Participarea militarilor din cadrul Brigăzii 8 LAROM la exerciţiul "Dynamic Front II"

Locotenent-colonel Florin COTEŢ
Publicat pe 17.03.2017

Participarea militarilor din cadrul Brigăzii 8 LAROM la exerciţiul "Dynamic Front II"

În perioada 26 februarie - 10 martie, un detaşament format din 20 de militari din Forţele Terestre Române, aparţinând Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani, a participat la Centrul de Simulare Multinaţional Întrunit (Joint Multinational Simulation Center) din Grafenwoehr, Germania, la exerciţiul multinaţional „Dynamic Front II”.

Exerciţiul „Dynamic Front II” (DF II), la care au luat parte aproximativ 1.400 de militari din Cehia, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, România, SUA şi Turcia, a avut ca scop testarea interoperabilităţii, antrenarea şi evaluarea structurilor de conducere şi execuţie, în vederea perfecţionării tehnicilor, tacticilor şi procedurilor specifice privind planificarea şi executarea sprijinului prin foc al artileriei la nivel corp de armată.

După o călătorie de aproape două zile, militarii Brigăzii 8 LAROM au ajuns într-una din cele mai mari baze de antrenament din Europa – Grafenwoehr, Germania. Deşi a parcurs un drum obositor, echipa este totuşi cu moralul ridicat, gândindu-se probabil la provocările unuia dintre cele mai mari exerciţii de specialitate la care va lua parte. Trecând cu uşurinţă peste disconfortul călătoriei, fiecare militar îşi exprimă entuziasmul prin împărtăşirea experienţei proprii în mediul internaţional şi făcând presupuneri şi predicţii despre cum va fi desfăşurat exerciţiul.

După o primă zi dedicată briefingurilor administrative şi operaţionale (la are iau parte comandantul detaşamentului împreună cu subofiţerul de comandă), dar şi acomodării şi în care se creează condiţiile de relaţionare între membrii detaşamentului şi militarii ţărilor aliate participante la exerciţiu, imaginea asupra "DF II" prinde mai mult contur.

A doua zi a adus cu sine partea de pregătire teoretică a exerciţiului, concomitent cu pregătirea (antrenarea) JCATS (Joint Conflict Tactical Simulation) pentru partea de simulare a activităţii. În cadrul acesteia au fost dezbătute aspecte privind scenariul tactic al exerciţiului, interoperabilitatea doctrinară US / NATO, precum şi provocările legate de cooperarea între diferite naţiuni din cadrul Alianţei, derivate din diferenţele culturale şi politicile de securitate specifice fiecărei ţări, în scopul dezvoltării şi consolidării interoperabilităţii între naţiunile participante.

O altă zi, alte activităţi: se începe în forţă cu un briefing de orientare a personalului participant asupra programului zilnic, concomitent cu antrenarea personalului JCATS. Se pun la punct detaliile privind comunicaţiile şi cele legate de conexiunile informatice între comandament şi structurile instruite. În a doua parte a zilei se continuă dezbaterile cu privire la procesul de analiză a misiunii şi stabilirea cursurilor de acţiune. Lăsarea întunericului prinde echipa într-un plin proces de coordonare şi cooperare cu partenerii străini, în scopul creşterii interoperabilităţii şi integrării depline în exerciţiul "DF II".

Ziua următoare, comandantul echipei participă la CUB (Commander Update Brief), unde sunt prezentate şi stabilite principalele direcţii de acţiune pentru următoarele 24 de ore. Echipa este implicată în procesul de targeting la nivelul unui corp de armată şi de foc întrunit, având ca scop definitivarea documentelor de planificare a acţiunilor artileriei. Spre finalul zilei sunt stabilite zonele de manevră ale artileriei şi astfel sunt create şi îndeplinite premisele de desfăşurare a mini-exerciţiului de simulare planificat a se desfăşura în ziua următoare.

La primele ore ale dimineţii începe mini-exerciţiul cu operatorii JCATS, sunt introduse zonele de manevră ale brigăzii de artilerie de câmp americane şi ale batalionului românesc de artilerie jucate în cadrul exerciţiului, sunt inserate în sistem primele ţinte. Echipa aşteaptă cu nerăbdare să demonstreze nivelul ridicat de cunoştinţe dobândite pe timpul antrenamentelor la care au participat înainte de începerea exerciţiului. Executarea misiunilor de foc se desfăşoară în paralel cu întocmirea documentelor de conducere a exerciţiului "DF II", planificat să înceapă în ziua următoare.

În ziua de începere a exerciţiului, după un scurt briefing desfăşurat la ora 08.00, se ordonă începerea exerciţiului: tot personalul este la staţiile de lucru. Deja în următoarea oră se trece la angajarea ţintelor planificate. Se demarează procesul de conducere a acţiunilor, concomitent cu planificarea acţiunilor viitoare. În centrul de operaţii se instalează calmul, seriozitatea, iar profesionalismul îmbracă atmosfera, demonstrându-se, încă o dată, nivelul de interoperabilitate atins în cadul Alianţei.  

În a doua zi a exerciţiului propriu-zis, lupta continuă conform scenariului stabilit. Echipa este integrată în procesul de angajare a ţintelor, în conformitate cu Planul de Angajare a Țintelor. Misiuni de foc, manevre şi situaţii tactice - sunt cuvintele-cheie ale zilei.

Tot astfel, până la final, echipa românească a fost confruntată constant cu noi provocări tactice, care au pus în valoare profesionalismul, seriozitatea şi capacitatea de adaptare a personalului participant.

Pe timpul exerciţiului au fost identificate unele lecţii, cum ar fi: eficientizarea relaţiilor de comandă şi control ale artileriei între aliaţi, continuarea demersurilor de a atinge un nivel acceptabil de interoperabilitate şi de armonizare între diferite sisteme de comandă şi control ale artileriei, pe de o parte, şi între aceste sisteme cu alte structuri şi/ sau microstructuri cu care artileria interacţionează sau pe care le sprijină (forţele de manevră, protecţia Forţei, managementul spaţiului aerian, forţele pentru operaţii speciale etc.), pe de altă parte.

Pentru militarii participanţi la exerciţiul din cadrul Brigăzii 8 LAROM a fost o experienţă unică de a coopera nemijlocit cu personalul comandamentului unei brigăzi de artilerie americane, de a împărtăşi cunoştinţele şi procedurile de întrebuinţare a artileriei cu aliaţii la nivelul unui comandament de corp de armată NATO, respectiv al unei divizii aeropurtate, dar şi o oportunitate de a-şi exprima profesionalismul, precum şi disponibilitatea de a contribui, în final, la asigurarea securităţii Alianţei Nord-Atlantice.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 128
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 144

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

În perioada 5-16 noiembrie s-a desfăşurat exerciţiul multinaţional „Joint Cooperation 2018” („JOCO 2018”), în regiunea Nienburg, din Germania. Având...
Militarii Brigăzii 8 LAROM au participat la două evenimente de instrucţie din cadrul celui mai mare exerciţiu multinaţional desfăşurat în regiunea...
Luni, 9 februarie, la baza militară Mihail Kogălniceanu a avut loc deschiderea oficială a exerciţiului multinaţional "Black Sea Rotational Force 15.1...

Comentarii