Parada militară de 1 Decembrie

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 01.12.2016

Parada militară de 1 Decembrie

 

După doi ani de pauză, Parada militară, momentul culminant al sărbătoririi Zilei Naţionale a României, a revenit la Arcul de Triumf, marcând înfăptuirea statului naţional unitar român, acum 98 de ani.

Ziua Naţională a României este, fără îndoială, nu doar o "zi naţională", o zi festivă şi atât, ci este sărbătoarea de suflet a românilor, ea marcând încununarea dorinţei fireşti a oricărui popor, aceea de a fi reunit, în deplină suveranitate şi libertate, între aceleaşi graniţe. Iar în cazul românilor, poate mai mult decât al altor naţiuni, această dorinţă îndelung aşteptată a fost posibilă în mare măsură prin mijlocirea Armatei. De aceea, Parada militară de Ziua Naţională nu este atât un prilej de demonstraţie de forţă, cât mai ales de respect şi recunoaştere a meritelor şi sacrificiilor celor în uniformă pentru înfăptuirea şi existenţa acestei naţiuni.

Prezente la Arcul de Triumf, locul de desfăşurare a Paradei, au fost înalte oficialităţi ale statului, politice şi militare: preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloş, ministrul apărării naţionale, Mihnea Ioan Motoc,  şeful Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Dumitru Scarlat, alături de ceilalţi şefi ai categoriilor de forţe armate, de reprezentanţii sau şefii diferitelor instituţii militare şi civile, inclusiv reprezentanţi ai altor state, la care s-au adăugat veterani de război şi urmaşi ai acestora.

Deşi o zi rece din punct de vedere meteorologic, această zi de 1 Decembrie a fost una călduroasă pentru mulţimea adunată în jurul Arcului de Triumf, deopotrivă oficialităţi, invitaţi şi simpli spectatori. Defilarea nu a fost doar impresionantă, prin forţa pe care o degajă detaşamentele bine sincronizate şi echipate, ori coloanele cu tehnică militară, dar şi emoţionantă. Copii sau vârstnici, militari sau cât se poate de civili, fiecare în felul său a resimţit fiori de exaltare ori, poate, doar de nostalgie, fără doar şi poate şi de trăire patriotică, picuraţi în adâncul fiinţei de român de pasul cadenţat al militarilor, zgomotul motoarelor, roţilor şi şenilelor tehnicii terestre, ori al elicelor şi turbinelor "păsărilor de oţel".

Ceremonia a început, după întâmpinarea preşedintelui României de către Garda de Onoare, cu intonarea Imnului Naţional al României de către muzicile reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, ale Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi ale Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava", împreună cu corul studenţilor Academiei Tehnice Militare. În semn de salut, în acest timp bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă a executat 21 de salve de tun.

Dispozitivul de defilare, constituit din blocuri de paradă şi detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii, a fost condus de către generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General. De asemenea, la Paradă a participat şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Comandantul Paradei a fost urmat de către purtătorul Drapelului de luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, al Comandamentului Logistic Întrunit şi al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, apoi de către cei ai steagurilor de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii.

Ca o recunoaştere a rolului şi rezultatelor deosebite avute în cadrul misiunilor desfăşurate în teatrele de operaţii, primul detaşament a fost cel format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", echipaţi cu noua ţinută combat a forţelor terestre.

I-au urmat, şi în acest an, un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan: 50 din cei peste 180 de răniţi din 1996 şi până în prezent dau onorul de Ziua Naţională a României, cinstind astfel şi memoria celor 28 de militari ce şi-au sacrificat viaţa pentru ţară.

A urmat apoi detaşamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord-Atlantice, din care fac parte atât militari români, cât şi străini.

În continuare, după Drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Terestre, au defilat detaşamente din unităţi de diferite arme din această categorie de forţe, urmate apoi de militari ai Brigăzii de Informaţii şi de cei ai Brigăzii de Operaţii Speciale, dintre care un pluton echipat în noua ţinută de luptă, ce va intra în dotare începând cu anul 2017.

Au urmat detaşamentele celorlalte categorii de forţe şi comandamente, precum şi detaşamentele instituţiilor de învăţământ, apoi detaşamentele celorlalte structuri din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În încheierea blocului de paradă terestru au defilat Detaşamentul drapelelor de epocă (aparţinând unităţilor care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial), purtate de militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", precum şi Asociaţia "Tradiţia Militară", grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană, şi care, anul viitor, va da onorul preşedintelui Franţei, la Verdun.

Din cadrul blocului de paradă al tehnicii militare, comandat de generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu, am remarcat, ca noutăţi, motocicletele ENDURO TIP MT 230, produse în Marea Britanie, precum şi ATV-urile de tip RANGER POLARIS 6×6, care au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în acest an.

Desigur că una din marile atracţii ale Paradei a fost defilarea celor circa 50 de mijloace aeriene, elicoptere şi avioane, inclusiv escadrila de avioane F-16, intrate de curând în dotarea forţelor noastre aeriene.

A fost o defilare frumoasă, aşa cum se cuvine de Ziua Naţională. Reuşita defilării nu a fost o întâmplare, ci rezultatul multor ore de exersare a militarilor participanţi, precum şi a unui intens efort de organizare şi îndrumare, efort la care au contribuit din plin şi militarii cu cele mai înalte funcţii din forţele terestre, de-a lungul întregii perioade de pregătire a acestei activităţi. Chiar înainte de începerea Paradei, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-locotenent Dumitru Scarlat, a ţinut să facă o ultimă trecere în revistă a tehnicii şi blocurilor de paradă, trecând pe la fiecare în parte, de-a lungul întregii coloane pregătite pentru defilare.

Şi pentru că ziua de 1 Decembrie e o zi festivă pentru toţi, urez românilor "La mulţi ani!" şi sărbătoare cât mai plăcută pe mai departe.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 83
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 110

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,186
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,551

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 2,078

Citeşte şi:

Comentarii