Dacă e toamnă, e "Polemos"

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 19.10.2015

Directorul Editurii Militare, Adrian Pandea

Aşa cum ne-a obişnuit de peste un deceniu, în preajma Zilei Armatei României, Editura Militară organizează salonul de carte "Polemos", gazdă fiind Cercul Militar Naţional. Ediţia din acest an are şi o latură aniversară, deoarece editura împlineşte 65 de ani de existenţă.

Şi în această toamnă, cititorii vor fi chemaţi la arme; de miercuri, 21 octombrie, şi până în preziua Armatei României, Editura Militară ne va înarma cu cărţi la salonul "Polemos", găzduit de Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar Naţional. Oferta de carte este generoasă – atât din partea organizatorilor, cât şi din partea invitaţilor – domeniile fiind cele consacrate: istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare. Directorul editurii, Adrian Pandea, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări privind apariţiile editoriale din 2015, cele care urmează să apară până la sfârşitul anului şi să ne ofere câteva detalii, în avanpremieră, despre ediţia a XI-a a salonului de carte "Polemos".

 

— Editura Militară a avut o serie de apariţii interesante în anul 2015. Care sunt volumele pe care le recomandaţi publicului şi, implicit, vizitatorilor salonului de carte "Polemos"?

— Aş începe prin a spune că 2015 este un an special pentru noi deoarece împlinim 65 de ani de existenţă şi ne-am dorit să-l marcăm cu lucrări cât mai interesante atât din punctul de vedere al specialiştilor, cât şi din punctul de vedere al publicului larg. Voi prezenta apariţiile în ordinea lor cronologică şi încep cu "Cavalerişti români la Saumur" de Maria Georgescu, un autor care a mai publicat la noi acelaşi gen de lucrări, precum "Cadeţi  români la Saint-Cyr". După cum ştiţi, ofiţerii români dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial – şi chiar mai devreme – erau obligaţi să facă un stagiu de pregătire într-o armată străină sau să meargă la cursuri în străinătate. Saumur a fost una dintre şcolile de cavalerie cele mai vestite din Franţa, şi chiar din Europa. Domnul Mircea Tănase propune cititorilor pasionaţi de istoria paraşutismului militar în România o carte despre căpitanul Mihail Ţanţu, subintitulată "Faptele, mărturisirea şi osânda unui cavaler". Este o evocare foarte interesantă, pentru că Ţanţu a fost personajul emblematic al paraşutiştilor militari români în cel de-Al Doilea Război Mondial şi a avut un destin pe măsură. A fost angrenat într-o mulţime de acţiuni – majoritatea dincolo de marginea misiunilor militare propriu-zise –, iar rezultatul acestei prezentări realizată de Mircea Tănase este o carte pe care noi o considerăm a fi destul de interesantă, se bazează mult pe documente – atât din arhivele militare, cât şi de la CNSAS – şi cred că a fost pus în valoare un personaj deosebit, cu un destin deosebit. A fost un om care şi-a dat seama, abia spre sfârşitul vieţii, că în multe dintre momentele respective cei mari s-au folosit de inocenţa şi, mai ales, de dăruirea sa, pentru acţiuni care erau în afara dorinţelor sale.

O tripletă germană

Tot în acest an am scos o a doua ediţie a lucrării istoricului german Klaus Schönherr, care poartă titlul de "Luptele Wehrmachtului în România. 1944". Este o carte importantă pentru noi fiindcă este, practic, forma dezvoltată a capitolului pe care Klaus Schönherr l-a scris într-o lucrare monumentală, de douăzeci de volume, "Germania şi cel de-Al Doilea Război Mondial". Cartea a fost tradusă în România, în 2004, înainte să apară versiunea germană. Am ţinut să o redăm cititorilor, cu o nouă prefaţă a autorului, pentru că ea îl poate lămuri, atât pe cititorul împătimit de istorie, cât şi pe cercetătorul în domeniul istoriei militare româneşti, care a fost poziţia germană faţă de luptele care s-au purtat în România – inclusiv răsturnarea de alianţe de la 23 august 1944. De asemenea, cartea este foarte importantă pentru că avem posibilitatea să privim, şi din perspectiva Germaniei, desfăşurarea evenimentelor despre care noi credem că s-au derulat într-un anumit fel şi au avut o anumită pondere în istorie. Este suficient să vă spun faptul că, în prefaţa la a doua ediţie, Klaus Schönherr spune că, chiar dacă a deschis o nouă problematică în istoriografia germană prin această lucrare, nu a trezit un interes foarte mare şi îndrăzneşte să compare interesul limitat pentru carte cu interesul limitat pe care Înaltul Comandament al Wehrmachtului şi Hitler însuşi l-au avut faţă de evenimentele petrecute în România la 23 august 1944 din cauza situaţiei de ansamblu al frontului: debarcarea aliaţilor în Normandia şi pătrunderea trupelor sovietice prin nordul Europei.

Pentru a avea o tripletă germană – în 2010 am scos "Mitul Blitzkrieg-ului. Campania Wehrmachtului în Vest 1940" de Karl-Heinz Frieser – anul acesta aducem, pentru cititorii români, cartea lui Rolf-Dieter Müller "Alături de Wehrmacht. «Cruciada împotriva bolşevismului»: Aliaţi, voluntari, auxiliari 1941-1945", Dieter-Müller fiind şi el coautor al monumentalei "Germania şi cel de-Al Doilea Război Mondial". Sunt prezentate cam toate forţele care au luptat împreună cu forţele aliate germane în estul Europei. Este o trecere în revistă, poate cam rapidă din punctul nostru de vedere, însă sugestivă pentru cititorii care-şi doresc o privire de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat în acei ani şi care a fost rolul acestor trupe în desfăşurarea conflictului din Europa de Est.

Schimbăm zona de interes a cititorilor cu o culegere de studii şi articole a domnului general-maior (rez.) Visarion Neagoe, intitulată "Aserţiuni euroatlantice". Lucrarea conţine studii de istorie, studii de actualitate, precum şi reflecţii asupra situaţiei contemporane. Cu ocazia aniversării a 155 de ani de la înfiinţarea Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", am scos un foarte frumos album ilustrat, realizat de Horia Vladimir Şerbănescu, Corneliu Andonie şi Emil Boboescu,  consacrat tradiţiei şi istoriei unităţilor de gardă, în general, şi Regimentului 30 Gardă, în special. Cu foarte puţin timp în urmă am lansat cartea domnului locotenent-colonel Christophe Midan, ataşatul apărării la Ambasada Republicii Franceze la Bucureşti, carte care se intitulează "Crearea unei armate populare. O perspectivă franceză asupra evoluţiei forţelor armate române, de la 23 august 1944 până în 1975". Este vorba despre o traducere a lucrării apărute în 2006 la Editura L'Harmattan, cu prefaţa scrisă de cunoscuta istorică Catherine Durandin, prin care încearcă să expună istoria forţelor armate române de după 23 august 1944 sub impactul sovietizării ţării, până în anul 1975, din perspectivă franceză, fiindcă Christophe Midan a reuşit să pună în circuitul public documente ale ataşaturii militare franceze în România de la vremea respectivă. Chirstophe Midan nu publică pentru prima dată la editura noastră, în 2008 el a publicat o parte a tezei sale de doctorat într-un volum intitulat "Carol al II-lea şi teroarea istoriei", fiind vorba de politica suveranului amintit în perioada 1930-1940.

 

— Salonul de carte "Polemos", care este la a XI-a ediţie, se desfăşoară într-un an aniversar pentru dumneavoastră: Editura Militară împlineşte 65 de ani de la înfiinţare. V-aţi gândit la ceva deosebit în organizarea evenimentului din acest an?

— În peisajul publicistic românesc, 65 de ani înseamnă destul de mult, pentru că nu sunt foarte multe edituri la noi în ţară care să aibă o asemenea longevitate. Eu am considerat că momentul cel mai bun pentru a aniversa o editură este cel al salonului de carte, unde se poate prezenta producţia proprie, unde ne putem întâlni cu cititorii şi cu autorii, iar din acest punct de vedere "Polemos" este, ca şi în anii anteriori, un eveniment deosebit deoarece, în aceşti 65 de ani, Editura Militară a lansat titluri interesante, care au rămas în memoria cititorilor.

Un brand care rezistă de peste 60 de ani

Noi, cei de astăzi, încercăm să menţinem o ştachetă, să ne adaptăm vremurilor şi ne bucurăm că încă suntem în atenţia cititorilor, cu toate că nu mai avem posibilitatea să edităm acelaşi număr de titluri ca acum 20 sau 30 de ani. De asemenea, am restrâns aria tematică şi nu mai avem acea componentă importantă de beletristică – unii cititori îşi amintesc încă de colecţia "Sfinx" – ce ne-a permis, la sfârşitul anilor '80, să publicăm cartea Svetlanei Alekseievici "Războiul nu are chip de femeie". Dar Editura Militară a rămas un nume de tradiţie, un brand, care s-a clădit în timp, iar la consolidarea lui au muncit generaţii întregi. Întâmplarea face ca, la acest momnent, să fim noi cei care reprezentăm editura la cea de a 65-a aniversare. Ne dorim să facem şi noi tot atâtea lucruri bune ca, peste ani, la aniversarea a 85 sau a 105 ani de existenţă, să fim amintiţi ca şi contributori la succesul şi longevitatea editurii.

Ca şi la ediţiile anterioare ale salonului de carte "Polemos", fiecare editură va avea posibilitatea să-şi lanseze volumele proprii. Acea oră, despre care aminteaţi mai devreme, în care o editură îşi lansează una dintre cărţile sale, a început să se comprime, deoarece în acelaşi timp alocat se desfăşoară două sau chiar trei lansări. Seria lansărilor va începe din prima zi a salonului, 21 octombrie, în jurul orei 13.00, şi va continua pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului. Vor fi cărţi interesante şi am să vă dau câteva exemple. Clubul Amiralilor vine cu o producţie impresionantă de carte, cu titluri multe şi interesante, chiar dacă producţia editorială nu este a lor, ci a celor asociaţi în acest proiect. De asemenea, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" va lansa, joi, patru sau cinci lucrări de producţie proprie – pentru că muzeul are deja propria sa editură – una dintre acestea fiind "Regiunea întărită Focşani-Nămoloasa-Galaţi", autori fraţii Cornel şi Ion Scafeş, o linie de apărare care nu a fost folosită niciodată, dar care a fost invocată cel puţin în diverse scenarii paralele. Institutul Revoluţiei Române din Decembrie '89 lansează o carte, cu titlul "Revoluţia Română din 1989 la Bucureşti. Schimbarea centrului de putere". Sunt şi eu interesat să văd ce documente şi puncte de vedere mai pun în circulaţie cercetătorii de la acest institut. Vineri, domnul Aurel Pentelescu, un venerabil istoric militar, se prezintă publicului cu trei lucrări care acoperă o tematică diversă: un volum de versuri cu titlul "Adiaphoron", apoi un volum de convorbiri, care se numeşte "Clipe de viaţă", şi un volum de istorie propriu-zisă "Timp revolut", cu explorări în istoria recentă.

 

— Pentru a continua acest subiect, al lansărilor de carte: Editura Militară cu ce va veni la ediţia din anul acesta a salonului?

— În primul rând, o carte care a apărut zilele acestea şi se numeşte "Propaganda şi rudele sale. Un mic dicţionar enciclopedic", iar autorul, după cum probabil bănuiţi, este Călin Hentea, care a publicat un număr impresionant de lucrări pe această temă. Este a doua lucrare publicată la noi, prima a apărut în urmă cu aproape zece ani, în colecţia "Polemos", cu titlul "Imaginile mişcate ale propagandei", ceea ce dovedeşte consecvenţa autorului în abordarea unui anumit subiect. Continuând tema deschisă de Mircea Tănase cu cartea despre Mihail Ţanţu, vom lansa un alt volum al autorului, dedicat, de acestă dată, generalului Baştan: "O viaţă sub cupola paraşutei. Generalul paraşutist Grigore Baştan" sub semnătura lui Eugen Dorin Spătaru. Generalul român este deja o legendă a paraşutismului militar şi chiar pentru armata română, este un cunoscut lider militar, paraşutist cu recorduri naţionale, inovator şi inventator în domeniu şi, să nu uităm, personaj principal pentru unele întâmplări vehiculate de folclorul urban. Cititorul va avea ocazia, cu acest prilej, să găsească câteva dintre cheile de descifrare a acestei legende. Tot la "Polemos" lansăm o traducere de o factură mai interesantă; cartea se numeşte "Amintirile unui voluntar din Armata Română (Plevna, 1877)" de Ion N. Lahovari. Autorul a fost o personalitate politică şi diplomatică importantă a României, a participat în calitate de voluntar la Războiul de Independenţă, iar cartea a scris-o în limba franceză. Prin acest demers, a dorit să prezinte publicului francez valoarea victoriei obţinute de armata română pe câmpurile de bătălie din Bulgaria. Este o carte deosebită şi cred că va fi o surpriză plăcută pentru publicul cititor. Şi fiindcă tot am vorbit despre back list – cărţi mai vechi ale Editurii Militare pe care am considerat necesar să le reedităm – vom lansa la "Polemos" cartea care se intitulează "Escadrila Nieuport 3. Jurnal de front (1916-1917)", ediţie îngrijită de prof.univ.dr. Valeriu Avram, cunoscut specialist al istoriei aviaţiei militare. Cartea a apărut la Editura Militară în 1987, într-o primă ediţie, pe care noi venim să o întregim şi, printre altele, prezentăm un document original în limba franceză, aflat în păstrarea Muzeului Militar Naţional. Documentul, pe care noi îl punem la dispoziţia cititorilor, este important deoarece este un act original întocmit de piloţii francezi, care au consemnat luptele la care au luat parte în România, pe timpul Primului Război Mondial. Pentru că vorbim despre back list, trebuie să menţionez că, în anul 1989, la Editura Militară apărea, sub semnătura Svetlanei Aleksievici – laureata de anul acesta a Premiului Nobel pentru literatură –, cartea "Războiul nu are chip de femeie" despre care am vorbit la începutul discuţiei noastre. Sperăm ca la "Polemos" să lansăm şi o carte într-o priză mai deosebită, care aparţine domnului general Petru Moţiu, intitulată "Pălărie cu buzunar. Colaj de gânduri şi vorbe scrise". Este o evocare cu iz  memorial, interesantă, scrisă de un militar care nu s-a remarcat doar prin profesia sa, ci şi prin latura artistică, el fiind un pictor apreciat. După cum vedeţi, oferta de carte este generoasă, atât din partea noastră, cât şi din partea invitaţilor noştri, iar noi îi aşteptăm pe cititori să vină la "Polemos", să se înarmeze cu cărţi şi să se bucure de carte.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 20.10.2017
În perioada 18–21 octombrie 2017, la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional se desfăşoară cea de-a XIII-a ediţie a Salonului de carte „Polemos...

Comentarii