PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Divizia 4 Infanterie sună mobilizarea la aniversare
Publicat pe 16.08.2016

Divizia 4 Infanterie a sunat mobilizarea la aniversare şi primii care au primit "ordinul" au fost ziariştii din presa locală, împreună cu sponsorii care au pus umărul la organizarea activităţilor ce se vor desfăşura miercuri, 17 august, în municipiul Cluj-Napoca.
Şi pentru că mobilizarea a fost generală, la apel au răspuns şi clujenii, care au dorit să vadă ce mai fac concitadinii îmbrăcaţi în uniforma militară. Aşadar, cei care au răspuns apelului transmis prin mijloacele de comunicare în masă şi prin afişele distribuite de comandamentul Diviziei 4 Infanterie pe străzile din capitala Transilvaniei s-au prezentat la Batalionul 317 Cercetare "Vlădeasa" din Someşeni, unde au putut vedea, în cadrul unei expoziţii amenajate în aer liber, armamentul şi tehnica militară din dotarea cercetaşilor clujeni, dar şi din dotarea marilor unităţi şi unităţi subordoate nemijlocit comandamentului Diviziei 4 Infanterie "Gemina". Printre cei prezenţi la Someşeni s-au aflat prefectul judeţului Cluj, prof.dr.ing. Gheorghe Ioan Vuşcan, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Ştefan Tarcea, şi comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general-maior Ioan Manci.
Expoziţie de tehnică militară la Someşeni
Pe platoul din cazarma cercetaşilor au fost expuse armele automate din dotare, paraşutele cu care militarii ajung în locurile în care îşi îndeplinesc misiunile – cu această ocazie, un ofiţer cercetaş, cu experienţa zecilor de salturi, le-a împărtăşit curioşilor câte ceva din tainele "zborului" cu diferite tipuri de paraşute –, apoi vizitatorii au făcut cunoştinţă cu tehnica de comunicaţii folosită pe timpul executării misiunilor specifice. Următorul stand a fost cel al poliţiştilor militari, unde un militar echipat în "costum de scutier" a atras privirile tuturor curioşilor. Chiar dacă poliţiştii militari români nu au atribuţii privind controlul mulţimilor pe teritoriul naţional – acestea revenind Jandarmeriei Române –, în teatrele de operaţii ei pot îndeplini şi astfel de misiuni, de aceea au ore de pregătire prevăzute şi pentru acest tip de antrenament.
Printre armamentele expuse au fost aruncătorul de bombe calibru 120 mm tractat şi cel de 82 mm îmbarcat pe transportorul amfibiu blindat TABC-77, tunul antitanc calibru 100 mm şi tunul antiaerian cu două ţevi, calibru 30 mm. La capitolul tehnică militară, cei prezenţi au putut vedea transportoarele amfibii blindate din dotarea brigăzilor mecanizate şi de infanterie (copiii n-au ratat prilejul de a urca pe scaunul mecanicului-conductor) şi complexul antiaerian sol-aer 9 A 33 M3, o instalaţie de aruncătoare proiectile reactive şi autostaţia de comunicaţii "Gateway", care este parte componentă a centrului de comunicaţii şi informatică al punctului de comandă de batalion. Nu a lipsit nici autospeciala EOD CAC S3 din dotarea Grupului 3 EOD. Aşa cum era de aşteptat, consola de comandă a robotului a fost principala atracţie, iar robotul EOD s-a "împrietenit" imediat cu copiii.
Muzeu militar în aer liber
Fără a exagera, se poate spune că Divizia 4 Infanterie "Gemina" are, în afara Muzeului Militar Naţional, prima expoziţie permanentă de tehnică militară şi material de artilerie în aer liber. În apropierea poligonului de tragere de la Someşeni au fost aduse, conservate şi expuse diferite tipuri de tehnică militară care, de-a lungul timpului, s-a aflat în dotarea unităţilor din compunerea Armatei a 4-a şi, ulterior, structurilor în care aceasta s-a transformat. Cele mai vechi exponate "au făcut războiul", fiind în dotarea unităţilor militare transilvane în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, urmate de tehnica militară de producţie sovietică, cehă sau germană, aflate în dotarea unităţilor până în perioada anilor '70, dar şi exponate româneşti, produse de industria naţională de securitate până la începutul anilor '90.
Căpitanul Marius Feneşan ne-a fost ghid la turul inaugural al expoziţiei şi ne-a oferit detaliile necesare: "Expoziţia numără 26 de piese de artilerie terestră şi antiaeriană, precum şi tehnică de geniu. Se pot vedea tunuri de diferite calibre, începând cu cel de 25 mm şi ajungând la 155 mm. Tehnica militară expusă este de fabricaţie românească, sovietică, cehă şi germană. «Veteranii» sunt două obuziere «Skoda» calibru 100 mm şi 150 mm, fabricate în 1934. Materialul de artilerie expus include şi un tun românesc comandat de Casa Regală la Uzinele «Arsenal» Reşiţa, fabricat în 1943".
Amenajarea acestei expoziţii permanente în aer liber a necesitat un efort logistic considerabil, deoarece exponatele au dimensiuni agabaritice şi au fost necesare aprobări speciale pentru a fi transportate pe reţeaua rutieră naţională. Ele provin de pe întreg teritoriul ţării, sursa principală fiind centrele de depozitare în care a fost adusă tehnica excedentară retrasă din unităţile militare desfiinţate sau supuse restructurărilor.
Presa schimbă ţinta
Preţ de aproape două ore, ziariştii clujeni n-au mai privit obişnuitele ţinte prin ocularul camerelor de luat vederi ori prin cele ale aparatelor de fotografiat. Ei şi-au lăsat uneltele jos, pentru a-şi încerca agerimea asupra ţintelor piept cu cercuri, în cadrul tragerilor cu pistolul calibru 7,65 mm "Carpaţi" şi cu puşca de asalt cal. 5,45 mm.
După un scurt instructaj făcut de către cercetaşii de la Someşeni, jurnaliştii s-au deplasat pe linia de tragere şi au încercat să deterioreze ţintele cu cât mai multe găuri făcute de gloanţe. Unii dintre ei s-au aflat la prima experienţă de acest gen şi au fost premiaţi pentru curajul primului pas făcut pe linia de tragere, alţii au fost veterani ai tragerilor organizate cu presa, dar au fost şi trăgători care au revenit pe linia de tragere după ani buni de la terminarea stagiului militar.
În această categorie s-a înscris Mihai Bacalu, de la publicaţia "Ora de Cluj". Ultima tragere pe care a executat-o a fost în 1980, când era militar cu termen redus la regimentul mecanizat de la Dej. Se pare că, la vremea respectivă, şi-a făcut temele cu seriozitate pentru că acum, la peste 35 de ani distanţă, cele mai multe gloanţe care au plecat din ţeava armei au atins cercul de 10, adjudecându-şi locurile I pe categoriile de armament şi cupa pentru cel mai bun trăgător. "Mă întreb dacă nu cumva m-au «ajutat» şi colegii cu câteva focuri trase din greşeală spre ţinta mea – răspunde remarcii noastre domnul Bacalu. Dar să ştiţi că, pe vremuri, când făceam armata, îmi mai ajutam colegii să-şi doboare ţintele. Bănuiesc că acum nu se mai practică. Nu mă aşteptam să am posibilitatea de a «zburda» printre tancuri şi taburi; chiar mă gândeam, cu umor, că nişte canale occidentale de ştiri, în criză de subiecte, ar mai fi putut fabrica câteva materiale. Lăsând gluma la o parte, vreau să vă spun că este foarte interesantă iniţiativa dumneavoastră de a aduce în faţa publicului tehnica militară aflată, de-a lungul timpului, în dotarea armatei. Iar armata, ca instituţie, este mai deschisă astăzi, se poate comunica mult mai bine cu militarii." Domnul Mihai Bacalu ne-a mărturisit că de câte ori intră într-o unitate militară îl cuprind nostalgiile tinereţii, pentru că "noi, generaţia 50+, care am prins stagiul militar obligatoriu, suntem de părere că, într-adevăr, armata te face bărbat, chiar dacă la vremea respectivă erau şi şmecheraşii care spuneau că «bărbat este cel care fentează armata». Eu, însă, rămân la părerea că stagiul militar ar trebui să fie obligatoriu pentru fiecare tânăr".
Clasamentul general
1. Mihai Bacalu (Ora de Cluj).
2. Nechita Titi Dorin (Radio Cluj).
3. Cătălin Itu (Antena 1).
Premiul "Încurajarea comandantului":
Sabina Lelcu (Antena 1) aflată pentru prima dată pe linia de tragere.
Comentarii