75 de ani de la înfiinţarea trupelor de paraşutişti

 

Cei 75 de ani de la înfiinţarea trupelor de paraşutişti au fost aniversaţi de militarii forţelor terestre printr-un exerciţiu de măiestrie aeronautică, vineri, 10 iunie, pe aerodromul Clinceni.

Activitatea a debutat în jurul orei 13.30 cu o prezentare a tehnicii de paraşutare din dotare de către militari ai Batalionului 313 Cercetare.

Când zgomotul inconfundabil al aeronavei C-130 "Hercules" a anunţat începerea mult aşteptatului exerciţiu de paraşutare, toate privirile s-au îndreptat spre cer. Rând pe rând, cei peste 150 de paraşutişti aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, precum şi membrii Aeroclubului României şi ai TNT "Brothers" au executat paraşutări de la mare altitudine (3000 m şi 4000 m), cu cădere liberă şi deschiderea paraşutei, atât la mare cât şi la mică înălţime. Acrobaţiile aeriene, tandemul şi aterizările la punct fix au făcut deliciul publicului prezent.

Salturile din cele două aeronave C-27J "Spartan" s-au executat de la o înălţime de 250 m, cu noua paraşută - PSP M1, care a fost omologată şi testată operaţional chiar în anul 2016 şi de care militarii sunt încântaţi datorită felului în care se comportă în aer, dar şi la aterizare.

Detaşamentul de militari din cadrul Serviciului Român de Informaţii a prezentat un scurt moment tactic de acţiune antiteroristă cu paraşutare de la mare înălţime şi cu deschidere de la mare înălţime (HAHO).

Militarii din cadrul Brigăzii speciale de intervenţie a Jandarmeriei au prezentat, la rândul lor, un moment de paraşutare de la mare înălţime cu deschidere la mică înălţime (HALO).

Încheierea exerciţiului demonstrativ a fost marcată de un moment special în care, pentru prima dată, doi militari şi un personal civil din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre şi Brigada specială de intervenţie a Jandarmeriei au executat un salt cu paraşuta în tandem, cu piloţi-tandem din cadrul Serviciului Român de Informaţii.


Pentru mai bine de două ore, spectacolul paraşutiştilor a fost savurat de cei prezenţi, care i-au răsplătit pe cei care „privesc cerul fără să pălescă şi cerul fără să roşească” cu ovaţii şi ropote de aplauze.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 105
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 124

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,202
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,565

Citeşte şi:

Comentarii