Troiţă sfinţită la Craiova

Locotenent-colonel Oliver ANGHEL
Publicat pe 22.05.2015

Joi, 21 mai 2015, la sediul comandamentului Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" din Craiova, în prezenţa comandantului brigăzii, generalul de brigadă Dorin Blaiu, şi a militarilor din structură, un sobor de preoţi militari a sfinţit troiţa realizată de plutonierul-major Dănuţ Popescu în anul 2009 în Baza de operaţii înaintată Lagman, provincia Zabul, Afganistan.

În anul 2009, Compania Cercetare a Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" se afla în misiune în Afganistan alături de camarazii din Batalionul 280 Infanterie din Focşani. Ideea realizării acestei troiţe i-a venit plutonierului-major Dănuţ Popescu, încadrat în cadrul companiei de cercetare din subordinea Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", într-o zi când se întorcea în bază după o misiune de peste zece ore în aria de operaţii. Văzând o grămadă de scânduri lângă intrarea principală din bază şi-a spus în sinea lui:

"Oare pot să fac ceva din aceste lemne? Vreau să descopăr sufletul acestei grămezi de scânduri. Am să împung aceste lemne până când frumuseţea se va cuibări în ele. Lucrez această troiţă, să deschid un drum între noi, cei care i-am cunoscut pe cei care au căzut la datorie departe de ţară şi cei care doar au auzit de ei şi se vor întreba cine au fost. Cei care vor contempla peste timpuri această cruce, apropiaţi sau străini, se vor întreba unde sunt cei ascunşi, dacă sub această streaşină de lemn se odihnesc sufletele lor." Cu aceste gânduri a început să lucreze plutonierul-major Dănuţ Popescu şi şi-a dus până la capăt o idee care s-a materializat în această troiţă. Troiţa a fost sfinţită pentru prima dată în anul 2009, în data de 25 octombrie, în FOB Lagman, de Ziua Armatei României. În anul 2013, când FOB Lagman a fost predat către Forţele de Securitate Naţionale Afgane, troiţa a fost mutată în FOB Mescall, acolo unde se aflau în continuare în misiune forţele româneşti. În anul 2014, când misiunea Armatei României în provincia Zabul se încheie, Batalionului 20 Infanterie "Dolj", ultima structură românească care a îndeplinit misiuni în acea fierbinte zonă din sudul Afganistanului, îi revine nobila misiune să repatrieze troiţa în ţară.

În anul 2015, la iniţiativa militarilor care au participat la misiune în TO Afganistan, troiţa este amplasată la loc de cinste în faţa comandamentului marii unităţi craiovene şi este dedicată eroilor din cadrul Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" care şi-au jertfit viaţa la Revoluţia din Decembrie 1989, în misiunile internaţionale de menţinere a păcii din Angola, Kosovo, Irak şi Afganistan, precum şi celor care au căzut la datorie pe timp de pace, pe terenurile de instrucţie, poligoane sau pe timpul executării unor misiuni.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii