Sărbătoare a aeronauticii la Cercul Militar din Sibiu

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 29.06.2016

Replica la scara a avionului Vlaicu II

Marţi, 28 iunie, la Cercul Militar Sibiu a fost deschisă seria de manifestări dedicate aeronauticii din Transilvania, eveniment organizat de către Academia Forţelor Terestre„Nicolae Bălcescu”, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj, Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” şi Statul Major al Forţelor Aeriene, în colaborare cu autorităţile publice locale.

În cadrul acestor manifestări a fost deschisă, pentru perioada 28 iunie – 10 iulie, în holul Cercului Militar, expoziţia „Istoria aeronauticii din Transilvania”, în cadrul căreia sunt prezentate imagini, machete şi replici (scara 1/10) ale avioanelor Vuia I, Vlaicu I, II şi III, manechine echipate în costume de aviatori, precum şi o paraşută desfăşurată, în timp ce pe platoul din faţa Cercului Militar a fost expusă replica (scară 1/1) a avionului Vlaicu II.

La eveniment, în calitate de invitat de onoare, a fost prezent domnul general-locotenent (rz.) dr.H.C.ing. Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. Alături de dumnealui, au fost prezenţi şi comandantul (rectorul) Academiei Forţelor Terestre, rectorul Universităţii „Lucian Blaga”, reprezentanţii celorlalte structuri organizatoare, cadre didactice de la cele două instituţii de învăţământ superior, cadre militare în activitate sau în rezervă ori retragere, dar şi inginerul Gheorghe Coman, creatorul machetelor avioanelor lui Vlaicu. Împreună cu studenţi şi alţi pasionaţi ai temei manifestărilor, personalităţile amintite au participat la simpozionul „Trecut şi prezent în aeronautica românească: Hermann Oberth şi Dumitru-Dorin Prunariu”, al cărui obiectiv principal a fost acela de a readuce în atenţia participanţilor, prin filme documentare şi prelegeri, realizările celor două personalităţi din domeniul aeronauticii româneşti.

Cu ocazia simpozionului, generalul-locotenent (rz.) dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu a primit titlul de membru de onoare al Senatului Academiei Forţelor Terestre,  de la comandantul şi rectorul acesteia, generalul de brigadă prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan.

Miercuri, 29 iunie, generalul-locotenent (rz.) dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu a vizitat Academia Forţelor Terestre. Pe lângă întâlnirea cu studenţii acesteia, locţiitorul comandantului, colonelul prof.univ.dr. Robert Stănciulescu, l-a însoţit în prezentarea unora din spaţiile de pregătire ale instituţiei, bazinul de înot, complet renovat şi care în aceste zile va fi dat în folosinţă, sala de sport, precum şi laboratoarele ştiinţifice, mândria cadrelor didactice care au contribuit la dotarea şi amenajarea lor la standarde deosebite.

La finalul vizitei, oaspetele de onoare a fost invitat în sala Senatului Academiei, unde a fost prezentată pe scurt instituţia şi realizările acesteia şi unde cel mai nou membru de onoare a prezentat o parte din preocupările şi implicarea dumnealui în domeniul aerospaţial, purtând şi un scurt dialog cu cei prezenţi. În încheiere, generalul-locotenent (rz.) dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu a semnat în "Cartea de Onoare" a instituţiei.

Personalitate marcantă a aeronauticii româneşti şi nu numai, un adevărat ambasador al ţării noastre în acest select domeniu al ştiinţelor, dar şi fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, deţinând de-a lungul timpului şi alte funcţii importante de demnitar în cadrul ministerelor apărării, transporturilor şi educaţiei, membru de onoare al Academiei Române şi membru de onoare a numeroase alte instituţii ştiinţifice, Dumitru-Dorin Prunariu continuă să desfăşoare o bogată activitate profesională, fiind membru a numeroase asociaţii şi comisii de specialitate din România şi străinătate.

În cadrul preocupărilor domniei sale se află, iată, şi cele de popularizare a domeniului aeronauticii, a rezultatelor pe care ţara noastră le-a obţinut de-a lungul timpului prin numeroasele sale personalităţi recunoscute în plan internaţional, dar şi a oportunităţilor pe care le oferă implicarea noastră, ca ţară, în acest plan. Despre acestea, precum şi legat de curiozităţile celor prezenţi privind activitatea domniei sale, Dumitru-Dorin Prunariu a vorbit atât în cadrul seminarului din data de 28 iunie, cât şi a doua zi, în adunarea care a avut loc în cadrul Academiei Forţelor Terestre, cu studenţii militari.

O sinteză a acestor convorbiri, precum şi interviul pe care domnia sa a avut amabilitatea de a ni-l oferi, se vor regăsi în secţiunea Oameni sub arme, rubrica Interviuri, a paginii noastre de internet.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 105
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 124

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,202
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,565

Citeşte şi:

De Dragobete, studenţii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au avut parte de „o altfel de lecţie de istorie”. În Aula academiei, a fost...

Comentarii