PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Ceremonie militară în memoria eroilor români, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Bucureşti
Publicat pe 25.10.2016

La Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, Bucureşti, a avut loc o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a eroilor căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei în cele două războaie mondiale.
Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa prim-ministrului Dacian Cioloş şi a locţiitorului şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea. După slujba religioasă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, a urmat ceremonialul depunerii de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, de către reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Public, Guvernului României, Ministerului Apărării Naţionale, structurilor din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", precum şi Fundaţiei "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă".
A început marşul vânătorilor de munte
După încheierea ceremonialului depunerii de coroane şi flori, locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea, a înmânat Drapelul României plutonului format din vânătorii de munte ai Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" din Curtea de Argeş. Drapelul va fi purtat de către fiecare pluton în marşul comemorativ pe care vânătorii de munte români îl refac în memoria primei unităţi de acest tip înfiinţată în 1916, la Bucureşti, din efectivele Şcolii de Schiori.
Spre deosebire de marşul iniţial, care a fost executat de primii vânători de munte pe jos, de la Bucureşti la Târgu Neamţ, timp de o lună, marşul din această perioadă va fi mai lung şi se va desfăşura pe durata unei săptămâni, în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie.
Marşul va avea nouă etape, iar militarii se vor deplasa pe jos în localităţile de staţionare şi pe roţi în afara acestora. Plutoanele sunt constituite din militari ai unităţilor din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" şi din Batalionul 26 Vânători de Munte "Avram Iancu", pe itinerariul: Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Mărăşeşti – Bacău – Târgu Neamţ – Topliţa – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Braşov. Drapelul naţional, înmânat de către generalul-locotenent Adrian Tonea, va fi purtat de către vânătorii de munte pe întreg itinerariul şi predat, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor din fiecare localitate de pe traseu, următorului pluton.
Începând cu data de 30 octombrie, când va avea loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori la Mausoleul Vânătorilor de Munte din Târgu Neamţ, ocazie cu care se va efectua şi schimbul de ştafetă, vânătorii de munte vor fi însoţiţi, pe ultima parte din traseu, şi de către o echipă a publicaţiei noastre.
Comentarii