PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
O nouă serie de soldaţi profesionişti au depus Jurământul militar
Publicat pe 08.05.2017
Sâmbătă, 6 mai, în mai multe garnizoane din ţară, o nouă serie de soldaţi profesionişti a depus Jurământul militar faţă de ţară.
Cu această ocazie, am fost alături de militarii Batalionului 1 Instrucţie „Olt”, pentru a asista la ceremonialul militar şi religios organizat, cu fast, în centrul oraşului Caracal.
Evenimentul este nu doar de o simbolistică aparte, dar şi o certificare a unui început de carieră, a unui drum nou în viaţă. Astfel, încărcătura unui astfel de moment, unic în viaţa oricăruia prin specificul său, va face parte de-acum înainte din bagajul de amintiri personale ale fiecăruia dintre cei aproape 200 de militari aflaţi în această zi în formaţie, dar şi dintr-al celor câteva sute de rude şi prieteni, sosiţi din cele mai diverse colţuri ale ţării să le fie alături.
La eveniment au fost prezenţi, din partea conducerii Armatei, directorul Statului Major al Forţelor Terestre, colonelul Vasile Ene, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale, precum prefectul judeţului Olt şi primarul oraşului Caracal, şi ai instituţiilor judeţene din cadrul sistemului naţional de apărare, alţi diverşi invitaţi.
Comandantul Batalionului 1 Instrucţie „Olt”, locotenent-colonelul Marius Bumbac, a făcut o scurtă trecere în revistă a istoricului unităţii pe care o conduce, dar, în principal, a ţinut să scoată în evidenţă specificul acesteia, misiunea sa formatoare. Pe tinerii cursanţi, promoţia denumită „Protecţia Forţei”, i-a îndemnat: „Fiţi mândri că aţi început cariera militară în această unitate de frumoasă tradiţie a Armatei Române şi că veţi rosti peste câteva momente jurământul de credinţă patriei, în faţa Drapelului galonat de fapte mari”.
Discursurile oficialităţilor au punctat şi ele însemnătatea legământului pe care cei mai tineri militari îl depun în această zi. Primarul oraşului Caracal a ţinut, pe lângă aceasta, să îl felicite pe proaspăt numitul în funcţia de comandant al Batalionului 1 Instrucţie, pentru modul în care a organizat activităţile.
În mesajul şefului Statului Major General, citit de către colonelul Vasile Ene, a fost, de asemenea, accentuată importanţa depunerii Jurământului militar, fiind legat, totodată, momentul de faţă şi de evenimentele sărbătorite în această perioadă, respectiv Ziua Independenţei României, Ziua Victoriei Coaliţei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi Ziua Europei, acte care nu ar fi fost posibile fără participarea şi sacrificiul militarilor ţării. De asemenea, colonelul Ene a transmis soldaţilor profesionişti felicitări şi urări de bine din partea conducerii Statului Major al Forţelor Terestre.
Dorind să aflu şi opinia unuia dintre cei care au transformat, într-un timp scurt, civili eterogeni în militari disciplinaţi, am ajuns la plutonierul-major Daniel Cincă. Comandant de pluton şi instructor cu experienţă în cadrul Batalionului 1 Instrucţie, acesta apreciază actuala serie de militari ca fiind una bună, disciplinată, observând o creştere a nivelului de pregătire, şi, implicit, o selecţie mai riguroasă a noilor soldaţi profesionişti. Instructorul a ţinut să precizeze că ceea ce s-a văzut în cadrul ceremonialului este rezultatul unei pregătiri intense din timpul instrucţiei de bază de pe parcursul celor două luni de la sosirea militarilor în unitate.
Am întrerupt din activităţile cazone pe câţiva dintre tinerii (profesional vorbind, cel puţin) militari. Soldatul Simona Aspra, mamă a unui copil de trei ani, a hotărât că valorile pe care le poartă cu ele meseria de militar o caracterizează, de aceea a ales să facă sacrificiul de a sta o vreme departe de familie, cât durează instruirea ca soldat profesionist. Consideră ca a făcut o alegere bună şi încurajează, purtând cu mândrie haina militară, şi alte fete să facă acest pas.
Soldatul Maricel Isac, din Focşani, are doar 18 ani, abia terminând liceul. A ajuns în armată dorindu-şi o carieră stabilă, sfătuit fiind şi de prieteni şi rude. I s-au părut mai grele doar primele două săptămâni, până s-a acomodat; îşi doreşte să participe la misiuni în teatrele de operaţii.
Deşi absolventă de facultate cu specific economic, lucrând şi în domeniu o perioadă, Maria Cristina Drugan a ţinut totuşi să le calce pe urme fratelui şi unchiului, şi a ales să urmeze cariera militară. S-a decis pentru această variantă (ca soldat profesionist) pentru că era cea mai rapidă cale de a face parte din sistemul militar, dorind ca mai apoi să urce în carieră. Ştie că este o „lume a bărbaţilor”, dar pe de altă parte, este o provocare pentru ea şi are, astfel, prilejul de a face lucruri pe care fetele de obicei nu le fac. De asemenea, Maria Cristina a avut aprecieri foarte bune pentru colegii săi, precum şi pentru comandantul de pluton, plutonierul-major Bălaşa.
Un moment aparte a fost consumat după ceremonial, pe platoul unităţii, când soldatul Nicolae Niţă "şi-a luat inima în dinţi" şi, în faţa tuturor colegilor, a cerut-o în căsătorie pe prietena lui. Un moment emoţionant pentru amândoi, viitoarea doamnă Niţă fiind luată prin surprindere, iar Nicolae, copleşit de pasul făcut, dar şi de cadrul ales pentru aceasta.
Urăm tuturor celor care au depus acum Jurământul militar o carieră frumoasă şi o viaţă onorantă în uniforma militară!
Comentarii