Sărbătoare pentru artileriştii români

Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană ”Ioan Vodă”, continuator al tradiţiilor de luptă ale ”Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu”, a sărbătorit  joi, 7 aprilie, o sută treizeci şi cinci de ani de existenţă.

Ca un preambul al acestei activităţi, cu o zi înainte s-a desfăşurat un simpozion care, din punctul de vedere al participanţilor, a fost o reuşită prin faptul că a transmis, prin materialele prezentate, un mesaj de mândrie pentru apartenenţa la această armă nobilă, care este cea de-a doua armă ca vechime în organismul militar românesc.

La ceremonia de aniversare a o sută treizeci şi cinci de ani de existenţă au participat: generalul de brigadă Dorin Ioniţă, locţiitorul pentru Operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generali, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi şi gradaţi profesionişti, personal contractual civil din unitate, membri ai administraţiei publice locale, foşti comandanţi ai instituţiei, precum şi reprezentanţi ai Bisericii.

Ceremonia  militară a debutat cu trecerea în revistă a formaţiei de către generalul de brigadă Dorin Ioniţă, a continuat cu intonarea Imnului naţional al României şi citirea mesajului şefului Statului Major General, transmis cu acest prilej.

În continuare, în semn de înalt respect şi consideraţie pentru cei care au înnobilat, prin faptele lor, învăţământul militar de artilerie în Armata României, a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative cu ocazia împlinirii a o sută treizeci şi cinci de ani de existenţă a ceea ce generic numim Şcoala Românească de Artilerie.

Pentru oficierea serviciului religios, oaspeţi şi invitaţi deopotrivă s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care, înconjurat de un sobor de preoţi, a rostit un Tedeum – o impresionantă slujbă de mulţumire.

„În cei 135 de ani de existenţă, artileriştii s-au impus în conştiinţa afectivă a neamului românesc prin generali de renume, care, prin rafinament intelectual, profesionalism, curaj şi ataşament faţă de valorile naţionale, au adus un aport deosebit la perpetuarea şi amplificarea tradiţiilor şi prestigiului învăţământului militar" – a ţinut să precizeze comandantul Centrului, colonelul Georgel Oprean [...]. În activitatea de învăţământ, principala prioritate a instructorilor militari rezidă în arta transmiterii cunoştinţelor de specialitate, în formarea unor competenţe şi aptitudini noi cursanţilor, absolut necesare exercitării funcţiilor pe care vor fi încadraţi în unităţile din forţele terestre. [...]”.

 „De-a lungul timpului, această instituţie de prestigiu şi-a măsurat existenţa nu în ani, ci în zeci de generaţii de tineri artilerişti, care, odată ieşiţi de pe băncile şcolii s-au dăruit patriei şi Armatei României" – a ţinut să sublinieze în cuvântul său, generalul de brigadă Dorin Ioniţă. [...]. "Formându-i în sprijinul valorilor autentice ale binelui, frumosului, adevărului, dreptăţii şi dragostei de neam şi de ţară, dascălii şi ofiţerii şcolii au modelat cu o reală autoritate şi competenţă educaţională şi ştiinţifică nenumăraţi absolvenţi, a căror reuşită confirmă şi consolidează valoarea acestei instituţii militare de învăţământ.”

Activităţile legate de ceremonialul militar-religios s-au încheiat cu defilarea militarilor din Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană ”Ioan Vodă”, în acordurile de fanfară ale Muzicii Militare a garnizoanei Sibiu.

Ca un supliment pentru invitaţi, fanfara, sub bagheta dirijorului Valeriu Pădureţ, a susţinut un scurt moment artistic.

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 126
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 143

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

Comentarii