Vizită de lucru a consilierului şefului Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore

Vizită de lucru a consilierului şefului Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore

Joi, 22 iunie, la sediul Statului Major General şi apoi la cel al Statului Major al Forţelor Terestre a avut loc vizita Command Sergeant Major John Waine Troxell, consilierul şefului Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore.

Vizita a avut loc la invitaţia omologului român al Command Sergeant Major John Waine Troxell, subofiţerul de comandă al Statului Major General, plutonierul-adjutant principal Florea Sas. Delegaţia de subofiţeri de comandă din diferite structuri şi categorii de forţe ale armatei americane a avut o întâlnire şi la sediul Staului Major al Forţelor Terestre, cu subofiţerul de comandă al acestei categorii de forţe, plutonierul-adjutant principal Dorin Corneliu Buhoci, precum şi cu subofiţeri de comandă din forţele terestre.

Întrevederea a creat cadrul necesar pentru dezbaterea posibilităţilor de dezvoltare şi îmbunătăţire a parteneriatului româno-american la nivelul corpului de cadre militare al căror vector de opinie este reprezentat de subofiţerul de comandă.

Discuţiile au reprezentat garantul profesionalismului, determinării şi camaraderiei, adevărate valori respectate atât în cadrul procesului de instrucţie în comun cu partenerii de Coaliţie, cât şi în teatrele de operaţii. Toate aceste experienţe au evidenţiat de-a lungul timpului rolul deosebit pe care îl are cooperarea tuturor forţelor şi capabilităţilor militare implicate pentru atingerea performanţei la orice nivel.

***

Command Sergeant Major John Waine Troxell serveşte în armata Statelor Unite de 35 de ani, fiind încadrat de-a lungul carierei în mai multe unităţi. Înainte de a porni pe acest drum, a admirat disciplina, motivaţia şi grija faţă de ceilalţi, atribute caracteristice marii familii a armatei. Dorind să facă parte din această echipă, a parcurs paşii necesari şi a ajuns în poziţia actuală datorită puterii personale şi abilităţii de a-i motiva pe oameni cu umor şi carismă. Niciodată nu a cerut cuiva să facă ceva ce el însuşi nu ar fi putut face. A preferat o abordare realistă, care este de obicei imediat recunoscută, acceptată şi căreia i se răspunde în mod pozitiv şi constructiv.

Din perspectiva de lider, o importantă provocare a fost marcată întotdeauna de inerentul pericol cu care te confrunţi atunci când o unitate este condusă în luptă sau de momentul în care îţi pierzi în misiune un subordonat, când atitudinea pozitivă a reprezentat o soluţie salvatoare: „Aceasta le va permite oamenilor din subordine să creadă că vor învinge, chiar dacă sorţii nu sunt de partea lor. Succesul nu este meritul doar al unui singur militar, ci este rezultatul unei echipe unite şi a unui scop comun. Prin tot ceea ce întreprind, vreau să dau mai departe tot ceea ce am primit şi eu la rândul meu” - este principiul după care se ghidează Command Sergeant Major John Waine Troxell.

***

Redăm, în continuare, interviul cu Command Sergeant Major John Waine Troxell.

R.: Sunteţi în cel de-al doilea an din cei patru de mandat ca şi consilier al şefului Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore al Forţelor Armate Americane. În acest timp, care au fost relaţiile dumneavoastră cu Forţele Armate Române?

J.W.T.: Am avut relaţii semnificative, mai ales de când l-am cunoscut pe plutonierul-adjutant principal Sas (n.n.: omologul său român), în primul meu an de mandat, pe timpul unei conferinţe la Garmisch, Germania. Primul lucru pe care l-am observat a fost siguranţa, încrederea acordată de şeful său (n.n.: şeful Statului Major General), pe care le-a exprimat în faţa reprezentanţilor celor 43 de naţiuni aflate acolo. Ne-am întâlnit din nou la câteva luni după aceea, când l-a însoţit pe şeful Apărării român în Washington D.C., la întâlnirea cu şeful Apărării american şi am ţinut o conferinţă de presă împreună atunci. Şi m-am gândit, întrucât a venit să mă viziteze în Washington, că ar trebui să vin şi eu în vizită în România. Chiar şi înainte să fiu în această funcţie, în 2011-2012 am fost subofiţer de comandă în cadrul Comandamentului Aliat al ISAF responsabil pentru toate forţele combatante, şi în mod curent vizitam forţele româneşti din Baza aeriană din Kabul, iar acum am întâlnit mulţi prieteni cu care am fost în luptă. România este aliatul, prietenul  nostru de încredere de 14 -15 ani în acest conflict şi pe locul patru în topul ţărilor cu cea mai mare contribuţie la operaţiunea "Resolute Support", iar noi continuăm să construim această relaţie. Aşadar, relaţia cu omologul meu este una foarte importantă; de altfel, l-am rugat să facă un videoclip cu mine, împreună cu subofiţerul meu pe linie de relaţii publice, despre ce înseamnă să ţi se acorde încredere şi despre profesionalism. Aşadar, am făcut un videoclip împreună, l-am pus pe pagina mea oficială de Facebook, l-am pus, de asemenea, pe Youtube şi a devenit viral, văzând un plutonier-adjutant principal român (n.n.: echivalentul gradului de Sergeant Major) şi un Sergeant Major american vorbind aceeaşi limbă, ca să spunem aşa...; da, a fost fenomenal.

R.: Aveţi capacitatea de a vedea ceea ce este necesar pentru subofiţeri şi să faceţi o schimbare. Care sunt opiniile dumneavoastră în ce priveşte această schimbare şi cum are loc aceasta?

J.W.T.: Totul are loc pe bază de încredere şi s-a demonstrat că încrederea nu poate fi oferită, nici nu poate rămâne nepreţuită, mă gândesc la modul în care şeful Apărării, în funcţie, din România şi-a dezvoltat viziunea lui despre modul în care subofiţerii ar trebui să fie valorificaţi, despre cum comandantul de batalion ia decizia: „Acesta este subofiţerul meu de comandă, îmi raportează numai mie şi îmi este direct subordonat”. Şi noi am făcut cam acelaşi lucru, să ştiţi, şi mulţi nu vor sprijini această direcţie la început, dar cu cât demonstrăm mai bine modul în care suntem capabili să ne asumăm şi să urmăm viziunea şi priorităţile şefului Apărării  şi putem merge pe teren pentru a ne vedea trupele, sau în cazul meu, forţele multinaţionale, şi să raportăm apoi ceea ce aflăm înapoi către şeful Apărării noastre, noi arătăm că facem acest lucru mai bine decât oricare alt membru al personalului, mai bine decât oricare alt ofiţer, nu numai datorită experienţei acumulate, dar şi din motivul că suntem pe teren asistând efectiv la respectivele lucruri, astfel încât alegerea unui anumit subofiţer de comandă nu poate fi luată ca un lucru întâmplător. Zi de zi, trebuie să dovedim faptul că merităm această funcţie prin performanţa noastră; în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că nu doar şeful nostru ştie că noi îndeplinim ceea ce el aşteaptă de la noi, ci şi că întregul personal înţelege toate rolurile şi responsabilităţile noastre şi ceea ce facem noi.

R.: Care este mesajul dumneavoastră pentru subofiţerii şi soldaţii /gradaţii voluntari români?

J.W.T.: Aveţi un şef al Apărării care are o încredere absolută legat de faptul că vă îndepliniţi sarcinile ca subofiţeri sau soldaţi şi gradaţi voluntari. Aşa cum am  menţionat mai devreme, pe timpul conferinţei, trebuie să accepţi această provocare şi trebuie să ţi-o asumi şi să te ţii de misiune, pentru că atunci când comandanţii noştri ne autorizează cu încrederea lor să facem diverse acţiuni, atunci noi deţinem respectiva încredere şi, indiferent dacă ceea ce se petrece este bine sau rău, acele lucruri ne sunt puse nouă în sarcină. Şi nu putem raporta înapoi comandanţilor noştri: „Lucrul ăsta rău s-a întâmplat aici”, ci ar trebui să spunem: „Hei, asta s-a întâmplat acolo, nu a fost foarte bine, dar am un plan, subofiţerii de comandă au un plan pentru a rezolva această situaţie, aşa că voi raporta înapoi când situaţia se va fi remediat”.

Aşadar, mesajul către subofiţerii români ar fi: „Profitaţi de autorizarea care vi se conferă, asumaţi-vă sarcina, nu aşteptaţi după oameni care să vă spună mereu ce să faceţi, înţelegeţi intenţia ofiţerului şi a comandantului, executaţi-o cu iniţiativă şi disciplină, ieşiţi pe teren şi îndepliniţi misiunea”.

R.: Referitor la întrebarea care tocmai v-a fost pusă, doresc să vă întreb cum credeţi că puteţi îmbunătăţi statutul subofiţerilor noştri? Prin vizitele dumneavoastră, prin suportul pe care-l oferiţi în relaţiile de zi cu zi?

J.W.T.: Da, este o întrebare foarte bună! Cred că am susţinut acest statut în ultimul timp prin ceea ce am realizat împreună cu subofiţerul de comandă Sas şi, căutând noi oportunităţi odată cu trecerea timpului, putem continua să păstrăm acest parteneriat cu subofiţerii de comandă români. Dar, şi mai important este faptul că statutul corpului subofiţerilor români este mult înaintea multor naţiuni membre NATO, încât cred că, şi am observat imediat acest lucru, dacă ar exista mai mulţi astfel de subofiţeri precum plutonierul-adjutant principal Sas, am putea exporta profesionalismul lor în unele din ţările care se străduiesc să-şi dezvolte corpul subofiţerilor, şi astfel se va putea vedea ce a reuşit România să înfăptuiască. Deşi Armata Română are o experienţă de numai 14 ani în a construi un corp al subofiţerilor puternic, această direcţie a luat un avânt asemănător lansării unei rachete, aşa că acesta este un model de urmat. Eu călătoresc peste tot în lume, în Asia, America de Sud, Orientul Mijlociu, dar corpul subofiţerilor cu cea mai puternică dezvoltare este în România. Este absolut incredibil. Iar dacă priviţi aici (n.n.: în sală), sunt mulţi subofiţeri americani absolvenţi ai academiilor militare, ale forţelor terestre, navale sau aeriene, care participă la schimburi de experienţă în cadrul parteneriatelor pe care le avem. Aşa că eu cred că viitorul sună bine pentru corpul subofiţerilor şi că direcţia de urmat este de a continua să îşi asume responsabilitatea, de a accepta şi de a îndeplini sarcinile primite de la comandanţi. Şeful Statului Major General a spus azi, într-o şedinţă, către unul din subofiţerii de comandă: „Tu deţii autorizarea, tu deţii responsabilitatea acţiunilor tale!”. Aşa că noi trebuie să acceptăm aceste lucruri şi să trecem la punerea lor în aplicare.

R: O ultimă întrebare... Trebuie să vă placă ceea ce faceţi şi trebuie să hotărâţi unde doriţi să aveţi un impact ca lider. Credeţi că aţi avut cu adevărat o şansă de a avea un astfel de impact, pe durata carierei dumneavoastră?

J.W.T.: Da, în mod categoric. Dacă am vorbi în limbaj de „social media”, hashtag-ul meu ar fi: "cea mai bună slujbă pe care am avut-o vreodată". Aceasta este a 16-a zi dintr-o călătorie de 17 zile în Europa, şi am fost deja în Marea Britanie, în Norvegia, în Ucraina, iar acum, aici. Am posibilitatea de a călători în jurul lumii pentru că şeful meu are încredere în mine, pentru că ministrul Apărării are încredere în mine şi îmi permit să mă întâlnesc cu trupele, să observ care ar fi potenţialele ameninţări pentru Statele Unite, NATO şi aliaţii noştri, precum Rusia sau extremismul violent, iar apoi mă concentrez asupra mediului multinaţional. Prioritatea mea numărul unu este să construiesc relaţii cu omologii mei. Apoi sunt atent la forţele întrunite ale Statelor Unite, la modul în care relaţionăm în cadrul parteneriatelor pe care le avem şi cum am putea să ne îmbunătăţim poziţia în cadrul acestor parteneriate. Aşa că mă focusez aproape exclusiv pe partea de relaţionare externă a Statelor Unite, pe ceea ce trebuie făcut pentru a fi parte din alianţele pe care le avem şi pe modul în care putem continua să le construim.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 34
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 172
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 152

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,239

Citeşte şi:

Comentarii