Festivitate universitară la Academia Tehnică Militară

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 13.05.2016

Festivitate universitară la Academia Tehnică Militară

 Miercuri, 11 mai, a avut loc la Academia Tehnică Militară festivitatea universitară de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa Excelenţei Sale, domnului ambasador François Saint-Paul.

Festivitatea de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa Excelenţei Sale, domnului ambasador François Saint-Paul, a avut loc în aula Academiei Tehnice Militare, în prezenţa a numeroase oficialităţi: reprezentanţi ai corpului diplomatic, secretari de stat, înalte oficialităţi militare; din partea Statului Major al Forţelor Terestre a participat domnul general de brigadă Ionel Loţan.

În cuprinsul motivării acordării titlului menţionat, asa-numitul Argumentum,  au fost trecute în revistă relaţiile deosebite pe care Ambasada Franţei şi, în special Excelenţa Sa, domnul Ambasador François Saint-Paul, le-a cultivat cu diferite instituţii de învăţământ din România, în special cu Academia Tehnică Militară. Astfel, s-a menţionat susţinerea pentru diferite forme de învăţământ şi stagii de pregătire ştiinţifică, atât pentru studenţii români şi francezi, cât şi pentru cadrele didactice din ambele ţări. De asemenea, s-a amintit inaugurarea, la începutul lunii februarie a acestui an, în cadrul Academiei Tehnice Militare, a unui laborator de aprofundare a limbii şi culturii franceze, cu sprijinul Ambasadei Franţei, dar şi contribuţia majoră pe care Excelenţa Sa, împreună cu echipa domniei sale, au avut-o la consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului cu Şcolile Militare Speciale de la Saint-Cyr, precum şi cu celelalte peste douăzeci de universităţi de prestigiu din Franţa. Astfel, prin contribuţia directă a Ambasadei Franţei, prestigiul Academiei Tehnice Militare a fost consolidat, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Excelenţa Sa şi-a început discursul, rostit în limba română, prin a puncta două lucruri: în primul rând că, în ciuda relaţiilor foarte bune dintre cele două ţări, în Franţa se cunoaşte relativ puţin despre acest lucru, iar apoi că perspectiva dezvoltării relaţiilor reciproce este practic fără limite. Discursul a conţinut numeroase referiri la relaţiile dintre poporul francez şi cel român, din diverse puncte de vedere (militar, cultural, economic), dar şi la importanţa pe care ţara noastră o are în contextul geopolitic european şi la avantajele pe care le avem din acest punct de vedere. În încheiere, Excelenţa Sa a dorit să mulţumească pentru onoarea făcută prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa şi a ţinut să asigure că va continua să depună toate eforturile pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Festivitatea a continuat cu citirea hotărârii Senatului universitar şi înmânarea distincţiilor de Doctor Honoris Causa, încheindu-se cu alocuţiunea finală a domnului ambasador.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 28
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 159
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 148

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,236

Citeşte şi:

Poza de grup cu promoţia de ingineri militari „Regele Ferdinand - 150"
Publicat pe 23.07.2015
Joi, 23 iulie, pe platoul Academiei Tehnice Militare a avut loc ceremonia de absolvire a promoţiei de ingineri militari "Regele Ferdinand – 150"...

Comentarii