Centenarul Vânătorilor de Munte - Sărbătoare la Târgu Neamţ

Ceremonie militară şi religioasă la Monumentul - mausoleu al Vânătorilor de Munte de pe Culmea Pleşului, Tîrgu Neamţ

 

Pe Culmea Pleşului, înălţime ce se ridică asemeni unui zid de apărare pe partea de nord-est a oraşului Târgu Neamţ, s-a desfăşurat duminică, 30 octombrie,  o amplă ceremonie militară şi religioasă de comemorare a vânătorilor de munte ce au scris cu propriul lor sânge pagini de glorie în istoria Războiului de Reîntregire a neamului.

Alături de apărătorii crestelor Carpaţilor Orientali, la Monumentul-mausoleu al Vânătorilor de Munte au fost prezenţi generalul Ştefan Dănilă, consilier al ministrului apărării naţionale, comandanţii Brigăzilor 61 şi 2 Vânători de Munte, general de brigadă  Marius Giurcă şi general de brigadă  Tudorică Petrache, reprezentanţi ai Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt", oficialităţi din administraţia publică a oraşului Târgu Neamţ, reprezentanţi ai structurilor din sistemul naţional de apărare, militari în rezervă şi retragere, precum şi cetăţeni ai oraşului Târgu Neamţ.

După primirea oficialităţilor şi intonarea Imnului naţional al României, a urmat o frumoasă slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru ţară şi a celor 196 de eroi înhumaţi pe locul unde s-au instruit primii vânători de munte, Culmea Pleşului.

Un moment important al ceremoniei de la Monumentul-mausoleu al Vânătorilor de Munte a fost dezvelirea plăcii aniversare, care marchează împlinirea a 100 de ani de existenţă a vânătorilor de munte, de către primarul oraşului Târgu Neamţ, Vasilică Harpa, şi comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", general de brigadă  Marius Giurcă, moment urmat de ceremonialul depunerii de coroane.

Adresându-se vânătorilor de munte, generalul Ştefan Dănilă a transmis salutul ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, detaşamentelor de onoare care refac traseul constituirii importantului corp de armă şi a îndemnat la reflexie privind dificultăţile prin care au trecut înaintaşii noştri.

"La acest ceas aniversar, vânătorii de munte se prezintă în faţa dumneavoastră cu o structură eficientă, viabilă şi vă asigurăm că întotdeauna vânătorii de munte îşi vor face datoria deplină, fie că este vorba de crestele Carpaţilor, fie că este vorba de deşertul arzător al Afganistanului". – a declarat, în discursul său, generalul de brigadă Marius Giurcă.

Punctul culminant al ceremoniei de la Monumentul-mausoleu al Vânătorilor de Munte a fost momentul în care locotenentul Adrian-Ciprian Iriciuc, comandantul detaşamentului format din militarii Batalionului 17 Vânători de Munte, a predat Ştafeta de onoare sublocotenentului Cristian Comoniţă, care, împreună cu subordonaţii săi, militari din subunitatea de cercetare a Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", vor duce Drapelul naţional către următoarea destinaţie – Mausoleul Eroilor de la Topliţa.

Activităţile care marchează împlinirea unui veac de la înfiinţarea trupelor de vânători de munte, desfăşurate la Târgu Neamţ, s-au încheiat cu defilarea executată de militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" pe Bulevardul Ştefan cel Mare, în aplauzele locuitorilor oraşului Târgu Neamţ.

La Mausoleul Eroilor de la Topliţa, ştafeta va fi predată mai departe luni, 31 octombrie, ora 12.00.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 126
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 143

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

Comentarii