Centenarul Armatei a 2-a, sărbătorit cum se cuvine la Buzău

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 20.08.2016

Centenarul Armatei a 2-a,  sărbătorit cum se cuvine la Buzău

 În perioada 16-18 august, centenarul Armatei a 2-a a fost prilej de sărbătoare la Buzău şi în împrejurimi, manifestările legate de acest eveniment captând atenţia întregii urbe prin diversitatea, amploarea şi ineditul lor.

Mişcare în aer liber, sport dar şi test de anduranţă pe bicicletă, ca modalităţi de sărbătorire

Organizate de Divizia 2 Infanterie "Getica", continuatoarea glorioaselor tradiţii de luptă ale Armatei a 2-a, seria de evenimente prilejuite de sărbătorirea unui secol de la înfiinţarea, în pragul intrării României în Primul Război Mondial, a marii structuri a armatei care a înscris în istorie sloganul "Pe aici nu se trece!", a debutat încă de săptămâna trecută.

Astfel, în cadrul acestor evenimente a fost organizată, în data de 10 august 2016, competiţia sportivă de masă "Centenarul Armatei a 2-a" – cursa de ciclocros la care au participat peste 60 de cadre militare şi copii ai acestora, pe trasee de 1-3 km pentru copii, şi de circa 7 km pentru adulţi, câştigătorii, pe categorii de vârstă, primind diverse premii, prin bunăvoinţa sponsorilor.

Oarecum în continuarea acestei activităţi, luni, 16 august, a avut loc arborarea Drapelului României pe Vârful Penteleu, locul unor aprige înfruntări între militarii români din Armata a 2-a şi cei ai Puterilor Centrale din toamna anului 1916. Spunem în continuarea evenimentului mai sus amintit, pentru că drapelul a fost arborat la finalul unei curse pe bicicletă de circa 130 de km, cursă realizată de către locotenent-colonelul Cristian Mănăilă (printre altele, responsabil cu educaţia fizică militară în cadrul comandamentului diviziei buzoiene) şi de către un ciclist cu experienţă, fondatorul Clubului ciclist "XC – Riders" din Buzău, Dan Florianu.

"Flamura cea mare tricoloră a naţiunii române să fluture pe cel mai înalt vârf din judeţul Buzău, în semn al cinstirii eroilor bravei Armate a 2-a care s-au jertfit pentru ţară şi popor" - sunt cuvintele pe care eroul român din Afganistan, plutonier-adjutant principal Florinel Enache, le-a rostit atunci când a înmânat Drapelul naţional al României locotenent-colonelului Cristi Mănăilă. Acesta, la rândul lui, la finalul unei curse temerare – date fiind condiţiile de drum şi stare a vremii – a predat drapelul comandantului Diviziei 2 Infanterie "Gemina", general-maior Petrică-Lucian Foca, pentru a-l aşeza în soclul special construit. Totodată, a fost dezvelită şi o placă comemorativă dedicată cinstirii eroilor români care au plătit tributul de sânge pentru ţară şi neam.

Martor direct la aceste activităţi, nu am putut să nu remarc, pe de o parte, aspectul aparte, iar pe de alta, efortul depus şi resursele implicate pentru împlinirea acestui demers. Dincolo de cele 6 ore ale cursei pe un drum care, pe ultimii 20 de km până în vârf, defineşte pe deplin termenul de off-road şi pe o vreme care a potenţat la maximum caracteristicile acestuia (o ploaie torenţială, mai jos, înlocuită, sus, pe vârf, de vânt, ceaţă şi o ploaie soră cu chiciura), dincolo de alte aspecte tehnice ale parcursului, cum ar fi cei 2 450 m – valoarea elevaţiei în pedalare, de menţionat este, în primul rând, implicarea celor care au făcut posibilă această acţiune.

Astfel, pentru a pregăti activitatea amintită, au fost făcute mai multe drumuri pe vârf, cu materiale şi, cu sprijinul primarului comunei Gura Teghii, al jandarmilor montani din Nehoiu şi al unor localnici inimoşi, urmaşii celor care au trăit şi au luptat în tranşeele care şi azi mai brăzdează crestele masivului Penteleu, a fost construit soclul şi a fost montată placa comemorativă. Nu uit a aminti aici şi de efortul pasionaţilor de off-road buzoieni, deopotrivă civili şi militari, care au sprijinit activitatea.

Locotenent-colonelul Mănăilă, cel care şi-a descoperit pasiunea pentru mersul pe bicicletă pe când făcea naveta între Buzău şi unitatea militară de la Boboc în care lucra, are trei ani de când participă la concursuri de ciclişti amatori. Plecând de la această pasiune, nu e greu de înţeles cum de i-a venit ideea acestei curse atunci când a văzut o fotografie cu subunităţi de transmisionişti români din Primul Război Mondial, pe biciclete.

Aniversare cu manifestări culturale

Aniversarea centenarului Armatei a 2-a a cuprins o serie variată de manifestări culturale şi artistice. Startul acestora l-au dat muzicile reunite ale Diviziei 2 Infanterie "Getica" (muzicile militare ale garnizoanelor Buzău, Brăila şi Focşani) pe platoul din centrul oraşului, marţi seară, în data de 16 august. Muzicile militare au susţinut apoi concerte de promenadă în două din parcurile oraşului. De asemenea, pe platoul "Dacia", muzicanţilor le-au fost alături şi membrii ansamblului cultural "Tomis", însoţiţi de directorul filialei constănţene a Muzeului Militar Naţional. Aceştia au pregătit o interesantă reprezentaţie a portului, echipamentului şi metodelor de luptă ale dacilor şi romanilor, cu costume, arme şi unelte asemănătoare celor originale. Această reprezentaţie a continuat şi a doua zi, în Parcul Crâng, stârnind curiozitatea sutelor de persoane aflate în zonă, dar mai ales a copiilor.

Tot a doua zi, miercuri, 17 august, au fost organizate o serie de manifestări găzduite de Muzeul Judeţean, instituţie care a dovedit un interes şi un sprijin deosebit pentru aceste evenimente comemorative şi culturale, alături de Teatrul "George Ciprian".

Astfel, a avut loc simpozionul cu tema "Armata a 2-a – Divizia 2 Infanterie «Getica», un secol de trăiri", unde s-au prezentat aspecte relevante referitoare la evoluţia Armatei a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie "Getica", în cei 100 de ani de existenţă şi au avut loc două lansări de carte: "Armata a 2-a, drum de glorie" şi "Armata în judeţul Buzău". Momentul cel mai emoţionant a fost oferit de una dintre artistele Centrului Cultural "Alexandru Marghiloman" din Buzău, care a intonat Imnul de stat în sala teatrului, la deschiderea simpozionului.

Totodată, a fost vernisată şi expoziţia "România-NATO – de la parteneriat la alianţa în lupta împotriva terorismului, pentru o lume mai sigură şi mai bună", având ca subiect contribuţia militarilor români în teatrele de operaţii NATO, pe parcursul celor 12 ani de prezenţă românească în cadrul acestora. Expoziţia, compusă din 38 de bannere, este realizată de către muzeograful Valeria Bălescu, de la Muzeul Militar Naţional.

Tot cu ocazia acestor evenimente importante pentru militarii buzoieni, Muzeul Judeţean Buzău a găzduit expoziţia-eveniment "Armata a 2-a. Centenar (1916-2016)". Expoziţia este organizată în colaborare cu Divizia 2 Infanterie "Getica", Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" din Bucureşti şi filiala din Constanţa, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu" şi cuprinde, pe lângă obiecte de patrimoniu din colecţiile muzeelor mai sus amintite, şi obiecte militare rare şi interesante din colecţii particulare: numeroase distincţii militare (ordine, medalii, decoraţii, brevete) obţinute de buzoieni şi nu numai, pentru fapte de arme; uniforme şi accesorii militare începând din Primul Război Mondial, arme albe şi de foc, steaguri, aparate de comunicaţii şi transmisiuni (maşina germană de criptat "Enigma", telefoane de campanie, staţii radio, manipulatoare militare  morse, teleimprimator etc.).

Seara de 17 august a fost dedicată muzicii şi jocului românesc. Artiştii ansamblului "Doina" al armatei au făcut spectacol într-o sală plină de iubitori de frumos şi autentic.

Celebrarea centenarului Armatei a 2-a – prilej de ceremonialuri militare şi de manifestare vizibilă a militarilor în viaţa comunităţii buzoiene

Marţi, 16 august, la monumentul "Ostaşului Erou" din localitatea Siriu s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios de comemorare a eroilor căzuţi pentru apărarea acestor plaiuri, la care a participat comandantul diviziei, general-maior Petrică-Lucian Foca, oficialităţi locale, membri ai comunităţii. Aceştia au asistat, în cadrul activităţii, şi la momentul literar-muzical oferit de elevi ai şcolii gimnaziale din localitate, precum şi la defilarea Gărzii de Onoare.

Seara, la activitatea de pe platoul din centrul localităţii, un pluton de militari din cadrul Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică al diviziei a prezentat un exerciţiu de măiestrie în mânuirea armei; rezultatele atâtor ore de antrenament au fost validate de fascinaţia pe care mişcările precise şi perfect coordonate ale militarilor au stârnit-o în rândurile celor prezenţi.

Un alt moment în cadrul manifestărilor dedicate centenarului a fost constituit de expoziţia de tehnică şi armament din Parcul Crâng, organizată miercuri, 17 august. O mulţime de oameni, copii şi adulţi deopotrivă, au mişunat curioşi şi încântaţi în jurul armelor şi mijloacelor tehnice prezentate aici. De la pistoale şi puşti, până la transportoare, tancuri şi tunuri, toate mijloacele tehnice importante care înzestrează unităţile din compunerea diviziei au fost prezentate publicului buzoian.

Şi, aşa cum era de aşteptat, evenimentul central din suita de manifestări prilejuită de centenarul Armatei a 2-a l-a constituit ceremonialul militar şi religios din centrul oraşului. Desfăşurat în data de 18 august, în faţa sediului Prefecturii, activitatea a fost "cu de toate". Astfel, în prezenţa înaltelor oficialităţi militare şi civile, o mulţime de oameni a ţinut să fie prezentă la manifestare. Amintim printre înalţii oaspeţi pe ministrul apărării naţionale, domnul Mihnea Motoc, foşti comandanţi ai acestei structuri, care, în urma unui drum de un secol al devenirii sale, este astăzi Divizia 2 Infanterie "Getica" (generalii Nicolae Păştinică şi Teodor Frunzeti), şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, de asemenea fost comandant al diviziei, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat, numeroase alte personalităţi militare şi oficialităţi locale, militari în activitate, în rezervă ori retragere, a căror carieră se leagă de structura sărbătorită.

Un moment deosebit în cadrul ceremonialului l-a constituit intonarea Imnului de stat de către corul "Lyra", ansamblu artistic reprezentativ şi de tradiţie al oraşului.

De asemenea, trebuie menţionată şi decorarea Drapelului de luptă al Diviziei 2 Infanterie "Getica", prin Decretul Preşedintelui României şi la propunerea ministrului apărării naţionale, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" cu însemn pentru militari, de pace.

Amploarea ceremonialului militar poate fi cu uşurinţă ghicită prin menţionarea faptului că toate unităţile şi marile unităţi din cadrul diviziei au avut atât tehnică militară, dar şi câte un detaşament de militari în blocul de defilare. Mai mult decât atât, la defilare au participat şi detaşamente ale unor unităţi din garnizoana Buzău care nu sunt subordonate diviziei, iar pe timpul defilării au survolat asistenţa elicoptere şi avioane ale unităţii de aviaţie din Boboc.

Ultimele momente legate de serbarea centenarului au fost constituite de retragerea cu torţe a militarilor buzoieni şi focul de artificii din seara zilei de 18 august. Deşi am trecut poate cu oarecare uşurinţă peste aceste activităţi, ele au fost momente deosebite, atât pentru cei care au participat activ la ele, cât şi pentru privitori. Au fost zile de sărbătoare pentru militarii şi cetăţenii Buzăului, dar pregătite cu multă trudă de organizatori. Dovadă stau nu doar buna lor desfăşurare, dar şi numărul mare de participanţi din societatea civilă, reprezentanţi ai presei, oficialităţi, rude şi cunoscuţi ai militarilor, buna colaborare cu instituţiile statului sau ale administraţiei locale, dar şi cu celelalte unităţi militare din garnizoană.

Sprijinul de care se bucură instituţia militară, în general, şi Divizia 2 Infanterie, în special, în cadrul comunităţii locale este iar un fapt demn de menţionat. De altfel, nici nu e de mirare, de vreme ce Buzăul este, probabil, a doua mare garnizoană a ţării...

Au fost îndeplinite, iată, toate premisele pentru o frumoasă manifestare a respectului şi preţuirii pentru instituţia militară şi istoria de glorie a Armatei a 2-a. La mulţi ani, aşadar, Diviziei 2 Infanterie "Getica", cea care duce mai departe tradiţiile de luptă şi meritele acesteia!

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 128
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 144

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

Sublocotenent Andreea Ciontu, la tragere cu pistolul pe timpul exerciţiului "Histria-15"
Publicat pe 12.10.2015
Era o zi de toamnă liniştită, care părea normală pentru majoritatea dintre noi, însă nu şi pentru mine. Era data de 7 septembrie 2015 şi cu toţii...
În prima zi a manifestării, în aula "Basil Iorgulescu" a Bibliotecii Judeţene s-a desfăşurat sesiunea de comunicări cu tema: "Pamfil Şeicaru pe frontul politicii instinctului naţional".
Publicat pe 27.10.2015
Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu", în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "V. Voiculescu" şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău a organizat, în...

Comentarii