Vizita delegaţiei Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 15.07.2016

Vizita delegaţiei OSCE la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti

 

În perioada 4-7 iulie 2016, în România a avut loc vizita reprezentanţilor statelor membre şi partenere ale OSCE la o bază aeriană şi la o facilitate terestră, fiind vizate Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii şi Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti (SAUL).

Vizita delegaţiei OSCE este un eveniment important, organizat de ţara noastră prin structurile specifice din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Apărării Naţionale, şi are loc, de regulă, o dată la 5 ani.

Anul acesta, delegaţia OSCE a fost compusă din 20 de reprezentanţi a 12 state şi a vizitat, pentru a doua oară din 2001 (anul în care a început acest gen de activităţi în România), Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti, o importantă instituţie cu specific de instruire şi învăţământ, aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre.

La Piteşti, vizita delegaţiei OSCE a avut prevăzute următoarele momente: un briefing prezentat de colonelul Marian Bae, comandantul şcolii, şi vizitarea facilităţilor oferite de Şcoala de Aplicaţie şi de Centrul de Instruire pentru Tancuri şi Auto: săli de specialitate, de pregătire, infirmeria, biblioteca, sala de sport, posibilităţile de cazare şi cele de servire a hranei, precum şi o expoziţie de tehnică. La această expoziţie au fost prezentate echipamente şi tehnică de luptă din dotarea forţelor terestre române specifică tuturor armelor şi specialităţilor militare a căror instruire SAUL o gestionează: infanterie, auto, tancuri, vânători de munte, cercetare, paraşutişti, informaţii şi controlori tactici aerieni.

Următorul moment a fost exerciţiul demonstrativ la care au luat parte militari din toate centrele de instruire subordonate SAUL, dar şi un elicopter al Statului Major al Forţelor Aeriene. Gândit ca un exerciţiu bazat pe un scenariu tactic complex, în care să fie implicate cât mai multe din armele şi specialităţile amintite mai sus, acesta a fost momentul de glorie în primul rând al tanchiştilor şi automobiliştilor, cei care au frământat cu rigoare terenul de instrucţie al şcolii cu şenilele şi roţile tuturor tipurilor de blindate aflate în dotarea forţelor terestre. Alături de ei, prin fumul motoarelor şi al seriilor de rafale cu armamentul de pe tehnică şi cel al infanteriştilor, spectacol au făcut şi vânătorii de munte, dar şi paraşutiştii buzoieni.

La final, şeful delegaţiei OSCE, colonelul german Gambka Christoph Eduard, mulţumind militarilor participanţi la exerciţiu şi apreciindu-le activitatea, a ţinut să explice acestora şi câteva aspecte privind scopul vizitei internaţionale, încheind cu următoarele cuvinte: “Deschiderea înseamnă încredere şi încrederea între ţări sporeşte securitatea”.

Ultimul moment al vizitei delegaţiei l-a constituit briefingul membrilor acesteia şi schimbul oficial de însemne şi cadouri simbolice între gazde şi oaspeţi.

Pregătirea minuţioasă a vizitei este esenţială pentru buna ei desfăşurare

Nu putem vorbi despre această activitate fără a menţiona şi efortul presupus de organizarea ei. O parte a acestui efort a fost depus de reprezentanţii forţelor terestre, atât cei din cadrul SAUL (echipa de comandă, instructori şi cursanţi, personalul implicat, inclusiv cel din centrele subordonate), cât şi personalul care a contribuit la organizarea şi coordonarea acestor activităţi.

În condiţiile în care pregătirea unui asemenea eveniment, cum este vizita delegaţiei OSCE, presupune o serie întreagă de activităţi premergătoare, care se pot întinde pe durata a peste un an şi care necesită relaţionarea cu o multitudine de structuri, reuşita nu vine niciodată fără multă muncă. Sunt mai multe etape de parcurs, de la identificarea structurii de vizitat, până la punerea la punct a tuturor detaliilor programului pe zile şi ore, inclusiv evaluări la faţa locului privind nivelul de pregătire a structurii vizate şi antrenamente pentru exerciţiul demonstrativ.

Astfel, dacă e să ne referim la implicarea personalului categoriei noastre de forţe în ceea ce priveşte organizarea activităţii, plecând de la reprezentantul Statului Major al Forţelor Terestre, generalul de brigadă dr. Adrian Ciolponea, şi până la cei care, metaforic vorbind, au ţesut de la început iţele acestei poveşti (personalul civil contractual dr. Mariana Ancuţ şi locotenent-colonelul Ionel Luca), toţi cei care s-au ocupat ca această vizită să se desfaşoare în cele mai bune condiţii pot fi mulţumiţi de ceea ce au realizat.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 34
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 172
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 152

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,239

Citeşte şi:

Un secol de automobilism militar
Publicat pe 02.03.2017
Miercuri, 1 martie, la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazul” (SAUL) din Piteşti, polul automobilismului militar, s-a...
Vineri, 19 decembrie, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" a îmbrăcat hainele de sărbătoare cu ocazia...

Comentarii