Echipa "Invictus" România serbează sportul

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 09.04.2017

Deschiderea festivității cu ocazia Zilei Internaționale a Sportului pentru Dezvoltare și Pace

 

De Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace, sărbătorită joi, 6 aprilie, o parte din militarii care participă la proiectul "Invictus" au participat, la invitaţia organizatorilor, la manifestările desfăşurate cu această ocazie.

Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace, susţinută de Organizaţia Naţiunilor Unite şi de Comitetul Internaţional Olimpic, este sărbătorită din 2014 şi se doreşte a fi o altă ocazie de promovare a sportului şi a activităţii fizice ca limbaj universal şi mijloc inovator pentru educaţie, sănătate, integrare socială, dezvoltare a tineretului, construire a păcii si dezvoltării durabile în general. De asemenea, această zi evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană.

Şi pentru că o parte din aceste aspiraţii sunt comune cu cele promovate de proiectul "Invictus Games", invitaţia de a sărbători împreună adresată de organizatori, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), echipei "Invictus" România, este cât se poate de firească şi onorantă şi a fost acceptată cu mare deschidere de către şeful Statului Major General şi de către militarii (sportivi totodată) ai acestei echipe.

La activitatea desfăşurată pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter" au participat elevi a opt şcoli şi licee din capitală, cărora le-au fost alături, pe lângă o parte din lotul echipei "Invictus" România (sportivii care se pregătesc pentru "Jocurile Invictus" de la Toronto din toamna acestui an), oficialităţi din cadrul ministerelor Tineretului şi Sportului şi a celui al Educaţiei Naţionale, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, arbitri şi oficialităţi sportive de renume internaţional.

Alături de discursurile amintitelor oficialităţi, care au scos în evidenţă importanţa sportului ca formator de caractere, de oameni integri şi sănătoşi, colonelul Marius Anghelescu, reprezentantul Statului Major General, a făcut cunoştinţă celor prezenţi cu proiectul "Invictus" România, al cărui coordonator este. Căpitanul Gabriel Ion, una dintre forţele motrice ale proiectului, a prezentat apoi pe rând pe militarii participanţi la manifestare, amintind şi de rănile şi limitările lor, relevante în contextul implicării intense în activităţi sportive de nivel ridicat.

În numele „invictuşilor” a vorbit, cu mari emoţii, caporalul Eugen Pătru despre cum îţi poţi depăşi limitele cu ajutorul sportului, simpla lui prezenţă la acest eveniment, ca şi a celorlalţi colegi din jurul său, fiind dovada vie a felului în care activităţile fizice, coerent şi perseverent realizate, pot transforma destine.

Astfel, militarii "Invictus" pot fi văzuţi ca exemple de dăruire, de recuperare şi integrare prin sport şi, din această postură, fiecare dintre ei a participat în mijlocul câte unui grup de copii la activităţile de încălzire înaintea probelor sportive planificate de organizatori.

Aceste probe s-au desfăşurat în afara unui cadru competiţional, căci ceea ce a contat a fost implicarea şi aprecierea sportului ca activitate cu importante beneficii individuale şi sociale. Cu toate acestea, copiii s-au străduit să obţină rezultate bune, iar militarii, instructorii lor ocazionali, le-au stat alături cu sfaturi şi încurajări.

La sfârşit, la proba de ştafetă a luat parte şi o echipă constituită ad-hoc din militarii din cadrul (şi din jurul) proiectului "Invictus" (rezultatele sportive sunt irelevante! - n.red.).

Un moment aparte l-au constituit urările de „La mulţi ani!” ale tuturor celor prezenţi pentru Arthur Hoffman, unul din seniorii sportului românesc şi membru al conducerii COSR, care a împlinit în această zi o frumoasă şi venerabilă vârstă.  

Finalul manifestărilor a adus tuturor participanţilor, copii şi militari deopotrivă, diplome de participare şi premii oferite de organizatori (înmânate de Arthur Hoffman şi George Boroi, actualul secretar general al COSR şi fostul comandant al CSA Steaua Bucureşti). Şi, desigur, nelipsitele poze de încărcat în profilele personale de pe diversele reţele de socializare!

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 43
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 181
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 156

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

Invictus Team România
Publicat pe 03.10.2017
„Invictus” provine din latină și înseamnă neînfrânt, neînvins sau necucerit. În anul 1875, William Ernest Henley a compus un poem cu același nume,...
O echipă "Invictus" porneşte de pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare în Ştafeta veteranilor de război
Publicat pe 15.03.2017
În cei peste 25 de ani de presă militară, rareori am fost surprins de întâmplări sau de gesturi din peisajul media. Am apreciat însă cu admiraţie...
Ridicarea pe catarg a Drapelului naţional în acordurile Imnului naţional
Publicat pe 26.06.2015
Vineri, 26 iunie, a fost înălţat pe catarg Drapelul naţional, simbolul suprem al naţiunii noastre, în Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului...

Comentarii