PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Tur de forţă pe potecile Ciucaşului
surugiu.cristian@forter.ro
Publicat pe 10.10.2016
Înaceste zile de mijloc de octombrie, pe crestele munţilor toamna şi-a dat întâlnire cu iarna şi parcă se grăbeşte sa-i lase suratei sale ce-a mai rămas din timpul anotimpului arămiu.
Pe fondul acestui prag, dintre toamnă şi iarnă, militari şi personal civil din comandamentul Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" au executat duminică, 9 octombrie, un scurt tur de forţă pe potecile Ciucaşului.
Elementul de noutate a fost că, pe lângă militari şi personal civil, au fost invitaţi să participe şi membri de familie şi astfel, juniorul expediţiei a fost Mihai, fiul plutonierului-adjutant Neagu Petre, care, la cei 12 ani, a fost, pe tot traseul, în plutonul fruntaş al grupului. De admirat a fost şi prestaţia doamnei Maria Rugină, care, pentru o zi, a lăsat deoparte cifrele şi tabelele cu care operează zilnic în structura financiar-contabilă a unităţii şi, chiar dacă a trecut pragul unei jumătăţi de secol, a parcurs fără probleme cei 700 de metri diferenţă de nivel ai traseului.
Intrarea în traseu s-a făcut la primele ore ale dimineţii, pornind de la cabana Muntele Roşu, cu o urcare uşoară, urmând poteca marcată cu bandă galbenă până la fântâna "Profesor Nicolae Ioan", unde toată lumea şi-a refăcut stocul de apă. A urmat apoi poate cea mai dificilă etapă a marşului, urcarea spre cabana Ciucaş. După un scurt popas la cabană, am pornit spre Vârful Ciucaş, cu soarele stăpân pe cerul de toamnă, pe poteca ce trece pe sub Tigăile Mari (denumire regăsită pe hărţi cu toate că aceşti maiestuoşi uriaşi tăcuţi de piatră nu aduc la chip cu niciun fel de tigaie cunoscută de mine, publicaţia „Munţii noştri” în nr.34 recomandând denumirea de Ţiglăi), prin şaua Tigăilor, iar de aici, pe o ceaţă veritabilă şi cu solul acoperit de câţiva centimetri de zăpadă, am parcurs ultima etapă de urcare spre vârf.
Pe Vârful Ciucaş, vânătorii de munte, colegii civili şi membrii familiilor care i-au însoţit pe militari au desfăşurat Drapelul României şi steagul de identificare al Batalionului 22 Vânători de Munte pentru "Gloria şi Onoarea Vânătorilor de Munte!".
Coborârea s-a făcut pe partea de nord-est a Tigăilor Mari, iar de la cabana Ciucaş s-a intrat pe traseul pe care s-a urcat.
"Pentru astăzi am ales un traseu puţin mai uşor faţă de cele cu care suntem obişnuiţi, ţinând cont că avem alături de noi colegi civili, precum şi membri ai familiilor noastre. Ne bucurăm foarte mult că sunt alături de noi şi aici, pe munte, şi le mulţumim pentru asta!” - ne-a relatat maiorul Liviu Gaiţă.
Comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia", colonel Gabriel Ionel Moglan, şi-a însoţit subordonaţii pe muntele Ciucaş şi ne-a vorbit despre ceea ce urmează să desfăşoare militarii batalionului în perioada următoare: „Prin această activitate noi, militarii Batalionului 22 Vânători de Munte, dăm startul activităţilor pe care le vom desfăşura pentru a sărbători Ziua Armatei, Centenarul Vânătorilor de Munte şi Ziua Brigăzii 61 Vânători de Munte. Urmează o perioadă intensă, vom desfăşura mai multe tipuri de activităţi – tura de astăzi a fost doar începutul. Urmează expediţia pe Vârful Moldoveanu, care, din anul 1996, se desfăşoară an de an, am organizat o serie de concursuri sportive, suntem parte din Ştafeta de onoare de reconstituire a marşului primului batalion de vânători de munte din Primul Război Mondial, avem Ziua Porţilor Deschise, participăm la ceremoniile de la Târgu Ocna, Cireşoaia, Sfântu Gheorghe şi Braşov şi vom încheia pe 4 noiembrie, cu Balul Vânătorilor de Munte".
Cristian, fiul maiorului Liviu Gaiţă, nu a venit doar cu tatăl său în această expediţie, fiind însoţit şi de prietenul şi colegul Emilian Bunghez. Dacă pentru Cristian, vânătorii de munte nu reprezintă o noutate, pentru Emilian este prima oară când se află pe munte alături de cavalerii florii de colţ. Cristian este mândru de tatăl său, pentru că face parte din categoria oamenilor care prin ceea ce fac îşi apără ţara şi cel mai mândru este că tatăl său a făcut asta şi departe de ţară, în Afganistan. Pe de altă parte, Emilian a fost impresionat de vânătorii de munte: "Este o meserie interesantă, deloc uşoară, dar plină de satisfacţii. Nu oricine poate să facă ceea ce fac ei, iar pentru a face ceea ce fac vânătorii de munte cred că îţi trebuie foarte mult antrenament. Le urez La mulţi ani! pentru ziua lor, care va fi în curând, şi le mulţumesc pentru că astăzi m-au primit în mijlocul lor".
Plutonierul-adjutant Petre Neagu a fost însoţit de întreaga familie: cei doi copii şi soţia. "Noi începem să îmbătrânim şi trebuie să-i învăţăm şi pe cei care ne urmează, copii şi colegii mai tineri, regulile muntelui şi să le insuflăm dragostea pentru munte. Sunt bucuros că astăzi cei mici au mers poate mai bine decât adulţii, sunt mândru de ei şi sper să urmeze calea aceasta a noastră, a vânătorilor de munte”.
Au fost în mijlocul vânătorilor de munte din Sfântu Gheorghe şi colegii noştri Dan Nistor şi Nicuşor Comănescu.
Revenim cu materiale despre activităţile desfăşurate de vânătorii de munte, pe parcursul desfăşurării acestora.
Comentarii