PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Eroii din inima noastră
Publicat pe 22.10.2015

"Astăzi este o zi când trebuie să uităm toate preocupările, grijile şi frământările vieţii noastre vremelnice, iar gândul nostru, descătuşat, să-şi ia zborul spre aceia care, nemaifiind printre noi, trăiesc, totuşi, în amintirea şi inima noastră." (Mircea Dem Rădulescu)
Cazarma Depozitului 167 Armament "General de brigadă Gheorghe Manu" a fost gazda emoţionantei ceremonii militare şi religioase organizate cu prilejul reinaugurării Cimitirului de Onoare Românesc, după încheierea lucrărilor de restaurare şi aducerii la forma originală a monumentului ridicat în memoria eroilor înhumaţi la Teiş, localitate limitrofă municipiului Târgovişte.
Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului din Ministerul Apărării Naţionale, Otilia Sava, a primarului interimar al municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, invitaţi fiind veterani de război şi reprezentanţi ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, instituţie care a finanţat realizarea proiectului de restaurare a Cimitirului Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial la Teiş. Două detaşamente, formate din elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre şi din elevi ai Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" au făcut parte din Garda de Onoare constituită cu prilejul evenimentului.
![]() Oficialităţile militare şi civile, pe timpul intonării imnului naţional FOTO: Dragoş ANGHELACHE |
În deschiderea ceremoniei, secretarul de stat Otilia Sava, iniţiatoarea proiectului, a dezvelit monumentul închinat eroilor din Primul Război Mondial înhumaţi la Teiş, după care, un sobor de preoţi de la Arhiepiscopia Târgoviştei a oficiat slujba de pomenire a eroilor şi de resfinţire a monumentului şi a celor 344 de cruci refăcute din cadrul cimitirului. Cu această ocazie, reprezentantul Arhiepiscopiei a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului arhiepiscop şi mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Armatei României. "Pentru noi, cei de astăzi, ziua de 25 Octombrie reprezintă o ocazie de a aprofunda rolul instituţiei militare în istoria şi prezentul neamului nostru. Armata română este instituţia generatoare de încredere, securitate şi mândrie naţională, care ne oferă conştiinţa siguranţei cotidiene şi care, aşa cum a făcut-o de fiecare dată, apără cu toate forţele oamenii, ţara şi valorile noastre" - se preciza în mesajul Înaltpreasfinţitului Nifon.
Un moment emoţionant în desfăşurarea ceremoniei l-au oferit elevii fruntaş Dragoş Voicu şi Larisa Docuz, din Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantermir", Breaza. Dragoş Voicu a recitat poezia "Nu plânge Mamă Românie", al cărei text a fost găsit în raniţa unui soldat român căzut în luptele date pe Muntele Sorica în Primul Război Mondial, iar Larisa Docuz a citit capitolul 3 al textului biblic Eclesiastul: "Orice lucru îşi are vremea lui". Comandantul Bazei 1 Logistice şi al garnizoanei Târgovişte, colonel ing. Nicolae Antonie, a fost prima personalitate care s-a adresat celor prezenţi, urmat de primarul interimar al municipiului Târgovişte, Cristian Stan, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Veterani de ieri şi de astăzi, cetăţeni de onoare
Ceremonia organizată la Cimitirul de Onoare Românesc de la Teiş a fost prilejul de a-l omagia pe veteranul de război, sublocotenent (rtr.) Ioan Badea, din comuna Cândeşti, judeţul Dâmboviţa, care împlineşte 96 de ani, pe data de 23 octombrie. Cu această ocazie, secretarul de stat Otilia Sava i-a conferit o Diplomă de excelenţă din partea ministrului apărării naţionale, iar comandantul garnizoanei Târgovişte, colonelul ing. Nicolae Antonie, pe lângă diploma conferită din partea Bazei 1 Logistice, i-a oferit în dar o machetă din bronz a unui tun de pe vremea domnitorului Petru Cercel, al cărui nume onorific îl poartă Batalionul 1 Tancuri, unitate militară dislocată în vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti. Surpriza a venit din partea primarului comunei Cândeşti, doamna Georgeta Popa, care, în numele comunităţii, i-a conferit domnului Badea Diploma de merit şi titlul de Cetăţean de Onoare al comunei.
![]() În baza hotărârii Consiliului Local al Primăriei Târgovişte, locotenentului Alin Ionuţ Marinescu i se conferă, pentru merite deosebite, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târgovişte. Foto: Dragoş ANGHELACHE |
Şi, totuşi, la ceremonia organizată la Teiş, nu au fost omagiaţi doar veteranii ultimei conflagraţii mondiale, ci şi veteranii de astăzi, răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii. Locotenentul Alin Ionuţ Marinescu este un veteran al teatrelor de operaţii care şi-a pierdut braţul stâng pe timpul executării unei misiuni în Afganistan. Pentru modul deosebit în care, prin curajul său, a reprezentat oraşul, prin hotărâre a Consiliului local al Primăriei Târgovişte, ofiţerului i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare, distincţie care i-a fost înmânată de către primarul interimar Cristian Stan.
În încheierea ceremoniei organizate la Cimitirul de Onoare Românesc, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, ai structurilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţul Dâmboviţa, reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene, precum şi ai diferitelor asociaţii, organizaţii şi partide politice prezente la eveniment, au depus coroane de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor înhumaţi la Teiş. Înainte de a se încheia activitatea, secretarul de stat Otilia Sava, împreună cu elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri "Basarab I" şi ai Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", cărora li s-au alăturat şi şcolari din clasele I-IV ai Liceului de Arte "Bălaşa Doamna" din Târgovişte, au depus la fiecare mormânt câte o floare şi un drapel tricolor.
Defilarea Gărzii de Onoare şi a detaşamentelor de elevi, urmate de vizita expoziţiei cu tehnică militară şi armament din dotarea armatei române începând cu Primul Război Mondial şi până în prezent, au fost ultimele momente ale unei zile încărcate de istorie şi emoţie.
Otilia Sava: "Pe eroi trebuie să-i căutăm în inimile noastre, nu în faţa monumentelor din centrul oraşului"
În Cimitirul de Onoare Românesc de la Teiş-Târgovişte odihnesc 360 de eroi români, cunoscuţi şi necunoscuţi, în 334 de morminte individuale şi comune. Militarii români au murit în Primul Război Mondial, în lagărul german de prizonieri care a funcţionat în localitatea limitrofă Târgoviştei.
![]() Oficialităţile prezente la ceremonie, pe timpul intonării imnului naţional. Foto: Dragoş ANGHELACHE |
Lucrările de restaurare şi reconstrucţie efectuate au constat în înlocuirea crucilor originale (deteriorate sau distruse), refacerea gardului împrejmuitor şi a aleilor din perimetrul cimitirului, iar prin grija Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a fost ridicată o troiţă maramureşeană, din lemn de stejar, model specific Primului Război Mondial. Una dintre principalele lucrări efectuate în cimitir a fost restaurarea şi readucerea la forma iniţială a monumentului central, ridicat în memoria eroilor înhumaţi la Teiş.
În discursul său, secretarul de stat Otilia Sava s-a folosit de informaţii găsite în documente de arhivă pentru a ilustra viaţa prizonierilor români răniţi internaţi în spitalul lagărului german de la Teiş. Ea a adus în faţa asistenţei cutremurătorul sfârşit a doi fraţi care au murit, în prizonierat, pe patul spitalului. "Fiecare erou înhumat aici, la Teiş, are propria istorie [...]. În colbul arhivelor s-a păstrat o relatare despre destinul a doi fraţi care au luptat pentru apărarea Târgoviştei. Ambii au fost răniţi grav de grenadele de mână germane. Au fost internaţi la spitalul din Teiş, iar din cauza numărului mare al răniţilor au fost înghesuiţi în acelaşi pat. Au murit unul după celălalt, plângând din cauza rănilor, devenind şi fraţi de luptă, şi de suferinţă. Cei doi eroi au fost puşi pe acelaşi catafalc în Catedrala oraşului dumneavoastră, târgoviştenii acoperindu-i cu flori şi însoţindu-i în cortegiul impresionant până la Cimitirul Eroilor, unde militarii germani le-au dat onorul. Fraţii au fost înhumaţi în morminte învecinate, dorind, astfel, să transmită generaţiilor viitoare că au luptat, cu vitejie, împreună."
Potrivit celor publicate în website-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Otilia Sava s-a implicat direct, împreună cu echipa oficiului, în derularea proiectului de restaurare a Cimitirului Eroilor din Teiş. Astfel că, pornind de la un citat din opera poetului şi scriitorului Mircea Rădulescu (un fragment din acesta l-am folosit la deschiderea articolului), a declarat că şi-ar dori ca Cimitirul de Onoare Românesc să devină locul unde comunitatea târgovişteană să-şi cinstească eroii. "Pe eroi nu trebuie să-i căutăm în morminte, ci în inimile noastre. Ne aflăm astăzi în cimitirul de la Teiş, care mi-aş dori să fie un loc unde autorităţile locale să vină să-şi sărbătorească întotdeauna eroii. Pentru că aici trebuie să-i căutăm: în inima noastră şi în locul unde odihnesc. Nu în faţa monumentelor din centrul oraşului, ci aici, unde şi-au găsit sfârşitul."
Comentarii