Geniştii bănăţeni şi elevii de la "Grigore Moisil" îngrijesc mormintele veteranilor

Maior Sorin HOMEAG
Publicat pe 19.03.2015

Generalul (rtr) Constantin Mărăcine le vorbeşte militarilor şi elevilor despre veteranii de război şi luptele acestora pe fronturile de est şi de vest din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

În data de 19 martie 2015, militarii Companiei 187 Geniu din Brigada 18 Infanterie "Banat", împreună  cu elevi ai Liceului Teoretic "Grigore Moisil" din Timişoara au îngrijit mormintele veteranilor din Al Doilea Război Mondial.

Doamna profesor Liliana Porojan a fost prezentă la activitate şi ne-a spus că elevii din liceu obişnuiesc  să asculte emisiunea militară "Uniţi sub tricolor", realizată de  redacţia radio-tv a Brigăzii 18 Infanterie "Banat". Această obişnuinţă izvorăşte din proiectele pe care elevii de la "Grigore Moisil" şi militarii timişoreni le-au derulat în anii anteriori. Proiectul de suflet rămâne "Scrisori pentru militari", iniţiat la plecarea "Scorpionilor Galbeni" în teatrul de operaţii din Afganistan, când le-au trimis scrisori  în Kandahar, dar acestuia i se adaugă şi alte activităţi la care elevii timişoreni au participat cu prilejul diferitelor evenimente culturale ori ceremonii militare organizate în garnizoana Timişoara.

Auzind la emisiunea militară a radioului timişorean ştirea despre iniţiativa noastră de a îngriji mormintele veteranilor de război, ne-au întrebat dacă pot să participe şi ei la proiectul nostru. Ne-a bucurat mult interesul manifestat, iar astazi, la activitatea de îngrijire a mormintelor veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, ne-am simţit cu toţii onoraţi pentru că i-am avut în mijlocul nostru pe domnul general de brigadă (rtr) Constantin Mărăcine – preşedintele ANVR filiala Timiş – şi pe domnul locotenent (rtr) veteran de război Constantin Călina.

La începutul activităţii, militarii bănaţeni împreună cu elevii de la "Grigore Moisil" au dat onorul distinşilor veterani de război. Domnul general de brigadă (rtr) Constantin Mărăcine le-a relatat despre numărul din ce în ce mai mic al veteranilor de război, dar şi că se bucură foarte mult să vadă că tinerii învaţă despre înaintaşii acestui neam românesc greu încercat, despre veteranii de război care au luptat pentru această ţară.

Domnul locotenent (rtr) veteran de război Constantin Călina le-a povestit militarilor şi elevilor ce a însemnat pentru el şi pentru camarazii săi linia frontului, cum a reuşit să reziste în tranşee bombardamentelor inamicului, iar la un moment dat le-a spus cu tristeţe: "… din linia întâi se întorceau caii cu lacrimi în ochi, de atâtea bombardamente".

Cu toţii au întreţinut mormântul generalului de brigadă Victor Borcescu, cel ce a fost comandant al Regimentului 6 Artilerie Grea, din  care a făcut parte şi locotenentul  (rtr) veteran de război Constantin Călina. La mormântul propriului commandant, distinsul veteran de război le-a prezentat pe scurt date biografice, evocând imaginea generalului.

Activitatea a continuat cu întreţinerea mai multor morminte ale veteranilor de război şi s-a încheiat cu promisiunea, din partea tuturor, de a ne întâlni săptâmâna viitoare pentru a continua activitatea, acesta fiind un mod prin care ne putem arăta recunoştinţa şi respectul faţă de veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Câștigător în campania ,,#WeAreNATO”
Publicat pe: 22-01-2021
Afişări: 115

Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 490
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORIC "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 753
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 795
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 602

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 1,010

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 648
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,714

Citeşte şi:

Deplasarea forţelor principale ale batalionului către contactul cu adversarul
Publicat pe 27.04.2015
În a treia săptămână a exerciţiului, cei 150 de militari români din Batalionul 32 Infanterie "Mircea", sub comanda locotenent-colonelului Liviu...

Comentarii