Operaţionalizare la Divizia Multinaţională de Sud-Est

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 01.07.2016

Oficialităţile prezente la ceremonia de declarare a capacităţii operaţionale iniţiale a comandamentului şi a capacităţii finale a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor (NFIU)

Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est (MND-SE) a organizat ceremonia de declarare a capacităţii operaţionale iniţiale a comandamentului şi a capacităţii finale a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor (NFIU).

Ceremonia s-a desfăşurat vineri, 1 iulie, la sediul comandamentului MND-SE, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, a ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, a şefului Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat. La ceremonie au fost prezenţi, de asemenea, comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, amiral Michelle J. Howard, împreună cu şeful statului major al Comandamentului, general-locotenent Leonardo Di Marco, parlamentari români, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, oficialităţi din Administraţia Prezidenţială şi din structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale.

După ceremonialul trecerii în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele României, s-a intonat Imnul naţional şi Imnul NATO, după care comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu, a punctat câteva dintre etapele parcurse de către Comandamentul MND-SE de la înfiinţare, în vara anului trecut, şi până la etapa declarării capacităţii operaţionale iniţiale a structurii pe care o comandă, reliefând şi importanţa celor două structuri militare multinaţionale în zona de sud-est a Europei şi a flancului estic al NATO.

În alocuţiunea sa, preşedintele Iohannis a amintit că această ceremonie are loc cu o săptămână înaintea reuniunii NATO de la Varşovia şi a făcut o scurtă prezentare a situaţiei mediului de securitate din zona Mării Negre şi a Orientului Mijlociu, precum şi a rolului esenţial al reuniunii de la Varşovia pentru consolidarea securităţii şi apărării colective, după implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale, stabilit la reuniunea din 2014. "Poziţia României la Summitul NATO din acest an de la Varşovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate şi apărare, în spiritul solidarităţii şi coeziunii aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic şi sudic, şi pe cele două dimensiuni, nordică şi sudică, ale flancului estic. Ne dorim menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecţie şi de luare a deciziilor actuale şi viitoare ale Alianţei legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung" - a precizat preşedintele Iohannis, privind participarea României la reuniunea de la Varşovia.

Referitor la ceremonia organizată la Comandamentul MND-SE, preşedintele României a specificat că are o semnificaţie aparte "pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare şi a prezenţei înaintate aliate pe flancul estic al NATO", subliniind că România şi-a îndeplinit integral şi la termenele stabilite obiectivele asumate, demonstrând astfel că suntem un aliat credibil. "După cum cunoaşteţi, structurile NATO de comandament din România – Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor şi Comandamentul multinaţional de divizie – au un rol major în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a capacităţii Alianţei de a răspunde cu succes provocărilor prezente, dar şi viitoare. Ele facilitează dislocarea forţelor aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, prin asigurarea conexiunii vitale între forţele NATO şi cele naţionale, inclusiv prin planificarea şi conducerea de exerciţii multinaţionale şi alte forme de pregătire în comun" - a declarat preşedintele Iohannis, iar la sfârşitul alocuţiunii le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în realizarea nivelului de operaţionalizare declarat pe 1 iulie 2016 şi pentru tot ceea ce fac în a asigura securitatea României, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia naţională de apărare a ţării.

Ultima intervenţie a fost a comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, amiral Michelle J. Howard, care a caracterizat data de 1 iulie 2016 ca fiind o zi istorică pentru România şi a remarcat eforturile făcute şi lungile ore de lucru ale personalului din cele două structuri NATO – Comandamentul MND-SE şi NFIU – de la ceremonia de activare din 1 decembrie 2015 şi până la această etapă. Dumneaei a precizat, de asemenea, că exerciţiul "Dacian Lynx", încheiat cu câteva săptămâni în urmă, a oferit posibilitatea Comandamentului MND-SE să-şi demonstreze capabilităţile şi a demonstrat, cu succes, că este gata pentru următorul pas în acest proces. "În preajma Summitului NATO de la Varşovia, confirmăm că MND-SE şi-a îndeplinit obiectivele şi am plăcerea să declar că accept oficial declararea generalului de brigadă Uifăleanu privind capacitatea operaţională iniţială a comandamentului. Mulţumesc, domnule general, pentru modul în care aţi condus activitatea. Mulţumesc, de asemenea, celor 185 de persoane din comandament pentru munca grea depusă şi pentru dedicarea faţă de Alianţă" - a spus doamna amiral Michelle J. Howard, spre sfârşitul alocuţiunii sale.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 35

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,102
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,473

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 1,996

Citeşte şi:

Comentarii