Centenarul Vânătorilor de Munte - Schimb de ştafetă la Bacău

Schimb de ştafetă în Piaţeta "Vasile Alecsandri" din municipiul Bacău între Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" şi Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă"

 

"Suntem vânători de munte,
Noi luptăm pe 'nalte stânci,
Moartea nu ne înfioară,
Nici prăpăstiile adânci...".

-
au fost versurile marşului pe care militarii detaşamentului din Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" l-au intonat pe ultima etapă a deplasării de la Mărăşeşti la Bacău.

Aşteptaţi în onor de camarazii de la Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă", detaşamentul vânătorilor de munte din Sfântu Gheorghe a intrat la ora 11:30 în Piaţeta Vasile Alecsandri, fiind întâmpinaţi de comandanţii celor două batalioane de vânători de munte, colonel Gabriel Moglan şi colonel Marian Dragomir, precum şi de reprezentanţi ai autorităţilor publice ale municipiului Bacău.

După intonarea Imnului naţional al României şi oficierea serviciului religios, sublocotenentul Florin Nicoară a predat Ştafeta de onoare.

"Domnule sublocotenent, iau în primire Drapelul naţional, în cinstea înfiinţării primului batalion de vânători de munte în anul 1916!" - a spus cu fermitate locotenentul Adrian-Ciprian Iriciuc, comandantul detaşamentului format din militarii Batalionului 17 Vânători de Munte, la preluarea Ştafetei de onoare.

Au urmat comenzi scurte, executate cu precizie, şi vânătorii de munte dorneni şi-au început marşul. Drapelul naţional va fi purtat până la Târgu Neamţ de plutonierul Adrian Samuilă Niga, pentru a-l preda mai departe camarazilor de la Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu".

Duminică, 30 octombrie, ora 13:00, în cadrul ceremoniei ce se va desfăşura la Mausoleul Vânătorilor de Munte din Târgu Neamţ, detaşamentul format din cercetaşii Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" vor prelua Drapelul naţional, pentru a-l duce către următoarea destinaţie a acţiunii de reconstituire a marşului de la Bucureşti la Târgu Neamţ, efectuat de primul batalion de vânători de munte, înfiinţat prin transformarea Şcolii de schiori din Bucureşti.

Cuvintele la ordinea zilei auzite în această perioadă sunt: onoare, mândrie, sacrificiu, istorie, vânători de munte.

"Sunt mândru că am avut onoarea de a fi numit să port simbolul acestui marş, Tricolorul, de la Mărăşeşti până aici, la Bacău. Preluarea Drapelului la Mausoleul de la Mărăşeşti, un loc atât de încărcat de istorie, a fost un moment foarte emoţionant pentru mine. Aş fi făcut orice sacrificiu pentru ca Ştafeta de onoare, Tricolorul României, să ajungă la destinaţie. Asta am simţit la Mărăşeşti, asta simt şi acum!" – ne-a mărturisit caporalul Augustin-Cristian Avram, portdrapelul detaşamentului din Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia".

Pentru sublocotenentul Florin Nicoară, desemnarea de a comanda detaşamentul vânătorilor de munte din Sfântu Gheorghe a fost o încununare a tuturor eforturilor depuse pentru a deveni vânător de munte: "... şi sunt mândru că, alături de subordonaţii mei, mi s-a oferit şansa de a parcurge o mică parte din cei aproximativ cinci sute de kilometri făcuţi pe jos de înaintaşii noştri, precum şi de a reprezenta Batalionul 22 Vânători de Munte la reconstituirea unui eveniment atât de important pentru noi, vânătorii de munte".

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 83
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 110

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,185
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,551

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 2,078

Citeşte şi:

Înaceste zile de mijloc de octombrie, pe crestele munţilor toamna şi-a dat întâlnire cu iarna şi parcă se grăbeşte sa-i lase suratei sale ce-a mai...

Comentarii