HORA UNIRII – arc peste timp

Spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, susţinut în sala de festivităţi a Statului Major al Forţelor Terestre

La 24 ianuarie 1859 a avut loc unul dintre cele mai înălţătoare momente din istoria României – Moldova şi Muntenia deveneau un tot, un teritoriu comun locuit de oameni cu acelaşi gând şi aceeaşi simţire.

Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Unirea a fost şi un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări. România şi românii, fie că sunt în ţară, fie în afara ţării, aniversează la 24 Ianuarie Unirea Principatelor Române, moment istoric şi realizare importantă pentru toţi cei cu simţire românească.

Într-o zi, Nicolae Grigorescu îi relatează lui Alexandru Vlahuţă: "Ne vine veste că s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oală plină cu vin; care cum se întâlneau, luau vorba de Cuza, de Unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Dar unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie".

Cu aceeaşi bucurie, făcând arc peste timp, au încins hora unirii Cercurile Militare din Bistriţa, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş şi Ploieşti, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, susţinut în data de 21 ianuarie în Sala de festivităţi a Statului Major al Forţelor Terestre.

În "cântec de luptă bătrân ca Unirea" au trecut Carpaţii reprezentanţi ai Cercului Militar Bistriţa, condus de plutonier-major Avram Marcel, aducându-ne o serie de cântece patriotice şi populare de cătănie.

Comandamentul Logistic Întrunit, Cercul Militar Curtea de Argeş, în coordonarea personal civil contractual Anghelina Cristina, şi Cercul Militar Câmpulung Muscel, condus de plutonier-major Toma Luigi, au însufleţit sala printr-o suită de dansuri şi cântece populare în interpretarea grupului "Cetaşii Munţilor", a ansamblului folcloric "Posada", a formaţiei instrumentale a Ansamblului Artistic al Armatei, şi a tinerei colaboratoare a cercului militar, Lupu Mădălina, cu naiul său fermecat. Sîrbu Constantin, recitatorul unui colaj de poezii, a primit binemeritate aplauze pentru interpretarea plină de sensibilitate a unui moment poetic pe fond muzical.

"Noi suntem români" şi "Hai să-ntindem hora mare", potpuriu de cântece patriotice în interpretarea plutonierului-major Avram Marcel, plutonierului-major Toma Luigi şi personalului civil contractual dr. Vicol Nicolae, de la Cercurile Militare Bistriţa, Ploieşti şi Câmpulung Muscel, au amintit tuturor participanţilor la spectacol că Ziua Unirii a fost, este şi va fi mereu zi de sărbătoare şi bucurie pentru poporul român, care ne uneşte pe toţi într-o măreaţă HORĂ A UNIRII.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Câștigător în campania ,,#WeAreNATO”
Publicat pe: 22-01-2021
Afişări: 116

Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 491
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORIC "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 755
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 795
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 602

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 1,010

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 648
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,714

Citeşte şi:

Aniversare la Batalionul 1 CIMIC
Publicat pe 02.09.2016
Joi, 1 septembrie, la sediul unităţii a avut loc aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Batalionului 1 CIMIC, structură unicat a Armatei României al...

Comentarii