Schimbare la comanda Statului Major al Forţelor Terestre

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 03.04.2017

Ceremonia de schimbare a comenzii Statului Major al Forţelor Terestre

Luni, 3 aprilie 2017, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii celei mai mari categorii de forţe a Armatei României, între generalul-locotenent Dumitru Scarlat şi generalul-maior Marius Harabagiu.

Într-o onorantă prezenţă, invitaţi fiind ministrul apărării naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, secretarul de stat Mircea Duşa, fost ministru al apărării naţionale, şeful Statului Major General, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, ataşaţi ai apărării din mai multe ţări, generali şi ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, dar şi comandanţi de mari unităţi subordonate, generalul-locotenent Dumitru Scarlat a predat Drapelul de luptă şi comanda Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT)  generalului-maior Marius Harabagiu.

În cadrul discursului său, generalul-locotenent Dumitru Scarlat a făcut o scurtă trecere în revistă a unui parcurs de doi ani şi jumătate în fruntea celei mai numeroase structuri a armatei, parcurs încheiat mai repede decât îşi dorise iniţial, după cum a precizat, dar marcat de satisfacţia unor realizări, între care a amintit: înfiinţarea celor două structuri multinaţionale, din punct de vedere administrativ (Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO), modernizarea a ceea ce acum se numeşte Centrul Naţional de Instruire Întrunit de la Cincu, cu sprijinul Direcţiei Domenii şi al partenerilor SUA (Forţele Terestre şi Garda Naţională a statului Alabama ale SUA), şi, în general, cheltuirea în deplină legalitate a banului public.

De asemenea, fostul, de acum, şef al SMFT a mulţumit foştilor comandanţi ai acestei categorii de forţe de la care a moştenit o structură puternică şi care au pregătit valori care au dus mai departe spiritul de disciplină şi dorinţa de a face o muncă de calitate, de aceea „pentru mine, a comanda această structură a fost uşor".

Nu fără emoţie, generalul-locotenent Dumitru Scarlat a mulţumit tuturor colaboratorilor din cadrul SMFT, dar şi din alte structuri ale ministerului, precum şi partenerilor străini care s-au implicat în dezvoltarea capabilităţilor forţelor terestre. Nu în ultimul rând, mulţumiri au fost adresate şi şefilor pe care i-a avut de-a lungul timpului, care au avut încredere şi l-au numit "în toate funcţiile posibile de comandă şi de stat major din armată", inclusiv ministrului actual al apărării şi şefului Statului Major General, care l-au propus şi susţinut pentru următoarea funcţie, cea de reprezentant militar al României la NATO şi UE.

"Pentru mine, a fost o onoare şi un privilegiu să fiu şeful Statului Major al Forţelor Terestre în această perioadă" - a mai adăugat generalul-locotenent Dumitru Scarlat.

La primirea comenzii SMFT, generalul-maior Marius Harabagiu a mulţumit pentru încrederea acordată prin numirea în noua funcţie şi a făcut o scurtă prezentare a principalelor activităţi în care forţele terestre vor fi implicate pe termen scurt şi mediu. De asemenea, şi-a exprimat speranţa că noile alocări bugetare vor permite, prin modernizarea echipamentelor militare şi a tehnicii de luptă şi prin instruirea forţelor, şi pregătirea forţelor terestre pentru "războiul de mâine”.

Mulţumind predecesorului său, dar şi tuturor comandaţilor structurilor în care s-a format ca ofiţer, generalul-maior Marius Harabagiu a încheiat prin a asigura pe ministrul apărării naţionale că forţele terestre "vor aborda cu responsabilitate obiectivele şi misiunile ce le revin".

În discursul său, ministrul apărării naţionale a menţionat faptul că România a dovedit nu doar că este un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate în cadrul NATO şi al UE. În consecinţă, alocarea bugetară la care România s-a angajat pentru apărare face parte din realizarea priorităţii de bază, care este restabilirea capacităţii operaţionale a armatei. În acest context, a remarcat cu satisfacţie creşterea numărului exerciţiilor în care sunt implicate forţele terestre. De asemenea, Beniamin Leş apreciază profesionalismul conducerii SMFT şi a mulţumit generalului-locotenent Dumitru Scarlat pentru activitatea depusă în funcţia de până acum, exprimându-şi încrederea în faptul că pe noua funcţie va dovedi, de asemenea, calităţile pentru care a fost remarcat de-a lungul carierei.

***

Generalul-maior Marius Harabagiu a absolvit Liceul Militar "Dimitrie Cantemir", Şcoala Militară de Ofiţeri de Tancuri şi Auto "Mihai Viteazul" – arma tancuri, Academia de Înalte Studii Militare – Facultatea Interarme, Cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale în cadrul Colegiului Naţional de Apărare, Cursul pentru generali şi ambasadori în cadrul Colegiului de Apărare de la Roma. După absolvirea şcolii militare, a fost numit comandant pluton tancuri, ulterior îndeplinind funcţii în unităţi de aceeaşi armă. A fost şef de stat major la Divizia 1 Infanterie "Dacica", comandantul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava", şeful Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major General şi comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite. De asemenea, a executat misiuni în afara teritoriului statului român în Afganistan, Etiopia-Eritreea şi SUA.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 126
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 143

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

Sala de festivităţi a Statului Major al Forţelor Terestre a fost joi, 18 decembrie, gazda spectacolului "Vine, vine Moş Crăciun", organizat de Cercul...
Publicat pe 21.04.2017
Pe 23 aprilie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre Române. Istoria Forţelor Terestre...

Comentarii