O "seară aviatică" pe malul Dunării, la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 20.06.2015

Pe scena amenajată la Esplanada Dunării evoluează Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale

Ca într-o avanpremieră a festivalului, vineri seara, pe scena amenajată la Esplanada Dunării au urcat, hors concours, trei formaţii de muzică militară: cea a Forţelor Aeriene ale Greciei, formaţia Forţelor Aeriene Americane din Europa "Five Star Brass" şi muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale.

Cu fiecare ocazie şi la fiecare discurs, organizatorii sau participanţii la festivalul brăilean aduc în atenţia publicului unicitatea acestei manifestări culturale prin internaţionalitatea sa, dar şi longevitatea festivalului care, la ediţia viitoare va împlini două decenii de existenţă. "La nivelul conducerii armatei noi ne străduim să facem festivaluri, ne-am străduit să facem un festival asemănător la Iaşi, am încercat şi la Oradea sau la Sibiu, şi chiar în Bucureşti. Se pare că această cheie a succesului se găseşte numai la Brăila" - a afirmat inspectorul pentru muzici militare, colonelul Valentin Neacşu.

Un public numeros, care vine la festival şi din oraşele apropiate

Festivalul brăilean este considerat de organizatori – garnizoana şi Primăria Brăila – al doilea ca importanţă între manifestările culturale de la malul Dunării de Jos, primul fiind festivalul de canto "Haricleea Darcle". Totuşi, au existat şi momente când festivalul a fost dificil de organizat şi a fost aproape pe punctul de a fi suspendat, din cauza insuficienţei fondurilor. Motivul pentru care festivalul a mers înainte, explica primarul municipiului Brăila, ing. Aurel Simionescu, a fost că "orice lucru la care se renunţă, chiar şi temporar, după aceea se reia greu. De aceea am hotărât să facem tot ceea ce se poate pentru a-l menţine «cald», astfel încât, atunci când vor fi posibilităţi mai mari, să-i dăm şi o amploare mai mare".

Criza financiară nu pare să fi trecut, economia naţională nu s-a redresat aşa cum ne-am fi dorit, însă festivalul şi-a mărit "efectivele" şi numărul invitaţilor din străinătate a crescut, având anul acesta şi o premieră, Muzica Reprezentativă a Trupelor de Marină din Franţa. În afara numărului mare de participanţi, care se ridică la peste 200, festivalul desfăşurându-se într-un spaţiu deschis, aşa cum este Esplanada Dunării, adună în jurul său şi un public numeros, despre care primarul Aurel Simionescu spune că vine şi din oraşele învecinate: Galaţi, Slobozia şi chiar Focşani. Faptul că mâine toate formaţiile vor concerta în locuri publice din Brăila va da municipiului din Brăila acea strălucire cosmopolită din perioada interbelică, pe care o cunoaştem din romanele lui Panait Istrati.  "Există şi o anumită nostalgie printre brăileni, pentru cei care au făcut armata şi ascultau muzica militară, dar şi pentru cei cărora le place muzica de fanfară – explică Aurel Simionescu. Noi am menţinut această apropiere între publicul brăilean şi formaţia de muzică militară a garnizoanei, fiindcă ei dau spectacole la fiecare două săptămâni în chioşcul din Grădina Publică; formaţia vine, de asemenea, la "Zilele Oraşului Brăila", este prezentă la festivităţile organizate de Ziua Armatei României, de Ziua Eroilor sau de Ziua Drapelului... , practic, la aproape toate activităţile importante pe care municipalitatea le orgnizează împreună cu garnizoana. Şi atunci, publicul brăilean este apropiat de muzica militară". Şi, într-adevăr, am constatat din experienţa ediţiilor anterioare că locurile de la esplanadă devin insuficiente, iar Calea Călăraşilor este blocată de public la Parada muzicilor militare.

O seară "aviatică" pe Esplanada Dunării

Cu promisiunea că voi reveni cu amănunte şi din perspectiva artistică a festivalului, pe care ni le-a oferit "directorul artistic", şeful Muzicii Militare a garnizoanei Brăila, colonelul Gogu Petrea, trec la primul spectacol din seria celor care vor fi susţinute în week-endul brăilean.

Exceptând Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, pot spune că seara de vineri a aparţinut aviaţiei, deoarece scena de la Esplanada Dunării a fost bleu-ciel. Cei care au început reprezentaţia serii au fost instrumentiştii din Muzica Militară a Forţelor Aeriene din Grecia. O formaţie numeroasă, care a prezentat adaptări folclorice pentru orchestra de suflători şi alămuri, precum şi prelucrări din repertoriul internaţional. Publicul a ţinut ritmul pe cunoscuta melodie "Ministeru" a interpretei Nana Mouskouri (una dintre fiicele Greciei, afirmată muzical în Franţa anilor '70), iar în momentul în care în formaţie şi-au făcut apariţia un chitarist însoţit de încă doi aviatori "purtători" de bouzouki, am ştiut că va fi o seară grecească. Într-adevăr, concertul camarazilor noştri din Grecia s-a terminat cu celebrul sirtakis din coloana sonoră a filmului "Zorba", iar comunitatea greacă din Brăila a făcut publicului o frumoasă surpriză cu dansurile tradiţionale greceşti ale unei trupe de copii.

Formaţia "Five Star Brass", un grup format din muzica militară a Forţelor Aeriene SUA staţionate în Europa, are un repertoriu care se întinde pe perioada a cinci secole, de la Splendide versetti, din perioada Renaşterii, şi până la bogata diversitate a stilurilor muzicale americane. Atunci când spui America, spui jazz, iar muzicienii de la "Five Star Brass" nu ne-au dezamăgit, pentru că au trecut prin aproape toate stilurile jazzului american, încheind cu două interesante transpuneri de marşuri militare în muzică de jazz.

Seara a fost încheiată de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, care a venit cu o formaţie numeroasă. Au avut transpuneri pentru orchestra de suflători a unor piese de jazz simfonic, a celebrului muzicall "Fantoma la operă", a unor hituri internaţionale, dar şi muzică de film.

 
 
 
Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

În ultima zi a festivalului, la amiază, muzicile militare au concertat în zone publice din Brăila iar seara au fost programate defilarea formaţiilor...

Comentarii