Divizia Multinaţională de Sud-Est continuă 100 de ani de tradiţii militare

În ziua de 16 august 2016, la comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est s-a desfăşurat un ceremonial dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea, în 1916, a Armatei 1 de operaţii. Prin transformarea Diviziei 1 Infanterie în Divizia Multinaţională de Sud-Est s-au preluat şi tradiţiile de luptă ale Armatei 1 de operaţii.

La manifestare au fost prezenţi: general-maior dr. Dumitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Marius Harabagiu, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, militari din comandamentul Diviziei Multinaţionale, precum şi o parte din personalul care a fost încadrat în comandamentul Diviziei 1 Infanterie "Dacica".

În deschiderea activităţii a vorbit, cu multă emoţie în glas, generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu, comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, mulţumind invitaţilor pentru prezenţă şi arătând că "(...) Ceea ce ne dorim astăzi este să vă dovedim că tradiţiile de luptă ale Armatei 1 de operaţii sunt păstrate la loc de cinste în acest comandament şi, totodată, să comemorăm jertfele eroilor căzuţi pe câmpurile de bătălie în Primul şi al Doilea Război Mondial (...). Şi foarte important este că am reuşit să păstrăm locul pentru muzeul unităţii, pe care o să-l inaugurăm puţin mai târziu (...). Păstrând denumirile sălilor de adunare aşa cum erau la Divizia 1: «Burebista» şi «Decebal», păstrând statuile acestora la intrarea în comandament şi, cu ajutorul muzeului, eu zic că oferim posibilitatea şi plăcerea militarilor noştri să le explice celorlalţi militari, din ţările partenere, ce înseamnă pentru noi Burebista şi Decebal (...)".

După citirea mesajului ministrului apărării naţionale cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Armatei 1 de operaţii, generalul de brigadă Gheorghe Vişan a prezentat, pe fond muzical în surdină şi cu imagini proiectate pe ecran, timp de mai multe minute, istoria Armatei 1 de operaţii şi etapele parcurse de aceasta, cu desfiinţările şi reînfiinţările sale, începând cu 1916, până la Armata 1 de la Bucureşti (1980), Corpul 1 Armată Teritorial "General loan Culcer" şi Divizia l Infanterie "Dacica". A încheiat pledoaria cu apariţia Diviziei Multinaţionale de Sud-Est.

În alocuţiunea sa, generalul-maior Dumitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, a ţinut să  precizeze, printre altele, că "Istoria este cea care, de fiecare dată, ne-a arătat cine suntem şi cât valorăm (...). Tot referitor la istorie, cea recentă de astă dată, aş vrea să vă mai aduc aminte (...) că tot în această sală am făcut unele promisiuni personalului din comandamentul Diviziei 1 Infanterie, promisiuni care s-au îndeplinit în totalitate. Consider că de fiecare dată este foarte important să fie concordanţă între vorbă şi faptă. (...). Tot ceea ce am reuşit şi ceea ce este astăzi aici, din punctul meu de vedere, consider că este normalitate, chiar dacă sunt unii care cred că standardele sunt foarte înalte. Eu cred că ceea ce s-a realizat aici trebuie să facem peste tot în Forţele Terestre şi, de ce nu, în toată armata".

În încheierea activităţii din Sala de festivităţi "Burebista", generalul-maior (rz.) Nicolaie Dohotariu, comandant al fostei Divizii 1 Infanterie "Dacica", a spus: "Mă încearcă o imensă bucurie că am posibilitatea să vă revăd, pe toţi, foşti colaboratori, actualmente în funcţii importante, foşti colegi şi prieteni. Mă bucur din tot sufletul să fiu aici, cu dumneavoastră dar, în acelaşi timp, vă mărturisesc că am avut o nedumerire în momentul în care am primit invitaţia. M-am mirat că, iată, Alianţa Nord-Atlantică preia tradiţii ale armatei române (...). În acelaşi timp, mă bucur că în urma Diviziei 1 Infanterie «Dacica» rămâne o structură de elită, din toate punctele de vedere, atât din cel al nivelului de pregătire, cât şi din cel al dotărilor şi al amenajării spaţiilor (...). Şi mă bucur foarte mult, din nou, că şeful Statului Major al Forţelor Terestre nu consideră a fi un standard nivelul la care s-a ajuns aici, dimpotrivă, consideră a fi o stare de normalitate. Din păcate, în zilele noastre, starea de normalitate a devenit un standard pentru mulţi. Poate vom reuşi să scăpăm de acest standard şi să-l numim «stare de normalitate»".

Înainte de fotografia de grup, făcută în faţa comandamentului diviziei, toţi cei prezenţi au participat la inaugurarea muzeului comandamentului şi au vizionat exponatele aşezate conform etapelor parcurse de la înfiinţarea Armatei 1 de operaţii, până la Divizia Multinaţională de Sud-Est.

 (Mulţumim colegilor de la "Curierul armatei" pentru acceptul de a difuza materialul în website-ul "Revistei Forţelor Terestre" – n.red.)

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 105
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 124

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,202
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,565

Citeşte şi:

Comentarii