptea Muzeelor" şi şi-a deschis porţile pentru publicul larg între orele 20.00 şi 24.00.

Aproximativ 3.500 de vizitatori au trecut pragul Cazărmii Mari din Copoul Iaşiului, pentru a se întâlni cu istoria armatei, dar şi cu prezentul ei. Militarii brigăzii i-au invitat pe aceştia la un periplu nocturn prin Palatul Oştirii, un edificiu cu o vechime de 135 de ani, în incinta căruia a fost amenajată, cu această ocazie, şi o expoziţie inedită (şi temporară) cu tema "Armata Română, 1877-1918".

Vernisarea expoziţiei a fost făcută de dr. Aurica Ichim, muzeograf principal la Muzeul Unirii din Iaşi, iar în cadrul expoziţiei au fost expuse arme, uniforme şi drapele de luptă, insigne şi decoraţii militare, fotografii, documente şi alte articole,  care au aparţinut militarilor oştirii române în acea perioadă.

Alte puncte de atracţie ale evenimentului au fost o scenetă din piesa "Zeul Măcelului", a dramaturgului francez contemporan Yasmina Reza, în interpretarea artiştilor Cercului Militar Iaşi, dar şi spectacolul "Bal la garnizoană", în timpul căruia vizitatorii au fost invitaţi să-şi poarte paşii pe ritmurile valsurilor Muzicii Militare a garnizoanei Iaşi.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Exerciţiul "Combined Resolve IV" este în plină desfăşurare. Militarii Batalionului 151 Infanterie, cunoscuţi drept "Lupii Negri", au ajuns în zonele...

Comentarii