Aniversare la Batalionul 1 CIMIC

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 02.09.2016

Aniversare la Batalionul 1 CIMIC

Joi, 1 septembrie, la sediul unităţii a avut loc aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Batalionului 1 CIMIC, structură unicat a Armatei României al cărei domeniu de expertiză se referă la relaţiile civili-militari, structură aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre.

Pentru a creiona un scurt istoric al structurii sărbătorite, amintim că la 01.09.2001 a fost înfiinţat Grupul 1 CIMIC, subordonat Corpului 1 Armată Teritorial. Ulterior, în anul 2004, Grupul 1 CIMIC devine Batalionul 1 CIMIC (B.1 CIMIC) care, în urma restructurării eşalonului superior, începând cu anul 2008 se subordonează Diviziei 1 Infanterie „Dacica”. Ulterior, din 01.01.2012, Batalionul 1 CIMIC trece în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT).

Legat de activităţile desfăşurate până în prezent, este de menţionat faptul că B.1 CIMIC s-a alăturat, în anul 2006, cu structuri operaţionale, Grupului CIMIC SUD, devenit ulterior Grupul CIMIC Multinaţional. De asemenea, personal specializat şi echipe tactice CIMIC din cadrul unităţii participă la exerciţii şi misiuni, interne ori internaţionale, în cadrul unor structuri de la toate nivelurile, de la cel tactic, la cel strategic, B. 1 CIMIC fiind prezent atât în teatrele de operaţii ale NATO (Afganistan, Irak, Bosnia, Kosovo), cât şi în cadrul misiunilor cu observatori desfăşurate sub egida ONU.

Aniversarea de astăzi a beneficiat de expertiza specifică personalului din structurile CIMIC nu doar în partea de prezentare a materialelor şi activităţilor proprii, ori a exerciţiului demonstrativ, dar şi în ceea ce priveşte organizarea de ansamblu. Aceasta s-a dovedit a fi una de înalt nivel, foarte minuţios pregătită, cu toate că evenimentul a fost destinat unei asistenţe formate îndeosebi din oameni mai „de-ai casei”, creându-se astfel o atmosferă oarecum intimă, caldă, familială. Şi nu e de mirare, întrucât au fost invitaţi foştii comandanţi ai structurii, şefi ierarhici, parteneri civili şi militari ai unităţii, inclusiv străini.

În cadrul ceremonialului militar care a deschis sărbătoarea de astăzi, colonelul Dorin Toma, şeful G3 din cadrul Componentei Operaţionale Terestre (COT), a dat citire mesajului şefului SMFT. În alocuţiunea sa, şeful de stat major al COT, colonelul Dorel Miron, a punctat specificul aparte al unităţii, precum şi parcursul acţional al acesteia.

Colonelul în rezervă Gheorghiţă Teodorescu, primul comandant al unităţii, a rememorat începuturile „cimicarilor”, de la un mic birou, încadrat cu doi militari, până la o structură de sine-stătătoare, şi apoi batalionul care este astăzi. La fel, alt fost comandant, colonelul dr. Valerică Cruceru, a amintit despre „crearea din nimic” a acestei structuri speciale din cadrul armatei. La rândul său, colonelul în rezervă Silvian Rădulescu, şi el fost comandant aici, a evocat provocările pe care B.1 CIMIC le-a avut de înfruntat în cadrul diverselor exerciţii internaţionale de anvergură.

În cadrul ceremonialului au fost conferite distincţii unor militari ai unităţii din partea SMFT, iar comandantul batalionului, locotenent-colonel Georgică Dumitru-Costache, a răsplătit cu certificate de merit activitatea unor militari şi civili din cadrul unităţii, dar şi a partenerilor americani invitaţi şi a foştilor comandanţi.

La final, a fost prezentat un exerciţiu demonstrativ menit a arăta tuturor celor de faţă capabilităţile şi nivelul de expertiză al personalului unităţii. Invitaţii au putut vedea cum este organizat un centru CIMIC operaţional, un punct de distribuire a materialelor pentru asistenţă umanitară, un punct de asistenţă medicală, materiale specifice unui pluton CIMIC, dar şi modul de acţiune în teren. Scenariul exerciţiului a permis asistenţei să înţeleagă complexitatea şi gradul de periculozitate a activităţilor pe care personalul batalionului le are de înfruntat pentru îndeplinirea misiunilor specifice.

Deosebit de spectaculoase, acţiunile militarilor au încântat mai ales copiii, prezenţi şi ei la această zi aniversară.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 128
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 144

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

Flotări pentru veterani
Publicat pe 25.08.2016
Ca răspuns la provocarea lansată de plutonierul-adjutant principal Florea Sas, subofiţerul de comandă al Statului Major General, omologul său de la...

Comentarii