Proiectul „Invictus Games”, un pas important spre materializare

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 15.02.2017

Proiectul „Invictus Games”, un pas important spre materializare

Marţi, 14 februarie, a avut loc o nouă etapă a proiectului Invictus Games, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, şi a şefului Statului Major General, general Nicolae-Ionel Ciucă, marcată prin acordarea membrilor lotului lărgit al Invictus Team Romania a echipamentului şi legitimaţiilor sportive.

În cadrul evenimentului, desfăşurat în incinta Sălii de sport "Mihai Viteazul" a CSA Steaua Bucureşti, a fost prezentat stadiul actual al proiectului Invictus Team Romania – 2017, precum şi calendarul activităţilor ce se vor desfășura până la participarea la competiţia din Canada, programată în perioada 22-30 septembrie.

Cu acest prilej, cei 33 de sportivi selecţionaţi, toţi militari răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan ori Irak, marea lor majoritate încă în activitate, îşi încep primul cantonament de pregătire, care se va desfăşura în perioada 15-24 februarie. Odată cu primirea legitimaţiilor de sportivi ai CSA Steaua Bucureşti, militarii au primit şi primul set de echipament de antrenament, achiziţionat cu fonduri asigurate de Asociaţia de caritate din Armata României "Camarazii".

Lotul sportiv se va pregăti pentru mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi, respectiv: atletism, canotaj în sală (la simulator), ciclism, powerlifting, tir cu arcul, înot şi volei din şezut.

Dacă ar fi să parafrazăm, deşi un pas mic pentru oameni, activităţile la care am asistat reprezintă un pas mare înainte pentru proiect, prin ieşirea acestuia „în lume” într-o formă cât se poate de concretă şi de vizibilă (fapt pentru care au şi fost invitaţi şi au onorat invitaţia mai mulţi reprezentanţi ai presei militare şi civile).

De altfel, a fost vorba despre o mulţime de paşi, mai mici sau mai mari, dar coerent şi perseverent realizaţi, pentru a se ajunge în acest stadiu - rodul unui efort al multor oameni de luni şi ani de zile, precum şi al unei implicări a factorilor decidenţi de la cel mai înalt nivel.

Activităţile au cuprins şi o prezentare a proiectului, realizată de către colonelul Nicolae Anghelescu, managerul său, al cărui rol şi implicare necesită, pentru a le putea descrie, un plural pentru expresia „a pune umărul”.

În cadrul prezentării, colonelul Anghelescu a făcut o descriere a ceea ce înseamnă Invictus Games, de unde a pornit şi care este scopul său (lucruri nuanţate şi în cadrul unui scurt interviu pe care a avut amabilitatea de a ni-l acorda în afara cadrului oficial al evenimentului, prezentat în continuarea materialului de faţă), dar şi etapele parcurse până în acest moment, detalii privind costurile, participanţii, măsurile luate pentru a se realiza cadrul instituţional necesar derulării proiectului.

În continuare, a fost prezentat lotul lărgit al României pentru ediţia din acest an, Invictus Games Toronto 2017, respectiv cei 33 de militari, dintre care vor fi selectaţi cei 15 sportivi ce vor forma echipa care se va deplasa în luna septembrie în Canada.

După înmânarea legitimaţiilor şi echipamentelor sportive fiecăruia dintre militarii din lotul lărgit, şeful Statului Major General a rostit un discurs despre proiectul şi „spiritul Invictus”, de care a luat contact încă din toamna anului 2014, odată cu startul "Ştafetei Veteranilor". Generalul Nicolae-Ionel Ciucă şi-a exprimat bucuria de a-i revedea pe camarazii aflaţi în această zi într-o formulă pentru care, după cum declară, „s-a trudit foarte mult la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, cu toate demersurile tehnice şi cu toate eforturile de voinţă, pentru a putea să ne demonstrăm profesionalismul”, nu doar în teatrele de operaţii, dar şi în planul recuperării şi reintegrării celor care au avut de suferit în teatrele de operaţii.

„Avem toate motivele să credem că vom reuşi ca, în continuare, atât la nivelul ministerului, cât şi împreună cu celelalte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, cu diferite contribuţii din partea societăţii civile, să ducem până la capăt acest proiect. Este cât se poate de încurajator tot ceea ce am reuşit să realizăm împreună, cu toţi cei care s-au implicat în diversele faze ale acestui proiect” - a adăugat şeful Statului Major General, alături de faptul că există o foarte bună colaborare cu camarazii canadieni. Generalul Ciucă a încheiat prin a-şi exprima încrederea că acest proiect se va continua, cu sprijinul tuturor celor care o pot face, şi dincolo de anul 2017.

Ministrul apărării, Gabriel-Beniamin Leş, şi-a început cuvântul prin a adresa, retoric, întrebarea dacă cei prezenţi au idee ce impact au asupra oamenilor cu care s-au întâlnit de-a lungul vieţii, cu trimitere la lecţiile pe care „invictuşii” le pot oferi celorlalţi, trecând peste greutăţile lor, dând dovadă de puterea de a merge mai departe, de dârzenie şi curaj în a depăşi obstacolele. A adăugat că „Invictus, astăzi, nu este doar o poveste, ci o atitudine, o stare de spirit, un protest împotriva a tot ceea ce înseamnă indiferenţă şi neputinţă”. În încheiere, ministrul i-a felicitat atât pe cei înscrişi în acest proiect, militarii răniţi, cât şi echipa care l-a construit, în frunte cu generalul Ciucă, amintind şi de Asociaţia „Povestaşii”, unul din partenerii importanţi implicaţi în acest demers.

Revenind la discuţia purtată cu managerul proiectului (un titlu poate prea rece pentru a descrie efortul şi sufletul pe care le-a pus în slujba lui), colonelul Anghelescu, acesta descria Invictus Games drept „un proiect foarte coerent, bine sedimentat în spaţiul Europei Centrale şi cel transatlantic, un proiect iniţiat în anul 2014 de prinţul Henry de Wales al Marii Britanii, care are ca idee centrală refacerea trupului şi sufletului prin sport a militarilor care au dobândit diverse afecţiuni ca urmare a participării în teatrele de operaţii. In extenso, este dedicat şi celor care sunt în jurul acestor militari, familiilor, prietenilor, şi, în sens şi mai larg, societăţii. Proiectul îşi propune să cultive ideea de recuperare prin sport, de gândire pozitivă, de a căpăta forţă pentru a depăşi obstacolele printr-o reuniune de energii umane (pentru că la aceste competiţii participă sute de militari din diverse ţări), îşi propune să reverbereze această stare de spirit către societate, în ansamblul său. Apare astfel şi o componentă de educaţie în spiritul ideii de a învinge greutăţile, de a învinge prin puterea minţii, iar sportul ajută foarte mult la aceasta”.

În continuare, interlocutorul nostru a punctat că „dacă discutăm de spiritul acestui eveniment de mare anvergură internaţională dincolo de momentul Invictus Games Toronto 2017, el îşi propune să genereze tocmai o emulaţie a valorilor care domină proiectul, una dintre ele fiind aceea de a fi relaxat, de a privi dincolo de o sincopă apărută în viaţa ta, de a vedea jumătatea plină a paharului, şi aceasta nu o poţi face singur, de obicei. Cu cât ai mai mulţi oameni în preajmă, şi cu cât ai mai mulţi oameni cu care te afli într-o stare de rezonanţă, care îţi cunosc problemele şi care te tratează ca atare, ai şanse mai mari de a reuşi să faci faţă situaţiei”.

La întrebarea legată de posibilităţile de implicare ale altor persoane sau entităţi, colonelul Anghelescu a declarat: „Sunt bineveniţi şi alţi militari şi civili în jurul acestui proiect, care să-i susţină pe aceşti militari, să alerge, să facă ciclism sau înot alături de ei, pentru a încuraja racordarea lor la diverse evenimente sportive interne şi internaţionale, altele decât Invictus Games, astfel încât proiectul să nu fie doar o acţiune anuală singulară, ci să fie o stare de spirit care aduce o schimbare, o împrospătare la nivelul tuturor”.

În discuţia purtată, colonelul Nicolae Anghelescu a punctat şi faptul că proiectul pe care îl gestionează are o structură atipică pentru legislaţia actuală, având şi o componentă destul de importantă pe partea neinstituţională, necesară pentru susţinerea în totalitate a proiectului, dar încă insuficient dezvoltată. „Aceasta nu ne împiedică, totuşi, să ducem acest demers până la capăt” - a adăugat domnia sa.

În încheiere, interlocutorul nostru a descris Invictus Games ca „o pată de culoare în peisajul măsurilor de sprijin pentru militarii răniţi în teatrele de operaţii. Faţă de recuperarea medicală, acesta este un mod de recuperare mult mai plăcut şi care aduce beneficii pe termen lung, pentru că nu doar rezolvă, atât cât se poate, problema unei dizabilităţi fizice sau psihice, ci schimbă foarte multe în modul şi filozofia de viaţă a respectivei persoane, şi asta este o componentă importantă; învaţă să comunice mai bine, să fie mai tolerant, mai prietenos, să fie pozitiv, să fie mai raţional, mai calm  în relaţia cu cei din jur, iar până la urmă, acestea sunt valorile pe care le aduce sportul. Se întâlnesc militari din diverse arii sau culturi ale lumii, este şi aceasta o chestiune foarte importantă; faptul că faci un schimb de cunoaştere a obiceiurilor altor militari, a sistemului lor de gândire socială, de viaţă socială”.

Fiecare dintre militarii participanţi la proiectul Invictus are povestea lui, dar şi afecţiuni specifice care particularizează, astfel, procesul de pregătire; felul în care aceşti oameni deosebiţi, precum şi cei care-i sprijină şi îi instruiesc, vor găsi căi de a pune în valoare calităţile pe care le au, pot face obiectul unor viitoare alte articole. Le dorim succes şi multă perseverenţă, pentru a continua să fie exemple autentice pentru toţi cei cu poveşti de viaţă asemănătoare şi nu numai.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 128
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 144

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

De Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace, sărbătorită joi, 6 aprilie, o parte din militarii care participă la proiectul "Invictus...
Invictus Team România
Publicat pe 03.10.2017
„Invictus” provine din latină și înseamnă neînfrânt, neînvins sau necucerit. În anul 1875, William Ernest Henley a compus un poem cu același nume,...
O echipă "Invictus" porneşte de pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare în Ştafeta veteranilor de război
Publicat pe 15.03.2017
În cei peste 25 de ani de presă militară, rareori am fost surprins de întâmplări sau de gesturi din peisajul media. Am apreciat însă cu admiraţie...

Comentarii