PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Ceremonie de predare-primire a comenzii la CILFT
adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 06.04.2016
Miercuri, 6 aprilie, a avut loc ceremonia militară de predare-primire a comenzii şi a Drapelului de luptă, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu (CILFT).
Colonelul Ilie Baciu a fost împuternicit pentru a prelua comanda şi Drapelul de luptă de la colonelul Nicolae Ioan, în prezenţa şefului Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă.
La festivitate au mai participat, alături de personalul unităţii, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din forţele terestre, precum şi raprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Trebuie amintit faptul că în tribuna oficială s-a mai aflat şi o delegaţie condusă de preşedintele CUBIC Global Defence, Bill Toti, care, în aceeaşi zi, a efectuat o vizită de informare în CILFT.
Dar, pentru ca imaginea să fie completă, nu-l putem trece cu vederea pe "tânărul" sublocotenent în rezervă Ioan Cristea, în vârstă de 94 de ani, veteran de război, care cu mare bucurie participă la activităţile organizate în CILFT, dornic să mai dea câte un sfat camarazilor mai tineri.
Ceremonia militară a debutat cu trecerea în revistă de către şeful Statului Major General a formaţiei constituite din militarii Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", a continuat cu intonarea Imnului naţional al României şi citirea Ordinului ministrului apărării naţionale de trecere în rezervă a colonelului Nicolae Ioan. Acesta a fost un moment deosebit de emoţionant din mai multe puncte de vedere, dar în primul rând "pentru cel care a decis să facă acest pas" – a ţinut să precizeze generalul Nicolae Ionel Ciucă, la începutul alocuţiunii sale. Este vorba de o legătură sentimentală care îşi are rădăcinile cu mulţi ani în urmă. "De-a lungul timpului, împreună cu colonelul Nicolae Ioan, am desfăşurat toate activităţile care ne-au fost hărăzite atunci când împreună eram ofiţeri de operaţii în comandamentul Brigăzii 2 Infanterie. Ulterior, am realizat echipa de comandă a Batalionului 26 Infanterie «Neagoe Basarab», pentru tot ceea ce a însemnat participarea şi îndeplinirea misiunilor acestei structuri ca primă unitate română destinată să participe la misiuni NATO. În acelaşi timp, împreună cu toţi militarii, de la soldaţi la ofiţeri, am reuşit să convingem că suntem suficient de bine pregătiţi, astfel încât să îndeplinim misiunile din Kosovo, să pregătim o structură care să fie dislocată în Afganistan şi să reprezinte armata română pentru tot ceea ce urma să se întâmple în drumul spre integrarea armatei în structurile euroatlantice. Am făcut aceste precizări nu pentru a scoate în evidenţă cât de importante au fost activităţile şi structurile din care am făcut parte, ci pentru a sublinia cât de multă dedicaţie, cât de mult profesionalism, efort şi sacrificiu a trebuit să facă un ofiţer, astfel încât să parcurgă toate etapele de promovare în cariera militară şi să ajungă să-şi încheie cariera într-o instituţie emblematică pentru tot ceea ce înseamnă evoluţia şi dezvoltarea armatei române."
La rândul său, colonelul Nicolae Ioan a ţinut să îşi înceapă alocuţiunea într-o "atmosferă de Oscar", prin a mulţumi tuturor celor care l-au învăţat, l-au sprijinit, în cei aproximativ treizeci şi opt de ani de carieră militară. Nu i-a uitat, de asemenea, pe colegii şi subordonaţii pe care i-a avut, cu ajutorul cărora a putut să ducă la îndeplinire misiunile încredinţate. "Sigur că perioada petrecută la CILFT este una de excepţie pentru cariera mea şi coincide cu o dezvoltare fără precedent a acestui Centru." Nu şi-a uitat în aceste momente nici familia, căreia i-a mulţumit pentru sacrificiul pe care l-a făcut, pentru susţinere, la bine şi la greu. "Poate că generaţia din care fac şi eu parte a ratat foarte multe momente din viaţa de familie. Acesta a fost crezul nostru: profesia înainte de toate. Astăzi s-au mai schimbat lucrurile, iar eu i-am încurajat pe mai tinerii colegi să fie alături de copii în momentele lor importante din viaţă. [...] Mai presus de toate, îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că m-a ocrotit în toate momentele dificile ale carierei mele. Am trăit alături de colegi şi evenimente mai puţin plăcute, chiar tragice, pe care a trebuit să le gestionăm cu înţelepciune, astfel încât să mergem mai departe."
Întâmplător sau nu, trecerea în rezervă a colonelului Nicolae Ioan a avut loc pe timpul desfăşurării în CILFT a unui exerciţiu multinaţional, "Scorpions Fury", la care participă şi Brigada 2 Infanterie "Rovine", unitate de prestigiu a armatei române şi de care îl leagă foarte multe amintiri.
După trecerea în revistă a formaţiei, pentru ultima dată în calitate de militar în activitate, de către fostul comandant, colonelul Nicolae Ioan, ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor din Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu, pe acorduri de fanfară şi în aplauzele celor prezenţi.
Comentarii