Spectacol folcloric "Mândru-i plaiul oltenesc"

În deschiderea spectacolului, dansatorii din ansamblul artistic "Maria Tănase" au prezentat o suită de jocuri populare din judeţele Dolj şi Mehedinţi

Joi, 26 februarie, personalul Statului Major al Forţelor Terestre a fost gazda reprezentanţilor Cercului Militar Craiova şi Ansamblului Folcloric "Maria Tănase" care au oferit un mărţişor muzical-artistic intitulat  "Mândru-i plaiul oltenesc" tuturor doamnelor şi domnişoarelor prezente.

 

Colaborator de 22 de ani al Cercului Militar Craiova, ansamblul folcloric "Maria Tănase" este unul din cele mai valoroase formaţii de gen din România. Această lungă colaborare s-a materializat prin transpunerea în scenă cu cea mai mare grijă a jocurilor tradiţionale şi promovarea cu consecvenţă a folclorului din zona Olteniei.

În deschiderea programului artistic susţinut la Statul Major al Forţelor Terestre, formaţia de jocuri populare a încălzit atmosfera cu o suită din judeţele Dolj şi Mehedinţi, în coregrafia binecunoscutului coregraf Ionel Garoafă. Instrumentiştii muzicii militare a garnizoanei Craiova "s-au apăsat pe strune" iar spectatorii au putut urmări prestaţia   mândrilor dansatori olteni în jocuri precum: "Trei păzeşte", "Hora de Paşti", "Poloxina", "Brâuleţul", "Mereul", "Hora de la Halânga", "Sârba de la Slatina", "Hora fetelor", "Sârba îngenuncheată" şi "Sârba la ţambal".

În continuare, a urcat pe scenă Manuela Motocu cu o interpretare deosebită a trei piese, oferind un adevărat buchet de flori de cântec oltenesc tuturor doamnelor şi domnişoarelor prezente.

Dansatorii craioveni au coborât din nou în sală, de data aceasta cu o coregrafie inspirată din tradiţiile populare ale comunei Daneţi, judeţul Dolj. Spectatorii au putut urmări jocuri care mai de care mai antrenante: "Alunelul de la Daneţi", "Ruseasca", "Toantele", "Bârsăncuţa", "Alunelul fetelor" şi "Tiocul".

Seria jocurilor populare a fost întreruptă de solistul vocal  Liviu Dică, cunoscut mai ales radioascultătorilor din raza de emisie a postului "Radio Oltenia Craiova", cu o "tripletă" oltenească  uşor modificată, pentru ca versurile să corespundă  sărbătorii abia trecute, Dragobetele, precum şi apropiatelor evenimente: Mărţişorul şi 8 Martie.

În a treia apariţie a formaţiei ansamblului folcloric "Maria Tănase", dansatorii au prezentat un montaj coregrafic din zona de sud a Olteniei, de pe Valea Dunării: "Balta", "Ciuleandra", "Rustemul" şi "Sârba la comandă".

Îndrăgita solistă de muzică populară Lavinia Bârsoghe a dat culoare mărţişorului muzical-artistic oferit de reprezentanţii Cercului Militar Craiova şi ansamblului folcloric "Maria Tănase", cu cântece culese, de asemenea, din zona oltenească a Dunării, zonă din care interpreta îşi trage rădăcinile. Aplauzele prelungite de la final au confirmat faptul că mesajul a ajuns la inimile spectatorilor. Pentru ultima apariţie în program, coregraful Ionel Garoafă a pregătit o suită de patru jocuri olteneşti: "Alunelul bătrânesc", "Cadeaua", "Ciuleandra" şi "Sârba deasă". Sala a răsplătit artiştii cu aplauze, iar concluzia spectatorilor a fost una singură: MÂNDRU-I DANSUL OLTENESC!

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Ceremonie dedicată Veteranilor de Război organizată la Monumentul Eroilor Patriei din Capitală
Publicat pe 28.04.2017
Ziua de 29 aprilie este dedicată celor care la chemarea ţării au lăsat tot şi şi-au oferit bunul cel mai de preţ, viaţa, pentru apărarea,...

Comentarii