PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
185 de ani de muzică militară modernă
cristian.lenga@forter.ro
Publicat pe 01.07.2016
Vineri, 1 iulie, la sediul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare s-a desfăşurat o ceremonie de sărbătorire a 185 de ani de la înfiinţarea acestei specialităţi militare.
După introducerea Drapelului de luptă în formaţie, a sosit momentul intonării Imnului naţional al României de către muzicile militare reunite ale Capitalei, iar invitată a fost soprana Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei.
"Sărbătoare 185 de ani de la înfiinţarea muzicilor militare moderne, un eveniment cu semnificaţii culturale şi sociale pentru acest distinct corp al elitei militare româneşti, cu rol esenţial în apariţia şi dezvoltarea întregii mişcări artistice şi muzicale naţionale, fără de care şcoala componistică şi interpretativă autohtonă ar fi fost mai săracă. De asemenea, doresc să împart bucuria tuturor camarazilor de toate armele care vibrează la unison atunci când fanfara militară le aminteşte cadenţa unor vieţi şi cariere de succes, uneori cu multe privaţiuni, dar şi cu satisfacţia împlinirii şi autodepăşirii, şi să urez muzicilor militare ale Armatei României strălucire peste veacuri şi «La mulţi ani!»" - a spus şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, prin colonelul Ioan Iacob.
Tot în cadrul ceremoniei, au fost citite ordine ale ministrului apărării naţionale şi dispoziţii ale comandantului Comandamentului Logistic Întrunit (CLI). În acest sens, colonelul Marian Constantin, comandantul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare (CIMM), colonelul Oreş Mugurel Codreanu, locţiitor al CIMM, şi colonelul Valentin Neacşu, şeful Serviciului Muzicilor Militare şi inspector pentru arma Muzici Militare au trecut în rezervă, iar pentru merite de excepţie demonstrate în întreaga carieră militară, comandantul CLI le-a acordat însemne simbolice de respect. De asemenea, la rândul său, colonelul Valentin Neacşu a oferit plachete aniversare personalităţilor prezente la eveniment, iar după aceea, împreună cu generalul-locotenent Cătălin Zisu, a oferit diplome aniversare şefilor de formaţii de muzică militară din Armata României. Nu în ultimul rând, şeful Direcţiei Management Resurse Umane, generalul-maior Marian Tase, colonelul Valentin Neacu şi comandantul Divizionului 150 Rachete Navale, comandor Constantin Jianu, au oferit "Emblema de Onoare" a Statului Major General colonelului Oreş Mugurel Codreanu şi colonelului Marius Cruceanu, "Emblema de Onoare" a Resurselor Umane locotenent-colonelului Artenie Drăghiciu şi "Emblema de Onoare" a Forţelor Navale colonelului Cornel Ignat.
"Acum, mai mult ca oricând, putem aduce un omagiu de suflet specialităţii militare ce ne defineşte pe toţi purtătorii lirei atât în suflet, cât şi pe epoleţi. Muzica militară, regina între arme, este o componentă indispensabilă a unei armate moderne, iar prezenţa ei în viaţa cotidiană, îngemănarea permanentă cu activitatea instructivă şi aplicativă, operativă şi, mai ales, festivă, face din muzicienii militari actorii principali ai scenei militare româneşti. Cu tot respectul cuvenit, mă înclin în faţa acestor truditori pe tărâmul artei pentru talentul şi munca pe care o desfăşoară, pentru renunţările şi eforturile depuse în perioada de formare şi pentru întreaga activitate militară şi muzicală" - a spus colonelul Valentin Neacşu.
La rândul său, comandantul CLI, general-locotenent Cătălin Zisu, a spus: "Muzica militară a reprezentat un simbol la care ne-am raportat, bucurat şi închinat. Ar fi multe lucruri de spus, dar printre cele mai importante este faptul că dumneavoastră nu realizaţi cât de importanţi sunteţi, şi asta doar datorită onestităţii, muncii şi sacrificiului. Va trebui să realizaţi, pentru că elementul de mândrie trebuie să existe şi, la nevoie, să-l folosiţi, pentru că înaintaşii noştri ne-au lăsat o ştachetă foarte înaltă pe care numai prin pregătire, ambiţie şi respect vom reuşi să o trecem". Apoi s-a ţinut un moment de reculegere în cinstea înaintaşilor care acum nu mai sunt printre noi, a ceea ce au fost şi reprezintă pentru ţară şi armată.
În încheierea ceremoniei, publicul prezent a putut admira un exerciţiu demonstrativ de mânuire a armelor, prezentat de Drill Team-ul Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".
Comentarii