Spectacol în ploaie, pe Esplanada Dunării

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 22.06.2015

Concert de promenadă susţinut în Piaţa Independenţei din Brăila de Muzica Principală a Trupelor de Marină din Franţa, sub bageta şefului muzicii, comandant Philippe Ballada

În ultima zi a festivalului, la amiază, muzicile militare au concertat în zone publice din Brăila iar seara au fost programate defilarea formaţiilor, susţinerea show-urilor şi festivitatea de închidere. Vremea ploioasă, însă, a fost foarte aproape de a da peste cap planurile organizatorilor.

Ca şi la celelalte ediţii ale festivalului, ziua de duminică a fost destinată susţinerii de concerte în locuri publice, sau – cum a definit evenimentul, cu umoru-i caracteristic, colonelul Valentin Neacşu – "momentului adevărului". Muzicile militare ale Armatei României şi cele din străinătate au cântat în diferite locuri publice din Brăila: în parcuri, în Grădina Publică, în pieţe sau pe Promenada Mall din centrul comercial al Brăilei. Timp de o oră şi jumătate, Brăila şi-a recăpătat aerul cosmopolit din perioada interbelică. A fost o privelişte încântătoare să vezi familii sau tineri ieşiţi la plimbare în oraş, oprindu-se să asculte muzica de promenadă.

Pe lista primelor cinci formaţii militare din Franţa

Muzicienii militari care reprezintă trupele de marină din Franţa au concertat în Piaţa Independenţei, din faţa Palatului Administrativ. Încă de la instalarea orchestrei şi de la acordarea instrumentelor, un număr destul de mare de curioşi s-au oprit din drum, aşteptând orchestra să cânte.

Înfiinţată în 1945, la Rochefort, Muzica Principală a Trupelor de Marină este în "top 5" al formaţiilor militare de muzică din Franţa, fiind prezentă la evenimentele importante unde, prin prestaţia sa, adaugă strălucire şi un caracter patriotic ceremoniilor, prezentând onorul celor mai înalte oficialităţi ale statului.  Înainte de a începe concertul din Piaţa Independenţei, adjunctul şefului muzicii, căpitan Sandra Ansanay-Alex, ne-a oferit câteva informaţii despre istoricul şi repertoriul formaţiei: "Muzica Principală a Trupelor de Marină este fosta Muzică a Trupelor Coloniale. Avem în componenţă aproximativ 70 de instrumentişti şi suntem o orchestră de armonie, adică folosim numai instrumente de suflat. Avem un repertoriu eclectic, ceea ce înseamnă că avem piese special scrise pentru orchestre de armonie, transcripţii ale unor piese din muzica clasică pentru instrumente de suflat, dar avem în repertoriu şi varieteuri, jazz sau muzică de film. Orchestra se poate constitui şi în formaţii mai mici: cvintet de alămuri, cvartet de saxofoane sau trio de jazz. Suntem doi şefi: un şef principal, care este comandantul Philippe Ballada, iar eu sunt şeful-adjunct. Începând cu 1 septembrie, această formaţie se va numi Formaţia Principală a Forţelor Terestre, ca urmare a unor restructurări ce se fac în Armata Franţei. Avem, de asemenea, muzici militare principale pentru Marină, pentru Forţele Aeriene şi pentru Legiunea Străină".

La defilarea de pe Calea Călăraşilor din ziua precedentă am fost impresionat de percuţioniştii formaţiei, de sunetul tobelor de marş şi am remarcat o curiozitate. Pe timpul scurtei reprezentaţii din faţa oficialităţilor, formaţia s-a împărţit în două, cu doi dirijori: la stânga s-a grupat percuţia şi o parte din alămuri, dirijată de tamburul-major, iar la dreapta s-au dispus instrumentele din lemn şi restul alămurilor, sub bagheta şefului muzicii militare. Chiar dacă timpul petrecut la Brăila a fost scurt şi destul de drămuit, printre repetiţii şi concerte muzicienii francezi au avut timp să se plimbe pe arterele principale ale oraşului. Căpitanului Sandra Ansanay-Alex i-a plăcut oraşul, pe care l-a caractariazat ca fiind "foarte frumos, cu o arhitectură interesantă şi am apreciat foarte mult ospitalitatea oamenilor: sunt foarte primitori şi surâzători".

În Parcul Traian a concertat Muzica Militară a Forţelor Aeriene din Grecia. Membri ai comunităţii elene din Brăila au fost prezenţi şi aici, aşa cum, de fapt, i-au însoţit pe instrumentiştii greci pe tot timpul festivalului. Muzicienilor li s-au alăturat şi membrii ansamblului de dansuri greceşti "Astras" din Constanţa, care au purtat costume populare din diferite zone ale Greciei. Pe muzica aviatorilor ei au început cu un dans bărbătesc, după care, împreună cu femeile şi copiii, au dansat sirtaki în acompaniamentul fanfarei şi a celor doi aviatori care cântau la bouzouki.

Spectacol în ploaie

Cu toate că duminica a început cu un cer senin, după prânz norii s-au adunat deasupra Brăilei, prevestind iminenţa ploii. Evoluţia nefavorabilă a vremii i-a făcut pe organizatori să devanseze cu o oră începerea festivităţii de închidere a festivalului, în speranţa că formaţiile vor prinde o perioadă mai mare de timp, dacă nu frumos, măcar fără precipitaţii.

Parada a început însă sub stropii grei de ploaie. Trotuarele de pe Calea Călăraşilor nu au mai fost la fel de pline ca în ziua precedentă – dacă ne adunaserăm vreo cincizeci de spectatori. Mă gândeam că festivitatea de închidere va fi un fiasco şi pe Esplanada Dunării vom fi numai "noi şi cu ai noştri". Din fericire nu a fost aşa. Chiar dacă schimbarea orarului a fost anunţată la posturile locale de radio, nu toţi brăilenii au fost la curent cu modificările (cine ascultă radioul duminica?!) şi au ieşit pe stradă la ora 18:00, aşa cum era programul iniţial. Esplanada a devenit, în scurt timp, neîncăpătoare. Spectacolul a început în ploaie, a urmat o repriză de acalmie, cât să se usuce podeaua, apoi stropii au devenit din ce în ce mai deşi, până când a început să plouă în toată regula. Eroii serii au fost atât instrumentiştii militari, care, la concertul reunit al fanfarelor, au cântat sub o perdea de ploaie, cât şi admirabilul public brăilean care a rezistat, sub umbrele, până la acordul final al festivalului. Nici pirotehniştii brăileni nu au fost mai prejos şi le-au oferit concitadinilor multaşteptatul foc de artificii.

În ceea ce priveşte show-urile formaţiilor, acestea au fost, în principal, cele din seara precedentă, oferindu-ne astfel posibilitatea să fim mai atenţi la detalii. Formaţia-gazdă, Muzica Militară a garnizoanei Brăila, a renunţat la trupa de majorete şi a venit cu ansamblul folcloric "Pandelaşul". Am avut din nou plăcerea unui concert de jazz în interpretarea grupului "Five Star Brass" al Muzicii Militare a Forţelor Aeriene ale SUA staţionate în Europa. Solourile de trompetă ale master sergeant Will McCrary şi percuţia lui Steven Przyzycki, care este şi şeful formaţiei, m-au încântat din nou. De fapt, din toată evoluţia pe care a avut-o master sergeant Przyzycki – atât la paradă, cât şi pe scenă – s-a văzut că-i place enorm instrumentul.

Printre acordurile sibienilor am desluşit şi "The Bare Necessities" din filmul de animaţie "Cartea junglei", punctat prin mişcări de scenă de către dirijorul maior Dumitru Stângaciu. La aviatorii greci am identificat transpunerea "Cuceririi Paradisului" din albumul "1492" al lui Vangelis Papathanassiou şi, de asemenea, interpretarea la bouzouki a popularului cântec "Ta paidiá tou Peiraiá" (Copiii Pireului), iar Muzica Militară a Forţelor Navale a venit cu o inovaţie şi a chemat publicul la horă în spaţiul de spectacol. Ca şi în seara precedentă, asistenţa a fost încântată de evoluţia clasei de balet "Valentina Dance" şi a trupei "LiL MoTioN Dance School" din Brăila, în timp ce grupul de majorete al Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanţa a rezistat stoic ploii reci şi dese, până la finalul spectacolului de închidere.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii