Centenarul artileriei şi rachetelor antiaeriene

Luni, 19 septembrie, în poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, militarii din structurile de artilerie şi rachete  antiaeriene ale forţelor terestre şi aeriene au sărbătorit o sută de ani de când, în timpul manevrei de la Flămânda, artileriştii antiaerieni români au doborât un avion inamic pe malul românesc al Dunării. Această primă victorie a făcut ca ziua de 19 septembrie 1916 să fie adoptată ca zi a armei Artilerie şi Rachete Antiaeriene.

La activitatea desfăşurată în tabăra de instrucţie şi poligonul de trageri sol-aer din Capu Midia au participat: şeful Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din forţele terestre şi aeriene, cadre militare în activitate, în rezervă sau în retragere.

Programul zilei a debutat cu ceremonia de decorare a Drapelului de luptă al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer din Statul Major al Forţelor Aeriene şi de înmânare a Emblemei de Onoare a Statului Major General Regimentului 50 Rachete Antiaeriene “Andrei Mureşianu”, Regimentului 53 Rachete Antiaeriene “Tropaeum Traiani”, Regimentului 61 Rachete Antiaeriene “Pelendava”.

„[...] În trecut, au fost etape foarte bine caracterizate, pe care domnii generali şi ofiţeri în rezervă şi în retregere, prezenţi astăzi, le-au parcurs cu profesionalism şi devotament. Pentru noi, cei în activitate, acestea constituie cel puţin momente de reflecţie, astfel încât să ne putem ridica măcar la nivelul lor de ambiţie şi să reuşim să facem ca evoluţia acestei arme să cunoască un ritm mai susţinut.[...] Nevoia de dezvoltare a acestei arme este poate mai clară şi mai evidentă ca oricând, iar deciziile şi programele de înzestrare trebuie să ţină cont că arma artilerie şi rachete antiaeriene necesită atenţia cuvenită, în conformitate cu tot ceea ce înseamnă dezvoltările şi ameninţările în spectrul apărării antiaeriene la nivel regional şi global. [...]" - a spus, printre altele, în cuvântul său, generalul Nicolae-Ionel Ciucă.

Vizionarea expoziţiei cu tehnică militară a fost următorul punct trecut pe agenda zilei, un moment prielnic pentru cei prezenţi de a vedea cu ce ne putem lăuda în domeniul artileriei şi rachetelor antiaeriene, dar şi locul potrivit de revedere a vechilor colegi, pentru militarii în rezervă şi retragere. Depănarea amintirilor celor mai vechi în armă a constituit şi un bun moment de reflecţie pentru cei tineri, cu mai puţină experienţă.

În memoria eroilor artilerişti şi rachetişti antiaerieni ce au vegheat şi au apărat spaţiul aerian al României, cei prezenţi au participat şi la dezvelirea unei plăci comemorative.

Demnă de remarcat este şi colaborarea, la nivel înalt, între artileriştii şi rachetiştii antiaerieni şi Romfilatelia, care au folosit acest moment aniversar pentru introducerea în circulaţie a emisiunii tematice aniversare “Centenarul Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene”.

Vremea, destul de capricioasă, a oferit totuşi gazdelor posibilitatea de a parcurge şi mult aşteptatul punct de pe ordinea de zi – exerciţiul de trageri reale, iar pentru modul exemplar în care s-a desfăşurat şi acest ultim moment al programului, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a ţinut să mulţumească artileriştilor şi rachetiştilor antiaerieni, la finalul activităţii şi, de asemenea, să-i felicite personal pe cei care s-au evidenţiat în mod deosebit.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 43
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 181
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 156

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

Publicat pe 18.09.2016
Militarii din structurile de artilerie şi rachete antiaeriene ale forţelor terestre au executat sâmbătă, 17 septembrie, trageri de luptă în poligonul...
Publicat pe 24.06.2019
În perioada 10-25 iunie, Batalionul 1 Rachete Antiaeriene OSA-AKM din cadrul regimentului execută, în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare...
Lansare de pe complexul 2K12M KUB
Publicat pe 29.05.2015
Miercuri, 27 mai 2015, în poligonul de trageri sol-aer Capu Midia s-a desfăşurat exerciţiul "Blue Shield 15", în care militarii Regimentului 53...
Artileriştii antiaerieni braşoveni au participat la exerciţiul cu trageri de luptă „Piatra Craiului 16.11”, în poligonul TIPTSA Capu Midia
Publicat pe 25.04.2016
În perioada 8-22 aprilie, militarii Batalionului 228 Apărare Antiaeriană "Piatra Craiului" au participat la exerciţiul cu trageri de luptă „Piatra...

Comentarii