Douăzeci de ani de existenţă pentru Batalionul 20 Infanterie

Ceremonia militară şi religioasă, organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Batalionului 20 Infanterie "Dolj", s-a încheiat cu defilarea efectivului unităţii

La 1 mai 1995 lua fiinţă Batalionul 20 Infanterie "Dolj", ai cărui militari sunt cunoscuţi mai ales sub numele de "Scorpionii Negri".

Aniversarea celor două decenii de existenţă a unităţii craiovene a avut loc joi, 30 aprilie, în cazarma batalionului, unde s-a organizat o ceremonie militară şi religioasă la care au participat oficialităţi locale şi centrale, cadre militare în activitate şi în rezervă, veterani de război, precum şi reprezentanţi ai eşaloanelor superioare batalionului.

După intonarea Imnului Naţional al României, comandantul Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", generalul de brigadă Dorin Blaiu, a dat citire mesajului şefului Statului Major al Forţelor Terestre cu prilejul aniversării. În mesaj s-au amintit etapele pe care unitatea le-a parcurs în cei 20 de ani de existenţă şi misiunile executate în teatrele de operaţii din Orientul Mijlociu şi Balcanii de vest. "Aţi manifestat în permanenţă preocupare pentru perfecţionarea profesională, pregătirea şi educarea în spiritul datoriei sacre de apărare a patriei şi pentru respectarea supremului legământ faţă de ţară şi a Jurământului militar" - se specifică în mesajul trimis.

A urmat apoi oficierea serviciului religios, după care comandantul Batalionului 20 Infanterie "Dolj", colonelul Cătălin Jianu, a urat "Bun venit!" invitaţilor şi a trecut în revistă principalele realizări ale unităţii. Din partea eşaloanelor superioare a luat cuvântul reprezentantul Statului Major General, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMG, general-maior Cristinel Cernea, ocazie cu care acesta a amintit că, în perioada în care a fost la comanda Brigăzii 2 Vânători de Munte din Braşov, a avut ocazia să execute în repetate rânduri misiuni în aceleaşi teatre de operaţii cu militarii craioveni care, de fiecare dată, s-au remarcat printr-un ridicat simţ al datoriei şi prin profesionalism. "Am participat la examene şi exerciţii în comun şi am fost împreună în Afganistan şi, dacă nu mă înşel, chiar o companie din acest batalion a participat împreună cu Batalionul 21 Vânători de Munte în misiunea din provincia Zabul. Aţi «închis» provincia Zabul, aşa cum se spune în termeni militari, ceea ce cred că reprezintă o mândrie extraordinară pentru dumneavoastră, în primul rând, ca şi pentru brigada din care faceţi parte." Generalul Cernea le-a mai spus "Scorpionilor Negri" că sunt în atenţia structurilor centrale ale armatei şi că Brigada 2 Infanterie "Rovine" reprezintă una din marile unităţi consolidate ale Armatei României.

Cel mai emoţionant moment a fost acela în care a fost dezvelit monumentul dedicat sublocotenentului (p.m.) Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan, la data de 30 aprilie 2014. Camaradul de arme al sublocotenentului (p.m.) Claudiu Constantin Vulpoiu, caporalul clasa a III-a Marius Cănuci, a recitat un vers dintr-o poezie a poetului Gheorghe Văduva, din volumul "Zidire de fum": "Să nu laşi val să te doboare/ Nici să te poarte peste poate/ Există o măsură în toate/ O demnitate şi-o onoare". El a readus în memoria celor prezenţi pe fostul camarad Claudiu Vulpoiu: "Deşi a trecut mai bine de un an de la nefericitul incident, comandantul – aşa cum îi spuneam noi în cadrul subunităţii – este încă cu noi. Militar profesionist, a participat la şapte misiuni internaţionale în teatrele de opreaţii din Irak şi Afganistan. A plecat în ultima lui misiune cu zâmbetul pe buze, cu gândul la cei dragi de acasă, la familie, la fetiţa lui – i se lumina faţa când îi pomenea numele – şi a ajuns acasă un erou tăcut, care nu mai are puterea să-şi spună povestea. Ajutaţi-mă să-i păstrez memoria şi să-i spunem povestea mai departe".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 27
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 158
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 148

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,236

Citeşte şi:

În perioada 19-30 ianuarie, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" au participat la un exerciţiu de pregătire şi evaluare, în Centrul...

Comentarii