PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Datini şi obiceiuri de Crăciun la Curtea de Argeş
Publicat pe 14.12.2015

Curtea de Argeş a devenit şi anul acesta locul de întâlnire al datinilor şi obiceiurilor de Crăciun din aproape întreaga ţară, deoarece Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Crăciun care, anul acesta, a ajuns la a doua ediţie, a reuşit din nou să strângă laolaltă reprezentanţi din Transilvania, Muntenia şi Dobrogea, care au evoluat pe scena Centrului de Cultură şi Arte "George Topârceanu" din localitate.
O parte dintre cei prezenţi au urcat pe scenă şi la prima ediţie, precum cercurile militare din Gearmata, Brad, Sfântu Gheorghe, Câmpulung Muscel, Piteşti şi Ploieşti. Au fost prezentate publicului – la fel de numeros ca şi anul trecut – atât exponate din portul tradiţional bănăţean sau muscelean, cât şi colindele şi obiceiurile Sărbătorilor de Iarnă specifice zonelor de provenienţă.
Una dintre încântătoarele apariţii scenice a fost Corul Veteranilor din Piteşti, format din 17 bărbaţi şi 9 femei, ce au interpretat, sub bagheta colonelului în retragere Nicolae Perniu, cântece religioase şi colinde din zona Argeşului. Media de vârstă a corului este de şaizeci de ani, iar decanul interpreţilor este colonelul în retragere Nicolae Petrescu, veteran de război în vârstă de 89 de ani. Înainte de spectacol, colonelul în retragere Nicolae Perniu a avut amabilitatea să ne prezinte, în câteva cuvinte, aspecte din activitatea concertistică: "Corul Veteranilor se numeşte aşa pentru că a fost înfiinţat la iniţiativa unor veterani, în anul 1975 şi denumirea lui completă este Corul Veteranilor «Mihai Viteazul». Am venit cu un cântec pe trei paliere: şi patriotic, şi religios, şi... românesc. În rest, repertoriul de astăzi cuprinde colinde, dintre care două sunt noi. Încercăm să venim cu ceva nou în fiecare an, ca să dăm un plus de farmec reprezentaţiei noastre. Chiar şi colindele cunoscute le interpretăm într-o manieră diferită de ceea ce se cântă pe stradă... vrem să sune aşa... «mai ca pe scenă»".
Anul acesta au fost şi noi apariţii pe scenă şi o surpriză foarte plăcută a constituit-o prezenţa studenţilor Academiei Navale, care au venit de la malul mării cu colinde dobrogene. De asemenea, şeful Cercului Militar Bistriţa a interpretat colinde din zona Năsăudului şi trebuie amintit că instituţia culturală militară pe care o conduce organizează, în fiecare vară, Festivalul Cântecului şi Dansului Popular al Cercurilor Militare din Armată "La oglindă". Nu poate fi trecut cu vederea şeful Cercului Militar Lugoj, cunoscutul caricaturist Cristi Vecerdea – CRIV, care, pe lângă expoziţia de caricatură organizată în foaierul Centrului de Cultură şi Arte "George Topârceanu", a muncit din greu, realizând portrete în creion aproape tuturor participanţilor la festival.
De asemenea, la prima participare a fost şi Cercul Militar Târgovişte, cu exponate ale portului popular femeiesc din comuna dâmboviţeană Vulcana-Pandele, localitate situată în centrul judeţului Dâmboviţa, şi cu colinde specifice zonei. Participarea la festival reprezintă, totodată, şi revenirea acestei instituţii în activitatea culturală, după o lungă perioadă de pauză. Doamna Dorina Radu, şefa Cercului Militar Târgovişte, ne-a oferit câteva detalii:
"Este prima noastră participare la acest festival. Am venit cu un solist care a cântat colinde, iar din partea Cercului Militar am organizat o expoziţie de costume populare din comuna Vulcana-Pandele, situată în centrul judeţului Dâmboviţa, între valea Ialomiţei şi valea Dâmboviţei, iar costumele au fost cusute în perioada 1920-1930. În cusătură se simte influenţa Muscelului, comuna Vulcana-Pandele fiind foarte apropiată de această zonă".
La prima ediţie a festivalului, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte erau prinşi în pregătirea pentru plecare în misiunea din Afganistan şi nu au putut fi prezenţi în faţa publicului. La ediţia din anul acesta şi-a luat revanşa şi grupul de colindători "Cetaşii Munţilor" (constituit cu numai câteva săptămâni în urmă din militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte, îndrumaţi de rapsodul popular Graţian Bădescu); a urcat pe scenă toţi fiind îmbrăcaţi în straie de ciobani, cu nelipsitele bâte în mână, interpretând colinde din zona Argeşului şi Muscelului, spre încântarea publicului. La sfârşitul spectacolului, comandantul batalionului, locotenent-colonelul Florin Corneliu Şoltuz, ne-a declarat: "Am organizat a doua ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de Crăciun pentru a păstra folclorul, tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti. Pentru noi, acest festival a însemnat, totodată, şi o recunoaştere a vânătorilor de munte şi a spiritului lor de luptători. Este, în acelaşi timp, şi un moment de cultură, pentru că noi, vânătorii de munte, ştim să ne instruim, ştim să ne luptăm pe timpul misiunilor pe care le executăm în teatrele de operaţii, dar totodată avem în vedere şi latura spirituală. De fapt, aici, în Curtea de Argeş, toate evenimentele care se organizează sunt pregătite şi sunt direcţionate – atât din punct de vedere al cultivării spiritului patriotic, cât şi din cel al cultivării actului de cultură şi tradiţii".
O activitate care se organizează pentru prima dată este o întâmplare, aceeaşi activitate organizată şi a doua oară este o prelungire a bucuriei primei ediţii, însă dacă se întâmplă şi a treia oară, cu siguranţă va deveni o tradiţie. După ce emoţiile de încheiere a festivalului s-au mai risipit, i-am cerut organizatorului, şefa Cercului Militar Curtea de Argeş, doamna Cristina Anghelina, câteva impresii "la cald": "La prima ediţie am căpătat o oarecare experienţă, însă trebuie să aduci tot timpul ceva nou ca să atragi publicul. Nu poţi să vii în fiecare an cu aceleaşi momente. A fost o surpriză participarea Academiei Navale; au vrut să vină şi anul trecut dar din anumite motive nu a fost posibil să ajungă la Argeş; în schimb, sunt sigură că vor veni şi la anul. Cercul Militar Tâgovişte a venit la noi pentru prima dată şi este prima lor activitate culturală la care participă după încadrarea funcţiei de şef al Cercului Militar. Am fost impresionată de audienţa pe care festivalul a avut-o în rândul copiiilor. La această ediţie au participat foarte mulţi copii din oraş, implicaţi în diferite activităţi culturale şi a fost ocazia perfectă ca să prezinte publicului ce au acumulat pe timpul repetiţiilor".
Le urăm organizatorilor de la Curtea de Argeş să aibă puterea să organizeze şi la anul această frumoasă activitate culturală şi, astfel, conform zicalei, să devină o frumoasă tradiţie culturală a vânătorilor de munte argeşeni.
Comentarii