Invictus

Invictus Team România

„Invictus” provine din latină și înseamnă neînfrânt, neînvins sau necucerit.

În anul 1875, William Ernest Henley a compus un poem cu același nume, publicat în volumul „Book of Verses”, cu titlul „Out of the night that covers me”, poem care a devenit ulterior un simbol al luptei pentru libertate.

Jocurile „Invictus” au fost lansate la 6 martie 2014 de către prințul Harry,  la arena  „Copper Box” din Londra.

La lansare, prințul a spus că Jocurile "ar demonstra puterea sportului pentru a inspira redresarea, a susține reabilitarea și a demonstra viața dincolo de dizabilitate". El a mai spus că obiectivul pe termen lung a fost acela de a asigura că trupele rănite nu vor fi uitate, deoarece implicarea Marii Britanii în războiul din Afganistan se încheie.

În data de 23 septembrie, la Air Center Canada din Toronto a avut loc ceremonia deschiderii Jocurilor paralimpice „Invictus Games  Toronto - 2017”, Canada.

Într-o atmosferă grandioasă, plină de încărcătură emoțională pentru fiecare suflet prezent la eveniment, cei 550 de sportivi din cele 17 națiuni participante la competiție s-au prezentat audienței prezente în  sală, dar și întregii lumi.

La activitate au luat parte în tribună: prinţul Harry al Marii Britanii, Melania Trump, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, oficialități militare și civile, precum şi ministrul Apărării naționale, Mihai-Viorel Fifor, și șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă.

Prezenţa echipei României la Jocurile paralimpice constituie un eveniment, România participând pentru prima dată la Jocurile paralimpice „Invictus” - olimpiada militarilor răniți în teatrele de operații.

Invictus Team Romania a fost formată din 15 militari români care au fost răniţi în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. Ei au fost selecționați din lotul lărgit și au fost înscriși în competiția oficială, concurând la şase discipline individuale: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot; la toate acestea adăugându-se, ca sport de echipă, volei din poziţia şezând.

 Pregătirea pentru competiţie a echipei Invictus Romania s-a desfăşurat la Complexul Olimpic “Sydney 2000” de la Izvorani.

"Adversarii sunt foarte puternici, mai ales că noi participăm pentru prima oară la acest concurs. Nu ne comparăm cu ei, însă miza noastră este să facem o figură frumoasă în Canada şi să ne depăşim limitele” - a spus înainte de plecare Dumitru Paraschiva, care a concurat la canotaj în sală.

Premergător plecării spre Canada, componenţii Invictus Team Romania au participat la o ceremonie organizată la Casa Regală a României, sub patronajul căreia se află şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

Prima zi a competițiilor „Invictus Games Toronto” a fost dedicată atletismului, Laurențiu Șerban, Doru Hamza și Bogdan Dragomir fiind primii care au trecut prin emoțiile concursului. Chiar dacă secundele se cronometrează şi se alcătuiesc clasamente pentru departajare, toţi cei prezenți pe baza sportivă „York Lions Stadium”, atât din tribună cât și de pe teren, au arătat ce înseamnă spiritul Invictus.        

Cei trei invictuși și-au asigurat locurile în finală, obținând timpi favorabili şi clasări foarte bune pentru a accede în finalele probelor.

La probele de calificări, militarii români au avut parte de o surpriză plăcută, fiind încurajați de ministrul Apărării naționale, Mihai-Viorel Fifor, și de șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă.

Delegaţia română participantă la Jocurile „Invictus Games Toronto - 2017” a răspuns invitației consulului general, Mugurel Ioan Stănescu, militarii români fiind oaspeţii Consulatului General al României din Toronto. Preț de două ore, sportivii români s-au întreținut cu personalul consulatului, dar și cu români stabiliți în Canada.

Prima medalie pentru echipa României a fost câştigată de Laurenţiu Şerban, care a obţinut locul III la proba de 1.500 m, iar o nouă medalie de bronz, câştigată de Ciprian Iriciuc la canotaj în sală, găseşte lotul român cu un moral ridicat şi încrezător.

Competiţia s-a încheiat apoteotic, militarii români urcând din nou pe podiumul Jocurilor paralimpice „Invictus Games Toronto – 2017”. Calificat în finală, Ionuț Butoi a obținut medalia de argint la proba de tir cu arcul compound, dar avea să se revanșeze mai târziu; împreună cu Augustin Nicușor Pegulescu și Dorin Petruț au devansat echipa SUA și astfel, cei trei arcași români au urcat pe podium, cucerind  medalia de aur.

Invictuşii români s-au întors acasă victorioşi, primiţi cu căldură de oficialităţi, familii, prieteni şi admiratori.

În cinstea lor, cerul a îmbrăcat Tricolorul.

„Dincolo de blesteme și de lacrimi,

Pe-acest tărâm de umbră subjugat,

În anii plini de-amenințări și patimi

Sunt și voi fi la fel, neînfricat”.

(„Invictus” de William Ernest Henley, traducere de Leonard Neculae).

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 126
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 143

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

O echipă "Invictus" porneşte de pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare în Ştafeta veteranilor de război
Publicat pe 15.03.2017
În cei peste 25 de ani de presă militară, rareori am fost surprins de întâmplări sau de gesturi din peisajul media. Am apreciat însă cu admiraţie...
Sosire la Monumentul Eroilor Căzuţi la Datorie în Teatrele de Operaţii şi pe Teritoriul României
Publicat pe 09.07.2015
Joi, 9 iulie, în cadrul campaniei "Pentru eroul meu" a grupului "Invictus" a avut loc un triatlon lansat de către M.Ap.N şi desfăşurat cu ocazia...
Militarii organizaţi voluntar în grupul " Invictus România " au luat startul vineri, 4 septembrie, în a doua ediţie a "Ştafetei Veteranilor". De data...

Comentarii