Festivalul "La oglindă" – spectacole în avanpremieră

Vineri, 10 iulie, în grădina de vară a Cercului Militar din garnizoana Bistriţa, formațiile Cercurilor militare participante la cea de a VI-a ediţie a Festivalului cântecului și dansului popular al Cercurilor militare din Ministerul Apărării Naţionale - "La oglindă" au susținut un  frumos spectacol, care s-a dorit să fie o avanpremieră a deschiderii oficiale din ziua următoare.

Ca de fiecare dată, activitatea a început cu: "Azi am să-ncrestez în grindă/ Jos din cui acum oglindă/ Mama-i dusă-n sat cu dorul/ Azi e singur puișorul/ Și-am închis ușa la tindă...". Anul acesta toți participanții au interpretat binecunoscutul cântec "La oglindă" într-un loc cum nu se putea mai potrivit: statuia marelui poet George Coșbuc din Parcul Municipal.

Pentru a fi în concordanță cu zicala "Banatu-i fruncea", cei care au deschis spectacolul au fost reprezentanții Cercului Militar Timișoara, aflați pentru prima dată pe scena acestui festival.

Cu o desfășurare impresionantă de forțe, au urmat ansamblurile gălățenilor. Așa cum ne-a obișnuit la mai toate festivalurile, doamna Victorița Adomnicăi - reprezentanta Cercului Militar Galați, ne-a pregătit o serie de surprize, de data aceasta constând în noi interpreți, dar și în cântece autentice, în primă audiție, culese recent de la rapsozii populari din zonă.

O interpretare demnă de remarcat, dar mai puțin numeroasă, au avut-o reprezentanții din Iași, Zalău și Bârlad.

Brașovul a atras atenția publicului cu prezența celor două surori: Elena și Maria Istrate, care au reușit să impresioneze atât prin portul popular deosebit, dar mai ales prin interpretările lor de excepție.

Momentele de virtuozitate oferite de dansatorii ansamblului "Brâulețul" din Sfântu Gheorghe au fost răsplătite cu ropote de aplauze de publicul prezent, iar Cercul Militar Curtea de Argeș a continuat seria dansurilor populare cu inconfundabilii călușari ai ansamblului "Dorulețul".

În continuare, pentru ca scena să nu fie monopolizată de o anumită zonă folclorică, reprezentanții gazdelor au evoluat alternativ cu trupele de dansatori ai Cercului Militar Curtea de Argeș.

Spectacolul s-a încheiat cu recitalul cunoscutului interpret ploieştean Nicolae Vicol, care a surprins atât prin ținută, cât și prin repertoriul ales. Dacă primele două cântece au reprezentat o abordare mai puțin obișnuită – melodii polulare pe acorduri de fanfară –, ultima melodie cred că nu are nevoie de prea multe prezentări, iar titlul acesteia este cât se poate de sugestiv: "A plecat feciorul mamii militar".

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii