Centenarul Vânătorilor de Munte - Onor pentru ostaşii eroi

Mausoleul Eroilor de la Topliţa

 

„Ostaşi eroi din vechiul Regat:
Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici.
Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi să-nchină!”
Sunt cuvintele primului Patriarh al României, Elie Miron Cristea, săpate în placa de bronz de pe frontispiciul Mausoleului Eroilor de la Topliţa.

În acest loc sacru unde sunt depuse osemintele a 771 de ostaşi români căzuţi în timpul luptelor din Primul Război Mondial, luni, 31 octombrie, purtătorii Ştafetei de onoare, militari din subunitatea de cercetare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” au predat Drapelul naţional al României camarazilor din Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”, pentru a fi dus mai departe către următoarea destinaţie a marşului pentru cinstirea memoriei primilor vânători de munte din Armata României.

După oficierea serviciului religios de pomenire a eroilor înhumaţi în cripta Mausoleului Eroilor de la Topliţa, s-au depus coroane de flori la monument din partea Parlamentului României, a Primăriei Topliţa, a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi a Poliţiei Topliţa.

Ceremonia desfăşurată la poalele cotei 904, la Gura Secu, s-a încheiat cu intonarea Marşului vânătorilor de munte, urmată de defilarea militarilor din Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”.

În cursul zilei de 31 octombrie, după ajungerea în oraşul Topliţa, cavalerii florii de colţ din Miercurea Ciuc au defilat prin centrul oraşului în aplauzele topliţenilor, iar retragerea din oraş s-a făcut pe acordurile marşului „Treceţi batalioane române Carpaţii”.

Următoarea schimbare de ştafetă va avea loc marţi, 1 noiembrie, la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 43
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 181
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 156

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

Drapelul Naţional al României este arborat pe Vârful Moldoveanu de militarii Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia"
Publicat pe 29.10.2015
An de an, în preajma aniversării Zilei Vânătorilor de Munte, Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" desemnează un grup de militari care au ca...

Comentarii