PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Salonul de carte "Polemos" • Escadrila "Nieuport 3". Jurnal de front
constantinescu.camelia@forter.ro
Publicat pe 21.10.2015

În data de 21 octombrie, la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional a avut loc deschiderea celei de a XI-a ediţii a Salonului de carte "Polemos" – istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare.
Salonul este organizat de Editura Militară în colaborare cu Societatea Scriitorilor Militari, sub patronajul Comandamentului Logistic Întrunit. Aşa cum a arătat şi domnul Adrian Pandea, directorul Editurii Militare, în cuvântul de deschidere, ediţia de anul acesta a salonului este un eveniment important, dedicat Zilei Armatei României şi în mod special celor 65 de ani care au trecut de la înfiinţarea editurii. Totodată, domnia sa a precizat că în cadrul salonului vor fi lansate lucrări nou apărute pe teme de istorie, politici şi strategii de securitate, studiul conflictelor etc., prezentate de personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti.
Ediţia a XI-a a salonului propune cititorilor deja familiarizaţi cu acţiunea iniţiată de Editura Militară lansarea unor lucrări interesante, cum ar fi şi cartea prezentată în deschidere: "Escadrila «Nieuport 3».Jurnal de front", ediţie de Valeriu Avram.
Despre aceasta a vorbit domnul colonel Cristophe Midan, ataşatul francez al apărării, care a făcut o scurtă prezentare a cărţii prin prisma "eficacităţii, curajului şi sacrificiului escadrilei «Nieuport 3» în bătălia de la Bucureşti". Acesta a arătat că jurnalul lansat este o lectură plină de plăcere, cu personaje colorate, prezentată într-un limbaj viu şi direct, evocând eroii francezi şi români necunoscuţi până la lectura cărţii. Aceasta este prezentată prin imagini grăitoare ale misiunilor care descriu fuziunea româno-franceză, o galerie de portrete pitoreşti care dau imaginea realităţii războiului şi eroismului aviatorilor.
În continuare a luat cuvântul domnul comandor-aviator dr. Marius-Adrian Nicoară, care a spus că această ediţie fascinantă şi minunată este o "carte-document pentru evenimente pe care astăzi le putem aduce în atenţie cu mare plăcere". Ca cititor din 1986 al primei ediţii, din poziţia de elev al Şcolii Militare de Aviaţie şi astăzi ca cititor al acestei noi ediţii, din cea de comandant al părţii de educaţie al şcolii de la Boboc, domnia sa a spus că are o viziune "spiralată şi foarte frumoasă asupra acestui conţinut". Cartea ajută să înţelegem locul şi rolul aeronauticii române în cadrul Armatei României în Primul Război Mondial, "este colorată, vie, trăieşte prin personajele sale". Acţiunile escadrilei franceze au stat la baza acţiunilor aeronautice, cartea relevând lucruri interesante şi utile pentru cursanţii şcolii de aviaţie româneşti.
În final, autorul, domnul Valeriu Avram a arătat că orice apariţie a unei cărţi a istoriei aviaţiei este o bucurie, cu atât mai mult cu cât după 29 de ani a văzut lumina tiparului şi varianta franceză a jurnalului care, din cauza cenzurii din acele vremuri, nu a putut apărea - prima ediţie, varianta în limba română, a apărut cu sprijinul domnului Ioan Talpeş, în anul 1986.
Domnul Valeriu Avram, prin această carte, a vrut să evidenţieze rolul important al Misiunii Aeronautice Franceze în Primul Război Mondial. "Într-o perioadă în care România se afla la mare greutate, începuse să ducă un război pe trei fronturi, eram prinşi la mijloc ca un sendviş, cei care ne-au dat ajutor, la strigătul guvernului român, a fost marea Franţă, sora mai mare a României, care a trimis o misiune militară condusă de generalul Berthelot; din această misiune a făcut parte şi Misiunea Aeronautică Franceză, condusă de locotenent-colonelul aviator De Vergnette Delamotte" - ne-a spus autorul, al cărui jurnal de front, în varianta franceză actuală, l-a prezentat, cu emoţie şi bucurie, cititorilor prezenţi la deschiderea celei de a a XI-a ediţii a salonului "Polemos".
Comentarii