Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, ediţia a XII-a

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 19.06.2015

Afişul Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, ediţia a XII-a

Timp de trei zile, începând cu 19 iunie, Brăila va fi, pentru a douăsprezecea oară, gazda Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, eveniment unic în armata română şi în România.

Prima ediţie a festivalului militar a avut loc în 1996, când, la iniţiativa generalului Eugen Bădălan, s-au reunit muzicile militare din mai multe garnizoane ale fostei Armate a 2-a. Iniţial a fost un festival naţional al muzicilor militare, cu o periodicitate anuală, însă de la a treia ediţie, în 1998, a participat şi muzica militară a armatei ucraineene; astfel, festivalul a căpătat caracter internaţional. Periodicitatea a devenit bienală şi, pe Esplanada Dunării, şi-au prezentat show-urile de fanfară muzici militare din Germania, Turcia, alăturându-se ulterior muzicieni militari din Austria, Republica Moldova sau suflători din forţele terestre ale Statelor Unite staţionate în Europa.

 Anul acesta, pe Esplanada Dunării şi în parcurile din Brăila vor cânta (şi ne vor încânta) formaţii ale muzicilor militare din România (Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Statului Major al Forţelor Navale, Muzica Militară a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", Muzica Militară a Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă", Muzica Militară a garnizoanei Sibiu, Muzica Militară a garnizoanei Brăila, Drill Team-ul Batalionului 285 Artilerie "Vlaicu Vodă" din Brăila) şi formaţii de muzici militare din armatele altor state: Muzica Principală a Trupelor de Marină din Franţa, Muzica Militară a Forţelor Aeriene din Grecia şi formaţia "Five Star Brass" a Forţelor Aeriene SUA din Europa.

Reprezentaţiile vor începe de vineri, 19 iunie, în intervalul orar 19:30 – 21:30, pe Esplanada Dunării, cu un concert festiv pe care îl vor susţine Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a garnizoanei Brăila şi invitaţi din străinătate.

Sâmbătă, 20 iunie, începând cu ora 19:30, pe Calea Călăraşilor se va desfăşura Parada Muzicilor Militare, iar de la ora 19:45 la 22:15, pe Esplanada Dunării va avea loc festivitatea de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, urmată de reprezentaţii ale muzicilor militare participante.

Duminică, 21 iunie, Brăila va avea un parfum retro de început al secolului XX. Îşi va căpăta din nou aerul cosmopolit iar localnicii vor putea asculta, între orele 11:30 şi 13:00, concerte de promenadă. Muzicile militare prezente în portul românesc de la malul Dunării vor concerta la Fântâna arteziană din Piaţa Independenţei, în Parcul Monument şi Parcul Caporal Muşat, în Grădina Publică, în Parcul Calea Galaţi, iar începând cu ora 12:35, în Piaţa Traian.

Seara, de la 18:20 la 19:30 formaţiile muzicilor militare vor defila din nou pe Calea Călăraşilor, după care se vor aduna pe Esplanada Dunării, unde vor susţine concerte timp de două ore. De la 21:45 la 22:15 va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

În ultima zi a festivalului, la amiază, muzicile militare au concertat în zone publice din Brăila iar seara au fost programate defilarea formaţiilor...

Comentarii