PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Buzăul este iar în sărbătoare
adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 24.12.2015
Ajuns la a V-a ediţie, Festivalul naţional de tradiţii interculturale şi cultural-sportive "Iarna buzoiană" a deschis şi anul acesta seria manifestărilor din cel mai aşteptat anotimp de peste an, anotimpul colindelor.
La festivalul-concurs s-au înscris formaţii de dansuri populare, formaţii vocal-instrumentale de muzică populară, grupuri şi ansambluri vocale, dar şi trupe de dans modern din judeţele Buzău, Galaţi şi Prahova. Reprezentanţii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" de la Boboc au impresionat şi anul acesta atât prin ţinută, cât şi prin repertoriul abordat.
Diversitatea secţiunilor din concurs a oferit participanţilor, aflaţi în număr mare şi anul acesta, posibilitatea de a aborda atât latura tradiţională, cât şi pe cea contemporană a Sărbătorilor de Iarnă.
Organizatorii – Cercul Militar Buzău, în colaborare cu Asociaţia judeţeană "Sportul pentru toţi" – au pregătit şi de data aceasta un adevărat maraton cultural deoarece concurenţii, foarte bine pregătiţi, au oferit publicului momente de neuitat începând cu ora 10:00 şi până la ora 20:00, dar cu toate că a fost o zi solicitantă, atmosfera Sărbătorilor de Iarnă a adus un strop de bucurie în inimile participanţilor: părinţi, copii, bunici, dascăli sau membri ai juriului.
Cei mai tineri concurenţi – preşcolarii şi cei de la cursul primar – care au încântat publicul, prezent în număr mare în Sala de spectacole a Consiliului Judeţean Buzău, cu prestaţiile lor de excepţie în prima parte a zilei, matineul. Mici dar talentaţi, prichindeii au prezentat obiceiuri de iarnă şi au cântat colinde, însă au abordat şi piese de muzică uşoară, iar cei pricepuţi la dansuri au oferit momente frumoase de joc popular, dans clasic sau modern.
Cea de-a doua parte a zilei a fost deschisă cu două momente de la Secţiunea de obiceiuri, momente care au creat un arc peste timp şi au reuşit să ne aducă în lumea satului de altădată.
Competiţia a imprimat totuşi un spirit combativ şi, de aceea, rând pe rând, participanţii au urcat pe scenă şi au încercat să impresioneze juriul, în funcţie de secţiunea la care concurau, unii prin voci deosebite, alţii prin originalitatea coregrafiei, iar alţii prin recuzită şi decoruri glaciare. "Aflat deja la a cincea ediţie, valoarea culturală a festivalului a crescut an de an, în ciuda tuturor impedimentelor de ordin financiar, sau de altă natură – ne-a mărturisit doamna Claudia Radu, reprezentanta Cercului Militar Buzău. Chiar dacă anul acesta am avut privilegiul de a cunoaşte în prealabil o parte din concurenţi, nu am avut răgazul să facem o preselecţie, astfel încât misiunea juriului să se uşureze. Nivelul ridicat al participanţilor ne-a pus chiar în dificultatea de a alege câştigătorul acestei ediţii."
Cercul Militar Galaţi s-a prezentat, cum ne-a obişnuit deja, cu un adevărat spectacol, în care obiceiurile de sărbători moştenite de la străbuni s-au împletit armonios cu colindele vechi transmise prin viu grai din generaţie în generaţie şi jocurile populare româneşti. Au venit şi de data aceasta să puncteze la toate capitolele: calitate artistică a interpretării, ţinută scenică (costume), originalitate a prezentării momentelor, sincronizarea grupului, tehnica execuţiei, impresie artistică şi coregrafie.
Aşa cum aminteam la începutul materialului, reprezentanţii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" de la Boboc au constituit o prezenţă inedită pe scena acestui festival. Evoluţia lor a impus respect nu atât prin ţinuta militară, cât prin prestaţia de excepţie. Au venit în concurs cu un miniprogram ce a cuprins, pe lângă urările de început şi sfârşit, câteva colinde ortodoxe. Publicul nu a trecut cu vederea nici prestaţia individuală a celor doi elevi îmbrăcaţi în straie populare autentice, iar după interpretarea lor de excepţie, i-au răsplătit cu ropote de aplauze.
Munca juriului s-a dovedit a fi şi de această dată una foarte dificilă, deoarece în urma acordării notelor, două trupe s-au aflat în fruntea clasamentului la o diferenţă mică de puncte şi, astfel, Cercul Militar Galaţi şi Ansamblul de colindători "Bujorel de Prahova" au primit, pe lângă aplauze prelungite din partea publicului, trofeul cel mare şi respectiv cel mic al festivalului, fiind nevoiţi să împartă şi premiul special de anul acesta, care a constat într-o participare la Festivalul internaţional de obiceiuri din Bulgaria, în iunie 2016, organizat de Primăria din Nessebar.
Comentarii