Festivitate universitară la Academia Tehnică Militară

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 13.05.2016

Festivitate universitară la Academia Tehnică Militară

 Miercuri, 11 mai, a avut loc la Academia Tehnică Militară festivitatea universitară de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa Excelenţei Sale, domnului ambasador François Saint-Paul.

Festivitatea de acordare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa Excelenţei Sale, domnului ambasador François Saint-Paul, a avut loc în aula Academiei Tehnice Militare, în prezenţa a numeroase oficialităţi: reprezentanţi ai corpului diplomatic, secretari de stat, înalte oficialităţi militare; din partea Statului Major al Forţelor Terestre a participat domnul general de brigadă Ionel Loţan.

În cuprinsul motivării acordării titlului menţionat, asa-numitul Argumentum,  au fost trecute în revistă relaţiile deosebite pe care Ambasada Franţei şi, în special Excelenţa Sa, domnul Ambasador François Saint-Paul, le-a cultivat cu diferite instituţii de învăţământ din România, în special cu Academia Tehnică Militară. Astfel, s-a menţionat susţinerea pentru diferite forme de învăţământ şi stagii de pregătire ştiinţifică, atât pentru studenţii români şi francezi, cât şi pentru cadrele didactice din ambele ţări. De asemenea, s-a amintit inaugurarea, la începutul lunii februarie a acestui an, în cadrul Academiei Tehnice Militare, a unui laborator de aprofundare a limbii şi culturii franceze, cu sprijinul Ambasadei Franţei, dar şi contribuţia majoră pe care Excelenţa Sa, împreună cu echipa domniei sale, au avut-o la consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului cu Şcolile Militare Speciale de la Saint-Cyr, precum şi cu celelalte peste douăzeci de universităţi de prestigiu din Franţa. Astfel, prin contribuţia directă a Ambasadei Franţei, prestigiul Academiei Tehnice Militare a fost consolidat, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Excelenţa Sa şi-a început discursul, rostit în limba română, prin a puncta două lucruri: în primul rând că, în ciuda relaţiilor foarte bune dintre cele două ţări, în Franţa se cunoaşte relativ puţin despre acest lucru, iar apoi că perspectiva dezvoltării relaţiilor reciproce este practic fără limite. Discursul a conţinut numeroase referiri la relaţiile dintre poporul francez şi cel român, din diverse puncte de vedere (militar, cultural, economic), dar şi la importanţa pe care ţara noastră o are în contextul geopolitic european şi la avantajele pe care le avem din acest punct de vedere. În încheiere, Excelenţa Sa a dorit să mulţumească pentru onoarea făcută prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa şi a ţinut să asigure că va continua să depună toate eforturile pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Festivitatea a continuat cu citirea hotărârii Senatului universitar şi înmânarea distincţiilor de Doctor Honoris Causa, încheindu-se cu alocuţiunea finală a domnului ambasador.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 161
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 716

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 1,256
Deschidere BSDA
Cea mai mare expoziţie de tehnică militară din estul Europei
Publicat pe: 17.05.2018
Afişări: 1,345

Citeşte şi:

Timp de două zile, în perioada 11-12 iunie, sala "Alba Iulia" a Cercului Militar Naţional a găzduit cea de a VIII-a ediţie a conferinţei "Security...

Comentarii